A BitTorrentről az emberek nagy részének egyből a warez, és a film letöltések ugranak be. Pedig a BitTorrent mára jóval több ennél, komplett disztribúciós platformot teremtett, amelyet már olyan hatalmas cégek is használnak rendszeresen, mint a Twitter vagy a Facebook.

Egyre nagyobb jelentősége van a BitTorrentnek a nagy webes rendszerek esetében is. Az akkora szerverparkkal bíró cégek számára, mint a Facebook, nem egyszerű feladat a szerveren lévő kódok frissen tartása nap mint nap. Nem csak szervert, hanem emberi erőforrásban is sokat igényelnek ezek a dolgok.

Tom Cook, a Facebook “system engineering” csoportjából elmondta, hogy a Facebook kódjának frissen tartása a szervereken nagyon nehéz feladat volt, egészen addig, amíg fel nem fedezték a BitTorrentet. Tom Velocity-ben tartott egy eladást, amelyet annak szentelt, hogy bemutassa, hogyan is működtetik a Facebookot, milyen egy átlag napjuk.

web_push

“fast fast fast”

Csak úgy áradozott a BitTorrentről:  “fantasztikus, tényleg nagyszerű… és superduper gyors”. A BitTorrent használata lehetővé tette számunkra, hogy több korábbi a skálázhatósággal kapcsolatos problémán túllépjenek. (Már 2009-ben is közel 30 ezer szerver szolgálta ki a Facebookot.)

A BitTorrent alapú disztribúciós rendszerével a Facebook pár száz megabyte-ot több tízezer számítógépre képes továbbítani percek alatt. A belső “Facbeook rajban” minden szerver egy-egy peer, és segít az új kód továbbításában, ezzel lehetővé téve azt, hogy a frissítések igen gyorsan végbemenjenek. BitTorrent nélkül ez a procedúra akár órákig is elhúzódhat.

Idén év elején írtuk arról, hogy a Twitter saját rendszert fejlesztett, Murder néven, aminek az alapja egy BitTorrent kliens volt. A frissítéseket ők is immár BitTorrent alapok segítségével végzik.

De nemcsak az igazán nagyok fegyvere a BitTorrent, Hollandiában például egy egyetemen kiszuperált régi szerverek segítenek frissen tartani a hálózat számítógépeit, természetesen szintén BitTorrent rendszerrel.

Videó Tom Cook előadásáról:

A BitTorrent-es rész 14 perc után van.

(via torrentfreak)