“Európa legnagyobb független IT-Biztonsági Fesztiválján, amelyen 23 országból 1100 hacker hallgatta az 50 magyar és külföldi előadót és workshopvezetőt. A rendezvényre jellemző, hogy a hivatalos konferenciazárás után is vagy ötvenen maradtak még a „workshop teremben”, ahol a hardver hacking és lockpicking (sérülésmentes zárnyitás) világába lehetett belekóstolni.”

Ez a Hacktivity már nem ugyanaz, mint 2003-ban vagy az azt követő néhány évben, mikor még igazán underground tudott maradni a dolog, de én idén is jól éreztem magam. A személyes kedvencem a Gutenberg Művelődési Központban megrendezett volt, azóta sokat változott a rendezvény. Mára egy soknyelvű, sokkal szélesebb réteget megszólító tömegrendezvény, sok szponzorral, csinos hostess lányokkal, standokkal, tolmácsgéppel, vattacukorral.

Egyrészt üdvözölendő, hogy több emberhez jutnak el az információk, tudatosabbak lesznek a szakmában dolgozók. A látogatók között több a fejlesztő és érdeklődő, mint aki tényleg az IT Securityből él. A régi kemény mag suhancai mára komoly cégekkel és sok fejlődéssel a hátuk mögött szintén nem ugyanazok az arcok, felnőttek, ahogy a rendezvény is. Sokan közülük azt teszik, amiről mindig is álmodtak, hackelésből élnek, néhányan kikoptak a szakmából, fejlesztők, rendszergazdák vagy managerek lettek, sőt sajnos akad olyan is, aki már nincs köztünk. Másrészt a rendezvény és a közönség változása nemcsak jó dolgokat hozott magával, sokan mondják, hogy elüzletiesedett, arctalanná vált, már nem akkora buli.

Hogy megérte-e elmenni, elmegyek-e jövőre? A válaszom, hogy természetesen igen. Ugyan az emberek többsége nem az előadások miatt megy ilyen rendezvényre, de időről-időre, így idén is volt néhány igazán élvezetes köztük. Végezetül a legfontosabb. Idén is jó volt találkozni a régi arcokkal, megismerkedni az új tehetségekkel, ötletelni, eszmét cserélni. Ez az, ami a Hacktivity lényege, a rendezvény lelke. Minden más csak kellék, az előadás színes darabkái.

Köszönet a szervezőknek az idei kemény munkájukért. A slide-ok és a videók hamarosan elérhetőek lesznek a hacktivity.com-on. Találkozunk jövőre!

B$H