Turbóz a Magyar Telekom is. A UPC már jó ideje a 120 megabites Fiber Powerjével riogat, de most a magentás márka is emeli a tétet, és persze a sávszélességet is: ősztől 80 megabites csomagok is elérhetőek a hálózatán. Azon a hálózaton, amelyet bővíteni kívánt a Vidanet bekebelezésével, de ezt a versenyhivatal nem hagyta, már másodszorra.

Nem mindenkit érint a sávszélesség bővítés, sőt keveseket. Ugyanis a jelenleg aktív szerződéssel bíró ügyfeleinek nem növeli a sebességét a cég, hanem lecseréli a régi csomagokat. Így az esetleg váltóknak, vagy új szerződőknek lehet gyorsabb internet-hozzáférésük. Így az eddigi 2 megabites csomagból 5, míg a 8-ból 15 lesz szeptemberben. Az 5 és 15 megabit letöltésű csomagok (feltöltés 0,5 és 0,9) a DSL és a kábelpiacon egyaránt elérhetőek lesznek.

De nyilván nem ezeket fogják reklámozni, inkább az új, notórius letöltőknek való 50 megabites (Super) illetve a 80 megabites (Maximum) csomagokat. Ezt a két, jelentősen gyorsabb csomagot az EuroDOCSIS 3.0 technológia bevezetésének köszönhetjük, ami kevés hálózatépítéssel is nagyobb sávszélesség kihasználását teszi lehetővé.

A korábban nagy dirrel-dúrral beharangozott Optinet (maga a warez paradicsom, 80 megabit le, 40 fel) azonban még igencsak gyerekcipőben jár, már ha az elterjedését nézzük, ugyanis eddig 1000-nél is kevesebben éltek a Fiber-to-the-home technológiával, noha 50 ezernél is több háztartást érnek el vele a Magyar Telekomnál.

Utolsó hírünk, hogy a Gazdasági Versenyhivatal nem engedélyezte a Magyar Telekom és a ViDaNet egyesülését, mivel ebben az esetben a telefon-, és kábeltelevíziós hálózatok nagy része egy kézben összpontosulna. A GVH már másodszorra utasította el a Magyar Telekom indítványát – az első idén februárban volt, pedig most különböző vállalásokat is betett a kosárba a Telekom, csak hogy elkerülje a monopólium látszatát, de úgy látszik, ez nem győzte meg különösebben a bizottságot.  Ilyen volt például, hogy a jelenlegi ViDaNet-es területek a ViDaNet és a Telekomos árak közül a lakosság számára a kedvezőbbet tartaná meg, továbbá a ViDaNet hálózatot is korszerűsítené, hogy akár a 20 megabites internet is elérhető legyen rajta.