Összesen 72 torrentoldalnak okozott komoly problémákat a BREIN – holland kalózellenes szervezet – a napokban. A legtöbb oldal Hollandiában volt hostolva, a már jól ismert Leaseweb nevű cégnél.

A torrentoldalak folyamatos bezárásáról már korábban is beszámoltunk. Most már hivatalos információk is kiszivárogtak.

A BREIN szerint az oldalak egy bonyolult hierarchia részesei voltak, és egyetlen céljuk a pénz termelése volt. Amíg pár éve Hollandia biztonságos helynek számított, ha valaki BitTorrent trackert akart üzemeltetni, mára ez a helyzet, főképpen a BREIN hathatós intézkdései miatt jelentősen megváltozott.

Bár az oldalakat különböző emberek üzemeltették, mind egy sémára épült, amelyet franchise-ba kaptak ugyanattól az embertől. Azok, akik támogatást adtak az oldalon, extra kiváltságokat kaptak. Így ezek a felhasználók korlátlanul hozzáférhettek bizonyos tartalmakhoz -állt a BREIN jelentésében. Egyébként soha ennyi illegális p2p oldalt nem kapcsoltak le egyetlen akcióban.

Tisztán látható, hogy ez egy illegális szervezet volt, amely abból termelt pénzt, hogy mások munkáit illegálisan elérhetővé tette, sok kicsi oldal láncolatában – nyilatkozta Tim Kuik, a BREIN vezetője. Hogy ki volt ennek a hálózatnak a vezetője, azt nem hozták nyilvánosságra.

Érdekes, hogy az egész nyomozást egy polgári bejelentés indította el, bár a BREIN kiemelte, hogy ők folyamatosan vizsgálódnak.

Az eset bár nem hazánkban történt, komolyan elgondolkoztathatja az itthoni torrent tracker gazdákat, illetve hazai jogvédőket. Egyetlen jól irányzott bejelentés egy egész hálózatot “buktatott le”. Bizony itthon is van sok pay-only tracker, ami jól láthatóan egyetlen céllal van fenntartva, ami nem más, mint a pénz termelése.

(via slyck)