Az ügyfelei nagy részénél a UPC novemberig lecseréli a korosodó Chello csomagokat, és bevezeti az új márkanevet, a Fiber Powert. A csomagok cseréje nemcsak látszati, a sebességek is növekedni fognak.

Az új Fiber Power csomagok esetében duplázódnak a sávszélességek, mind a fel-, mind a letöltésé. Az átállás automatikus, kivéve a korábbi legmagasabb csomag, a Chello Gold esetében, mivel itt akkora a nyújtott sávszélesség (60 és 120 megabit), hogy új hardvereszközre – modemre – is szükség lesz.

A növekedés a legtöbb csomag esetében kb. a duplája az eredetinek, de a korábbi Chello Bronze-nál a letöltés például 4 megabitről 15 megabitre ugrik.

Az új csomagtáblázat

Jelenlegi csomag Sebesség Új csomag Új sebesség
Chello Start 1 / 0,5 Mbps Internet Start 2 / 0,5 Mbps
Chello Bronze 4 / 1 Mbps Fiber Power 15 15 / 1,5 Mbps
Chello Silver 15 / 2 Mbps Fiber Power 30 30 / 3 Mbps
Chello Gold 25 / 3 Mbps Fiber Power 60 vagy 120 60 / 6 vagy 120 / 10 Mbps

Ideje volt a UPC-nek is feljebb csavarni a sebességet, hiszen a Digi továbbra is erőteljesen terjeszkedik – annak ellenére, hogy ahol tudják, nyilván megnehezítik a dolgát. A leendő előfizetők már csak ezeket a csomagokat rendelhetik meg a UPC-től. Persze kérdéses, hogy az extrém sebességű internetet (mondjuk extrémnek most a 30megabitnél gyorsabbakat) kik használnák ki igazán. Természetesen a letöltők, akiknek legfőbb célpontjaik a film, játék és a zene. Ez meg ugye általában nem szokott tetszeni a legtöbb szolgáltatónak, tehát jönnek majd itt is a korlátozások, vagy a csomag-priorizálások. Habár maga a UPC reklámjában hallható, hogy “filmek, zenék pillanatok alatt”, de hogy ez alatt mit értenek, majd kiderül.

A legfrissebb ÁFSZ-ben továbbra is az van, hogy extrém használatnak minősül, ha valaki három hónap átlagában a 300 gigabyte forgalmi mennyiséget meghaladja. A szolgáltató 80%-nál még csak figyelmeztet, viszont ha elérjük az extrém mennyiséget, akkor szembe kell néznünk a korlátozással, ami ebben az esetben 90 százalékos lassítás is lehet, miközben a havidíjat ugyanúgy kell fizetnünk. Viszont ha továbbra is extrém mennyiséget forgalmazunk, akár szerződést is bonthatnak velünk. A 300 gigabyte-os korlátot még egy sima adsl-lel sem lehetetlen elérni, nem hogy az új UPC csomagokkal. A 120 megabites csomaggal például nem egész 6 óra alatt el tudjuk érni a korlátot, ha padlógázzal töltünk – ugyanakkor azért egy 15 megabyte / másodperces net esetében ez nem is olyan egyszerű, mert a letöltéshez megfelelő sebességgel rendelkező forrásra is szükség van.

Az eddigi tapasztalatok szerint a torrent-korlátozás továbbra is él, tehát hiába van 60 megabites internet-hozzáférésünk, mégsem fognak “megákkal” jönni a torrentek. Erre is van megoldás. A korábbi 1.8.x uTorrent helyett jobban járunk, ha kipróbáljuk az új verziót, a 2.0-t, ami már használja az udp-t is. Így már a bittorrent protokollon is közel teljes sávszéllel használhatjuk az internetünket. Természetesen vannak hátulütők, nem minden felhasználó használja az új uTorrentet. Áthidaló lehet az 1.8.x -es verzióban a forced titkosítás kapcsoló, illetve az, hogy egyszerre több dolgot töltünk, azaz több szálon használjuk ki az internetet. Szintén próbára lehet tenni még a Halite ill. a Deluge klienseket, egyesek egész jó eredményeket érnek el velük.

Mindenesetre érdeklődve várjuk az új csomagokat és természetesen később a tapasztalatokat is.