A Torrentz.com, az egyik legnagyobb BitTorrent meta kereső, tegnap ünnepelte az 5. születésnapját. A site az egyik legrégebbi torrent oldal, az évek során sok változáson ment át, a TorrentFreak és a Web Archive segítségével bemutatjuk, hogyan is indult az egész.

2003-ban a torrent oldalak még nagyon változékonyak voltak, vagy működtek, vagy nem. Akkoriban a legtöbb oldal még otthoni szerverekről vagy megosztott hosting helyekről működtek. Az MPAA pedig minden új oldalra erős nyomást fejtett ki, igyekezett bezárni őket.

Mindazonáltal 2003 júliusában indult egy új BitTorrent oldal, nevezetesen a Torrentz. A kezdeti időkben a Torrentz.com még tárolt torrent fájlokat is, szemben a mai működésével. Az első torrent fájl, amit feltöltöttek az “X-Files [1×01] – Pilot” volt, egészen pontosan 2003. július 24-én 13 óra 28 perckor, öt kerek évvel ezelőtt. Azóta a Torrentz.com váltott, és már nem található meg rajta .torrent fájl, ennek ellenére a népszerűsége nem csökkent, hanem ellenkezőleg, napról napra nőtt.

A Torrentz egy hete működött, amikor az akkoriban egyik legnagyobb BitTorrent oldal, a torentse.cx, úgy döntött, hogy bezár. Ahogy sok más oldal, a torrentse.cx is úgy döntött, hogy leállítja az oldalt, miután kaptak egy figyelmeztetést. Az oldal adminja azt állította, hogy szerzőjog megsértése miatt kapták a figyelmeztetést 2003. július 16-án, és úgy döntöttek, hogy az egész oldalt leállítják és mindent eltávolítanak.

Egy másik népszerű oldal, a bytemonsoon.com is ekkortájt dobta be a törölközőt. Ők a megnövekedett sávszélesség-thasználat, a bizonytalan szerver-hosing és dos támadások miatt döntöttek úgy, hogy nem folytatják. Ahogy ezek a meghatározó oldalak eltűntek a süllyesztőbe, azonnal újak léptek a helyükbe, és kezdtek el növekedni, ahogy a Torrentz.com is.

Pár screenshot a Torentz.com alakulásáról:

2003

2004

2005

2006

2007

(forrás: szöveg torrentfreak, képek web archive)