A meglódult sávszélességek korában egy átlagos szélessávú kapcsolattal otthonról akár havi 3 terabyte adat is letölthető. Azonban a szolgáltatók – miután a versenyhivatal leszoktatta őket arról, hogy korlátlannak nevezzék az egyébként nagyon is szabályozott csomagjaikat – egyre szofisztikáltabb módszerekkel próbálják kordában tartani a hazai letöltő társadalmat.

Az már senkinek sem újdonság, hogy hiába van 8-10-20 megabites sávszélessége otthon, az nem jelenti, automatikusan azt, hogy éjjel-nappal maximum sebességgel varázsolhat le adatokat a hálóról. Minden nagyobb szolgáltató az úgynevezett “fair use policy” néven egy tág korlátot állított fel, ami fölé nem illik menni, különben a felhasználó felett Damoklész karjdjaként lebeg a megtorlás veszélye. A T-Online esetében ez 150 Gbyte-ot jelent minden hónapban, aminek elérésekor figyelmeztetik a felhasználót, ha pedig az nem függeszti fel áldásos tevékenységét, akkor további lépéseket foganatosítanak megállítására, mint mondjuk a szerződés felmondása.

Kábelfronton a UPC megengedőbb, hiszen három egymást követő hónap alatt akár 750 Gbyte adatforgalmat is engedélyeznek, de már 80% után figyelmeztetik e-mailben a usert. Éppen ezért akkor is érdemes a @chello.hu címet átirányítani a napi szinten használt fiókunkba, ha azt egyébként sosem vennénk igénybe semmire. A 750 Gbyte elérése után egy időre par­ko­ló­pá­lyára teszik a delikvenst, aki ez után az eredeti sávszélességének tizedével kell, hogy beérje.

Szűcs László, a UPC Magyarország kommu­ni­ká­ciós vezetője szerkesztőségünknek elmondta, hogy ugyan kis számban, de folyamatosan van rá precedens, hogy egyeseknek sikerül ekkora adatforgalmat bonyolítani, sőt olyan extrém eset is volt, mikor valaki egy hónap alatt 1 TB fölé tornászta forgalmát. Amennyiben ez nem egy panelházban Wi-Fi-vel szétosztott kapcsolat, akkor kíváncsiak lennénk, hogy vajon mire mehet el napi 30 giga egy otthoni lakásban.

Harmadik verzióként érdemes megemlíteni a digiTV szélessávú szolgáltatásának LAN Internet változatát, ahol azon túl, hogy nincs konkrét forgalom maximalizálás, viszonylag kedvező áron kínálnak akár 20/20 Mbit-es kapcsolatot. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy elméletben elérhető vele másodpercenként 2,5 Mbyte letöltés vagy akár feltöltés is. Ebben az esetben viszont a felhasználók a saját maximum sávszélességük alig néhányszorosán osztoznak körzetenként, tehát a maximum sebesség nagyon relatív, korlátot a valóságban a többi felhasználó viselkedése jelenti. Így többnyire a 20/20 helyett 10/2 (csúcsidőben), 15/10, 20/15(hajnalban) értékpárok jellemzőek.

Szűrés tartalom alapján

A cikk születésének igazi apropója viszont nem a mennyiségi korlátok újabb taglalása, hanem egy itthon eddig ismeretlen korlátozási politika, melyet a UPC vezetett be itthon Chello szolgáltatásánál. Szűcs Lászlótól megtudtuk, hogy az újfajta szűrés valójában egy csomagpriorizálás, ami a hálózati terheltségtől függően elsőbbséget biztosít bizonyos adattípusoknak, míg másokat hátrébb sorol, lassít. Alapvetően a megkülönböztetés valós- és nem valós idejű alkalmazások szerin van csoportosítva, így a VoIP hívások, a böngészés, az online játék, az email minden esetben előnyt élveznek más szolgáltatásokkal szemben, míg a letöltésekhez használt peer2peer adatforgalmat nem engedik maximumon pörögni a sűrűbb időszakokban.

A döntés okainak megértéséhez egyrészt azt kell tudni, hogy a p2p alkalmazások, s legfőképpen a Bittorrent legnagyobb vívmánya, hogy nagyon hatékonyan képes óriási adatmennyiségeket mozgatni a számítógépek között, ezt pedig úgy éri el, hogy a rendelkezésre álló erőforrásokat maximálisan kihasználja. Ezt figyelembe véve elegendő kevés számú megosztó, akik egy időben le/feltöltenek, s mégis szignifikáns terhelést okoznak a teljes hálózatban.

A másik oldal, ami miatt szükségessé vált egy ilyen szabályozás, hogy a kábelTV alapú internet-szolgáltatás esetében a végpontoknak nincs dedikált sávszélességük a gerinchálózatig, hanem kisebb körzetenként osztozni kell a tág értelemben vett szomszédsággal. Emiatt hiába látszik úgy a BIX statisztikákban, hogy a UPC hálózatának terhelése még a rendelkezésre álló gigabites vonalak fele kapacitását sem érik el, lokálisan mégis komoly lassulások lehetnek, egy lakótelepen például akár 20-30 ember képes lelassítani a többiek Chello-ját.


(forrás: sg.hu)