Két torrentoldalt is üzemeltet az a francia férfi, aki most közel 30 ezer dollár büntetéssel néz szembe. A bíróság, bár nem tudta bebizonyítani, hogy a hirdetésekből volt-e konkrét jövedelme a fiatal férfinak, mégis helyben hagyták a döntést. Az indoklásban arra is hivatkoztak, hogy az oldal címében szerepelt a “torrent” szó, ami egyértelműen jogsértésre, illegális (?) tevékenységre biztatja a látogatókat.

A per még évekkel ezelőtt a SACEM, egy francia jogvédő szervezet kezdeményezésére indult. Az ő panaszuk hatására 2008 nyarán a rendőrség őrizetbe vette a Blackistef nicknévre hallgató torrentezőt, aki két weboldalt, a Torrentnews.net-et és a Torrent-public-center.com-ot adminisztrálta. Előbbi egy fórum, utóbbi pedig egy meta kereső, amely külső (!) torrentoldalakon keres.

“Egy napot töltöttem úgy, mint egy tolvaj, bezárva a cellájukba, ami szarral volt tele, még a falon is. Egy lyuk a padlón, ennyi a wc (amit nem tudsz leöblíteni) és egy egyszerű pad. Leírhatatlan a szag, egy srác a falra saját ürülékével és a maradék börtönkoszttal írta fel a nevét. Még a SPCA [Society for the Prevention of Cruelty to Animals ~ állatvédelmi liga] ketrecek is tisztábbak, és emberibbek.”

Egy évvel később, 2009-ben Blackistef veszített a perben, és az első fokú ítélet szerint 17 ezer eurós bírságot kénytelen fizetni, és 4 hónap felfüggesztett börtönbüntetést is kapott pluszba. Természetesen azonnal fellebbezett az ítélet ellen. Az áprilisi másodfokú döntés azonban helybenhagyta az elsőfokút, plusz a perköltséget is emberünknek kell megtéríteni, így összességében már 20 ezer eurós a büntetés.

A bíróság nem vette figyelembe a védelem azon érvéleseit, miszerint a szolgáltató, illetve a közvetítő nem tehető felelőssé a felhasználók által elkövetett cselekményekért, feltöltött tartalmakért, ha az adott esetekben eleget tesz a tartalomra irányuló eltávolítási kérelmeknek. A bíróság ellenben úgy gondolta, hogy a vádlott tudtában volt annak, hogy amit tesz, az “rossz”, jogellenes. Figyelmen kívül hagyta a védelem azon állításait is, miszerint az oldalon elhelyezett hirdetésekkel a tulajdonos nem keresett pénzt, mivel azokat a tagok ingyenes hirdetései voltak (valljuk be, ez a hazai viszonyokat nézve sem egészen hihető, kerek történet).

A legérdekesebb “bizonyíték” azonban kétség kívül az, hogy az oldal domain címében szerepel a “torrent” kifejezés, ami a látogatókat bátorítja a jogellenes cselekedetekre. Az indoklásban ráadásul feketén-fehéren az is szerepelt, hogy a BitTorrent technológia “…legfőbb, sőt talán egyetlen célja, hogy letölthetővé tegyenek szerzői jog által védett műveket”. A tulajdonos által futtatott egyik oldal, a meta kereső, amely más, publikus BitTorrent portálon lévő keresést könnyítette meg, szintén a vádlott bűnösségét erősítette meg.

Blackistef bejelentette, mivel már nincs pénze, hogy harcoljon a jogvédőkkel elfogadja a “végzetét”, az oldalakat bezárta.

(via torrentfreak, itcafe)