Sokan csak használják a torrent oldalakat, de nem igazán tudják mi áll a hátterükben, mi hajtja az üzemeltetőket, mi lesz most velük és mit gondolnak az egész helyzetről. Az egyik legnagyobb hazai torrent oldaltól nyilatkoznak ma az Ipon.hu-nak több témakört érintve.

Két-három éve gombamód kezdtek el szaporodni a trackerek és torrent adatbázisok, boldog-boldogtalan készített egy oldalt. Ők még akkor indultak, amikor az egész gyerekcipőben járt idehaza. Igazából a motiváció nem volt más, mint „jófejség”, hobbiból csinálták, és az adminisztrátorok között van diáktól a családapáig mindenki. Fenntartani azonban nem olcsó egy ilyet, mert ahogy nő a felhasználók száma egyre több és erősebb gépre van szükség, és az állandó fejlesztések mellett fizetni kell az internetelérést is. Eleinte ők is kipróbálták az SMS játékokat, amik mára a bűnözés melegágyává váltak, őket is csőbe húzták, és így nem is foglalkoztak többet a témával, a legtöbben úgyis utálják ezt a formát. Maradtak a reklámok, amik épp elegek a költségek fedezésére, a befolyt összegek teljesen a fenntartásra mennek el. Sokan hiszik, hogy a nagy trackerek gazdái már palotákban élnek, pedig a magáncélokra fordított pénz egyenlő a nullával.

Biztonsági intézkedések nem nagyon voltak a szerverekkel kapcsolatban, hiszen Magyarországon trackereket üzemeltetni nem bűncselekmény, a torrent fájlok nem tárolnak jogsértő tartalmat. Seed-szervereket pedig nem futtattak, ahogy a többi hazai nagy trackerre sem jellemző ez, hiszen bolondság lenne jogsértő szolgáltatásokat keverni egy olyannal, ami jogilag rendben van. Hogy ezt biztosítsák, volt is bejelentő e-mail cím az oldalukon, ahol kérésre azonnal töröltek bármilyen torrentet az adatbázisból. Volt is rá rengeteg példa az évek alatt, és még olyanok is voltak, akik a kérés mellett gratuláltak az oldalhoz.

Felszólítást/figyelmeztetést ők nem kaptak a géplefoglalások előtt, aminek több oka is lehet, de ha a feljelentő tényleg küldött minden szolgáltatónak értesítést előtte, akkor valószínűleg azért nem, mert a szolgáltató nem továbbította azt feléjük. A rendőrség azonban nem kereste még őket személyesen, és mivel a trackerek maguk nem jogsértőek, valószínűleg idővel vissza is kapják őket. Arról, hogy lesz-e újraindítás még nem szeretnének nyilatkozni. Ha itthon közben büntetendővé válna a trackerek fenntartása, akkor természetesen itt biztos nem (de ez nem valószínű).

A jövő azonban sok minden mást is tartogathat még. Érdekesség, hogy ők már régebben is felvették a kapcsolatot jogvédő szervezetekkel, amikből jó sok van Magyarországon, hogy létrehozhassanak egy teljesen legális, fizetős, megosztós modellt. Sajnos a válasz legtöbbször az volt, hogy nem volt válasz, vagy még rosszabb, olyat átláthatatlan jogdíjfizetési rendszert tártak fel előttük, ami ellehetetlenített volna bármi ilyen próbálkozást, az irreálisan magas díjakról nem is beszélve. Ettől függetlenül ők nyitottak lennének bármi ilyesmire és megtiszteltetésnek vennék, ha érkezne irányukba ilyen témával kapcsolatban megkeresés, de ahhoz előbb az ősi üzleti modelleknek kéne megváltozniuk. Külföldön már vannak jó példák erre, de itthon sok tartalom még mindig csak nehezen vagy szimplán sehogyan sem szerezhető be, vagy ha mégis akkor van, hogy a külföldinél magasabb áron, pedig lenne igény minőségi szolgáltatásra.

A trackereknél maradva azonban szerintük most letörik ez a tracker fenntartási láz, ami jó is, mert megszűnnek a silányabb oldalak is, amikről könnyű volt adatot lopni. Persze a legtöbbeteket valószínűleg az érdekli, hogy a felhasználóknak van-e félnivalójuk, hiszen a trackerek tárolnak IP címeket, a jelszóemlékeztető miatt pedig megvannak az e-mail címek is. Ez utóbbival nem lehet mit kezdeni, de az IP címek csak átmenetileg vannak tárolva, és a lehető legkevesebb ideig. Az aktív kapcsolatoknál fent vannak, de utána gyorsan kikerülnek a rendszerből. A lényeg, hogy el lehet jutni a végfelhasználóig, de nem jellemző, hogy meg is tennék. Egyrészt sokan vannak, másrészt annyira nem érdemes foglalkozni velük, de erről szerintük is az ügyvédek tudnának érdemben nyilatkozni.

Pont ezért ma este hét órától élőben lehetőségetek lesz itt az iPonon kérdéseket feltenni Dr. Dallos Zsolt jogásznak, aki egy órán keresztül lesz vendégünk. Ha ez az idő nem lenne elég minden kérdés megválaszolására, akkor igény szerint tartunk majd még ilyen estéket, és meghívunk másokat is. Nézzetek fel hát este, ha kérdésetek van, megéri!

Cikk: http://ipon.hu/elemzesek/a_torrent_razzia_es_ami_mogotte_van/776/3