A Cisco saját kutatásai alapján a fájlmegosztás forgalma nem hogy csökkenni fog az elkövetkezendő években, hanem ellenkezőleg, jelentős növekedésnek néz elébe. A 14 exabyte** / hó forgalmat a cég előrejelzése alapján 2015-re érjük el.

A növekedés elsősorban Latin-Amerikában, illetve Kelet- és Közép-Európában fogja éreztetni a hatását. A legkevésbé a fejlettebb Nyugat-Európában fog növekedni a fájlcsere mennyisége. Bár a hálózati forgalom előrejelzése nem egyszerű feladat, ha van cég, aki ebben kompetens, és megvan a megfelelő hozzáértése, az a Cisco. A cég minden 5 évben megpróbálja megjósolni az internetes forgalom megváltozását.

A képre kattintva pdf-ben letölthető a Cisco előrejelzése

A nemrég publikált felmérés szerint a fájlcsere, bár arányaiban jelentősen visszaesik a többi forgalomhoz képest, mégis mennyiségre növekedni fog. 2010-ben a fájlcsere az internetes forgalom 40%-ért felelt. A felmérés szerint ez 2015-ben visszaesik egészen 24%-ig. Ez valószínűleg a továbbra is igén népszerű online streaming szolgáltatásoknak lesz köszönhető, mint például a YouTube vagy a Netflix.

A Cisco előrejelzései alapján a globális fájlmegosztás forgalma emelkedni fog, idén a forgalom 23 százalékát fogja kitenni. Ezt a növekedést tartva a fájlmegosztás által kitett forgalom13,797 petabyte* per hó lesz. 2010-ben ez az adat még csak 4.967 petabyte volt.

Habár nincs olyan régió, ahol a megosztás forgalma várhatóan nem emelkedik, a növekedés Latin Amerikában és a Kelet-Közép Európában lesz a leghangsúlyosabb. Ezekben a régiókban az éves növekedési ráta 35 százalék. A fejlett területeken természetesen ez jóval alacsonyabb, így Észak-Amerikában 18, míg Nyugat-Európában ennél is alacsonyabb, csak 14 százalék ugyanez a szám.

Érdekes megjegyezni, hogy nem a fájlcserélők által kitett hálózati forgalom emelkedik a legmeredekebben 2015-ben, a Cisco elemzése szerint ugyanis az úgynevezett one-click szolgáltatások (RapidShare, Megaupload) által generált forgalom majdnem 6 petabyte-ig emelkedik, ami a mostani adatokhoz képest 600 százalékos növekedés.

A tavaly ilyenkor kiadott előrejelzés 2014-re 6 exabyte hálózati forgalommal számolt 2014-re, az idei adatok alapján viszont újabb 11 exabyte-ot írhatunk fel a kalózok neve mellé, hiszen 2015-re 15 exabyte-tal számol a Cisco. Ez a jelentős ugrás is azt mutatja, hogy egyelőre nincsen meg a nagy áttörés a fájlcserélők ellen. Sok régióban egyszerűen hiányoznak a legális alternatívák, illetve valószínűleg a gazdasági válság is továbbra is érezteti a hatását, az emberek nem feltéten költenek arra, amit ingyen is be tudnak szerezni. A hazai felmérés rávilágított arra a tényre is, hogy az oktatásban is fekete foltok vannak, sokan nem is tudják, hogy pontosan mit jelent, ha letöltenek egy albumot, vagy filmet.

(via torrentfreak)

 

* 1 PB vagyis petabyte megfelel 1024 TB-nak, ami 2 az 50 hatványon.

** 1 EB vagyis exabyte megfelel 1 millió TB-nak ami 2 a 60 hatványon.