A tegnapi nap folyamán tűz keletkezett a svéd hosting cégnél, a PRQ-nál, aminek 2 PirateBay alapító a tulajdonosa. A tűz számos torrent oldal leállását okozta. Míg a PirateBay működött, néhány mellékes tevékenységük, mint más BitTorrent oldalak hostolása, szünetelt.

A PRQ oldalán a következő szöveg volt olvasható:

Problems at STH3
STH3 is down due to a serious electrical problem (one of the UPS feeds literally caught fire (!)).
We’re working on restoring everything, although there’s no set ETA at the moment.
Call +46 (0)73 9691011 if you have any questions.
Update: Servers are now beginning to be restored.
Update 2: MOst servers are now online.
There might be some disruptions later on however, as the HVAC is not at full capacity yet.

A kezdeti jelentések szerint a tüzet az egyik UPS (szünetmentes tápegység) áramellátása okozta, melyet már egy villanyszerelő megjavított, és néhány szerver már helyre is állt. A tűz tegnap, nem sokkal dél előtt keletkezett és hozzávetőleg 200 szervert érintett.

Anakata nyilatkozta, hogy nem az elektromos hiba miatt állt le minden, de le kellett kapcsolni az egész létesítmény áramellátását, hogy kijavítsák a hibát. Hozzátette, hogy egyetlen szerver sem sérült meg maradandóan.

Néhány svéd ügyész bánatára a tűz a PirateBay-t nem lőtte le, bár néhány más oldalt és a PB egyes szolgáltatásait megbénította, így a bayIMG-t, a bírósági blogjukat és a SuprBay fórumot.

2007-ben több torrentoldal is Svédországba költözött, néhányan közülük a PRQ-hoz, mivel Svédország a BitTorrent oldalak biztonságos menedékeként él a köztudatban. A PRQ pedig annak köszönheti népszerűségét, hogy a PirateBayt alapító TiAMO és Anakata tulajdonában áll. A sors (vagy az üzemeltetők :)) iróniája, hogy a PB-t nem a PRQ hostolja, amely valószínűleg egy bölcs döntés következménye.

A leállt oldalak között van a Waffles, Suprnova, Swebits, és a népszerű TV-torrent oldal, az EZTV. A Waffles oldalán a következő hírt olvashatják a látogatók:

“Tűz a PRQ-nál.
Kérünk bennetek, legyetek türelemmel. Buzgólkodunk, hogy megkapjátok a szörpötöket.
-A szerverek nem sérültek meg.
-De még ebben az esetben sem vesztek el az adatok, mivel van napi külső biztonsági mentésünk.
-Szerencsére már van egy zsír új szerverünk.
Gondolkodunk rajta, hogy egy új szolgáltatónál helyezzük el a szervert, amellyel már előzetes intézkedéseket tettünk, vagy kihasználjuk kanadai jóbarátaink vendégszeretetét (ez nem kapcsolódik a what.cd költözéséhez).”

A zártkörű zenei tracker, a Waffles adminja szomorúan nyilatkozta:

“..nevetséges. Ebben a hónapban már másodszor áll le az oldal több, mint 6 órára.”, majd hozzátette: ” Egy másik szolgáltatóhoz kell vinnünk az új szervert, mely jóval nagyobb teljesítményű.”

Egy másik admin szerint:

“A tűzről egy külsős tájékoztatott bennünket, maga a PRQ nem.”

Sajnos néhány hollywood-i és a svéd kalózellenes szervezet, az Antipiratbyran arcára mosolyt csal az eset.

A szerverek kb fele 16-án visszatért, a Waffles működik, de az EZTV és még néhány másik oldal nem.

(a torrentfreak nyomán)