Azaz mi történt az elmúlt napokban? Mindenki olvashatta már – valószínűleg – a hónap hírét, a bH incidenst. A történetet teljesen soha nem fogjuk tudni tisztázni, és ebben a posztban nem is ez a cél. A lényeg, hogy a hír hatására a látogatók és a rosszakarók száma egyenes arányosságban nőtt, és elérte azt a határt, amikor már nem volt biztonságos az oldal működtetése a korábbi szerveren.

Mivel nem ‘egy oldal – egy szerver’ felépítésben működünk, és az oldalunk egy olyan gépen volt, ahol az asva.info-nál sokkal fontosabb és komolyabb oldalak vannak hosztingolva, muszáj volt gyorsan cselekednünk. Valami ugyanis történt.

Egyelőre részletesen nem akarunk beszámolni a dologról, ugyanis tervben van egy komolyabb cikksorozat a dolgokról és folytatásról (mert hogy lesz), a lényeg annyi, hogy valaki tegnap kora délután elkezdte támadni a blogot kiszolgáló rendszert. Szerencsére hamar értesültünk a dologról, és tudtunk cselekedni, ráadásul a támadó is több hibát elvétett az első körben. Pár órával később ismét, immár komolyabb mértékben megpróbálták ellehetetleníteni az oldalt.

Támadás alatt állt az ASVA.info

Kicsiny oldalunk nem először és vélhetően nem utoljára volt támadás célpontja.

Ekkor döntött úgy az oldal vezetősége a rendszergazdákkal együttesen, hogy a blogot leállítjuk és a tartalékoldalra, a Tumblr-re irányítjuk az asva.info domaint. Ez nagy nehezen végül meg is történt (thx Tumblr). Mivel azonban tartósan nem nyújtott megoldást a problémákra, elkezdtünk azon dolgozni, hogy ismét elérhető legyen az oldal. Végül arra a döntésre jutottunk, hogy egy újabb kis befektetést még megér nekünk, és egy másik tárhelyre költöztettük a rendszert, ahol már nem zavarjuk a kritikus oldalakat. Ezt ma délután 3 és 4 között fejeztük be, mostanra már mindenhol frissült a DNS rekord és az új helyre mutat a domain, azaz az asva.info a blogra, míg a turkalo.asva.info (tartalék címünk) a Tumblre “miniblogra”.

Köszönjük a türelmet nektek, reméljük nem okoztunk túl sok kellemetlenséget, várhatóan több leállás nem lesz ez ügyben. Az új helyen még finomítjuk a dolgokat, így arra lehet számítani, hogy néha még akadozva vagy egy-egy pillanatra egyáltalán nem jön be az oldal, de a cél, hogy tartósan és jól működjünk tovább.

Jó hír a rosszban, hogy az új helyen immár jobban védve vagyunk a támadásoktól, és a külföldről netezőknek is talán kicsit gyorsabban töltődik be az oldal.