A RARBG esete a BREIN-nel, melynek hatására kénytelen volt Svédországba költözni, úgy néz ki, csupán a jéghegy csúcsa volt. A rendőrség több más, nagyobb torrent trackert fenyeget bezárással, vagy költözéssel.

Több bolgár tracker bezárására tett kísérletet a rendőrség, melyeknek egy részét Bulgáriában hosztolják, más részét külföldön. Nemrégiben egy speciális egység lett kijelölve a szervezett bűnözés elleni harcra, melynek során megpróbálták azonosítani az oldalak adminisztrátorait. Amennyiben ez sikerült, az adminokkal felvették a kapcsolatot és egy személyes találkozóra invitálták őket.

A találkozón utasították őket, hogy állítsák le az oldalakat, de magyarázatot nem kaptak, hogy miért, illetve az ide vonatkozó törvényekről sem esett szó. Az utasítás azonban egyértelmű volt: vagy bezárják az oldalt, vagy a rendőrség fogja elvinni a szervereket.

Hogy az alábbi trackerek adminisztrátorai részt vettek-e a találkozón, azt nem tudni, de az biztos, hogy pl. az ArenaBG látogatóit a következő üzenet fogadja: “Kedves Felhasználók, sajnos az oldal bezárására kényszerültünk”. Az ArenaBG-t valaha Európa egyik legnagyobb trackerének tartották, és a szolgáltatója nem más volt, mint a holland Leaseweb. Az ArenaBG azért még tartja magát, a 0.arenabg.com címen elérhető az oldal, és értesülhetünk arról, hogy a free.arenabg.com-on várhatóan egy új trackert fognak indítani.

120 000 felhasználójával a P2PBG is egy eléggé meghatározó oldal, mely ugyan még elérhető, de utasították a torrentek hosztingolásának megszüntetésére. Az oldalt Bulgáriában hosztolták.

A MasterTB eltűnt. Egy másik bolgár tracker, az AvatarBG szintén leállt, de a főoldalon lévő link egy fórumra mutat, illetve egy másik, elérhető domainre.

A Torrent-BG is bezárásra ítéltetett, a torrent szekció megszűnt, és az oldal tulaja továbbadja a domain-t egy új tulajdonosnak. A WordBg szintén eltűnt, míg a Zarta.org adminjai bejelentették, hogy az oldal nem működik tovább BitTorrent trackerként, egészen más irányba fordul majd. Ez utóbbi oldalak mindegyikét Bulgáriában hosztolták.

Jelenleg az ország legnagyobb trackere, a Zamunda.net még működik. Kb. 500 000 tagjával 1.8 millió peer-t szolgál ki.

(via torrentfreak)