A cikk címe persze ironikus. Nem feltétlen csak a ProArt, de tény, ami tény, az elmúlt napokban a torrentes társadalmat mintha sarokba szorították volna. Sok rossz út van, de azt gondolom, nemcsak letöltési szokások változhatnak meg a következő pár hónapban.

Mi is történt az elmúlt 1 hétben? Agresszív támadás magyar torrent oldalak – krémje – ellen. A legnagyobb, és legminőségibb oldalak szorultak sarokba. Fenyegetés, per, lefoglalás. Volt már ilyen, de az idei nagyon más, láthatóan nem egyszerű ráijesztés történt egy – két oldal fenyegetésével vagy elvitelével. 6-7 trackert foglaltak le, és ennél is többnek küldtek ultimátumot és screenshotokat tartalmazó emailt. Több oldal végleg bezárt, van aki “átterelte” a felhasználóit más oldalra, van aki szélnek engedte. Egyesek felvették a kesztyűt és külföldről próbálják továbbra is ellátni a felhasználóikat naprakész torrentekkel.

torles_3

Pár napos, de már törölt torent

Mások próbálnak lavírozni a illegalitás határán, és felszólításra törlik a kínosnak ítélt anyagokat. Persze lehet ezt úgy nézni, hogy most nagy a füst, és lesz még kisebb ez a láng, de azt hiszem, sokan gondolták már ezt pénteken is, és lám-lám kedd van, és a tűz egyre nagyobb lesz, szinte már éget.

Az egyre növekvő torrent hiányra pedig a felhasználók előbb utóbb találnak megoldást. Ha elképzelünk egy tökéletes ProArt világot, akkor úgy néz ki a dolog, hogy a magyar torrent társadalmat sikerült teljesen kiírtani. Ez persze nem megy az egyik napról a másikra, de ha elég hathatós a támadás, és nyomás az oldalakon, előbb-utóbb maguk a legjobb tulajok is azt gondolják, hogy nekem ez már sok. A kisebb oldalak pedig vagy leforgácsolódnak a ProArt baltavágásai közben, vagy egyszerűen a felhasználók érik el azt a szintet, hogy a ha a kedvenc oldalaim már nem mennek, akkor miért működnének a vérpistike oldalak. A filmeket, sorozatokat, zenéket, könyveket – egyszóval a kultúrát pedig valahonnan be kell szerezni. Nézzük milyen  világ vár ránk:

 • Visszatérhetnek egyes kóbor letöltők az SMS-WEB-re. Aki csak ritkán egy-egy filmet szeretne, de azt azonnal, az elküldi azt az SMS-t. Még jó, hogy ebből van adó. Talán ha egészen jól fut már az SMS-WEB, akkor a ProArt kitalálja, hogy az SMS-ekre is ki fog vetni jogdíjat, hiszen az elküldött SMS-ekkel mi illegális filmekhez férünk hozzá.
 • Visszatérünk a fizetős FTP szerverekre. Fokozottabb biztonság havi x összegért. Ahogy eljött az az idő, amikor az emberek leszoktak az warez FTP-ékről, úgy ez könnyen vissza is térhet. Ha a 3 napja futó vérpistike torrentsite-ról 2 és fél napja töltjük a 800 megás xvid-et, lehet elpattan az agyunk, és az asztalra csapunk, hogy NA NE!, és inkább 3-4 doboz cigi árából befizetünk egy site-ra. Ma még ez könnyen felesleges pénzkidobásnak tűnhet, de a hardcore – főleg magyar tartalomra optimalizált – letöltők meg fogják tenni ezt, hiszen még így is, egy friss DVD áráért egész hónapban lóghatnak a sávon.

  asvainfo_b52_ftplog

  Kis érdekesség, a B52 topsite
 • Aki még jobban nosztalgiázni akar, az kombinálhatja a 80-as évek Petőfi csarnok hangulatát a terás vinyókkal. Házról házra járunk majd, esetleg összeülünk egy warez kocsmában, ahol mindenki feldugja a HDD-jét, bedobja a közösbe, majd a maradék szabad helyet betölti a társai friss anyagával. Esetleg ismét mindenki 2 dvd írót vesz a gépébe és lesznek ipari dvd író emberek is, akik futószalagon szállítják a friss, vagy kevésbé friss filmeket. (Erősen kombinálható az előző lehetőségekkel.)
 • Feladjuk a belső sávszélességünket, és mindenki külföldi széles-sávra vágyik. Felduzzasztjuk a Pirate Bay magyar nyelvű anyagát akkorára, amekkorát a világ még nem látott. A srácok úgyis maximum kiteszik a ProArt levelét, és nevetnek rajta egyet. Előbb-utóbb észrevesszük, hogy az oldalon rengeteg angol nyelvű anyag van, így sokan átszokunk az eredeti nyelvű filmekre, sorozatokra. Rájövünk, hogy Király Viktornál is van / volt / lesz jobb énekes. Sőt találkozhatunk olyan külföldi előadókkal is, akiknek van félnivalójuk a magyar jogvédőktől, hiszen mi az már, hogy a saját anyagukat megosztják az interneten, szörnyű rossz mp3 minőségben. Vajon akkor mire fogják fogni, hogy nem mennek a hazai eladások. Nem veszik a magyar DVD-t, nem veszik a magyar CD-t, nem nézik a magyar filmet a moziban. Apropó, krix őrjöngés közben, habzó szájjal vetette fel azt az érdekes meglátást, hogy bejön-e Bodó Balázs felmérése. Tudjátok, nekik már egy éve leesett az, hogy ha egy filmet sokan letöltenek, akkor sokan meg is nézik a moziban. Nem pedig fordítva. Ahelyett, hogy a torrentezőket üldöznék inkább a marketingre és a minőségre kellene adni. De minek is harcolni, nézünk majd külföldi filmeket, hallgatunk majd külföldi előadókat, és majd szép lassan kihal a magyar nyelv, amely a világ egyik legszebb nyelve – by krix.

Mindezek következményei pedig szerény véleményem szerint (krix):

 • Ha nem tudunk letölteni, és nem tudjuk megvenni sem, akkor kérem a kultúra, mint olyan, szép lassan eltűnik, és mindenki egy zombiként éli majd életét: felkel, dolgozik, hazamegy, nézi a tv-t (ami ugye cenzúrázható és irányítható), alszik. Ahhoz jutunk csak hozzá, amihez akarják, hogy hozzájussunk. Nem úgy hangzik ez, mint egy szép ámerikai népbutítás? Dehogynem, merthogy itt erről van szó. Magyarországon a “művészek” értéket nem termelnek (egy-két kivételtől eltekintve), mert talán már nem tudnak, vagy nem is akarnak, hiszen ők is benne vannak a butító mókuskerékben. Így aztán a fost akarják lenyomni a torkunkon elég borsos áron, mindezt úgy, hogy előadják, ha nem fizetsz, a szerencsétlen művész éhenhal, mert a koncertekből vajmi kevés jut neki. Csak éppen ez a népbutítás is ostoba módon történik, mert abban a csodás dobozban, a neten és mindenhol azt látom, hogy a színvonal, amelyen ők élnek, számomra egy álomvilággal egyenlő. Persze értem én, hogy erről senki nem szeretne lemondani, na de ha majd ha magamnak is megteremtettem, akkor utána talán hajlandó leszek megszánni SP-t, és megvenni egy szutyok albumát, hogy ne kelljen eladni a cuccait az életben maradáshoz.

  sp_nyomorog

  És ő csak van, a menedzsmentje meg kitalálja őt. Ti mennyit dolgoztok
  (valódi munkára gondolok), hogy ilyen cuccokhoz hozzájuthassatok?

  A külföldi művészekről ne is beszéljünk, mert amíg azt hallom, hogy x film már az első héten több százmilliós bevételt produkált (el tudod képzelni mennyi pénz az?), addig ne akarják elhitetni velem, senki nem jár moziba.

 • Amennyiben az SMS WEB vagy a fizetős ftp-k felé fordulunk, sikeresen támogatjuk a valódi “bűnözőket”, vagyis azokat, akik mások műveiből szedik meg magukat, nem is kicsit. Gratulálunk Proart és a többiek, ez öngól volt. Mindeközben a gazdaságnak is sikerül [email protected] a megcsappant CD/ DVD vásárlásokkal (induljuk ki a fent említett tanulmányból, miszerint letölt->moziban megnéz – működik; letölt=meg se nézi moziban, veszi –  nem működő modell), a torrentoldalak külföldi hosztingolásával, szóval gyorsan számot vetnék, mit nyerek / veszítek gazdasági szemszögből és meggondolnám én ezt a p2p elleni háború. Ehhez persze fel kéne ismerni a valóságot, és nem az elképzelt tévhitet szajkózni.

Oké, hogy a nagy tömegeknél ez működik, de vagyunk páran, akik átlátjuk a helyzetet és már pár javaslat is megszületett, amire nagyon sokan hajlandóak lennének. Pl. építsük be az internet árába a jogdíjat és akkor mindenki csinálja, amit akar. (Értem én, hogy ezzel eleve feltételezik, hogy “bűnözni” fogok, de ha békénhagynak és megvan a lehetőségem bármire, akkor nem mindegy?). Tegyék elérhetővé a terméküket online, kevésbé elavult formában mint a CD, mondjuk számonként, akár pénzért. Na persze legyen egy zeneszám 100 vagy 200 Ft maximum, mert ennyit bárki rászánna, főleg úgy, hogy nem kell megvenni az egész albumot, amiről csak 2 szám tetszik. Ja, és ha ez működik, akkor máris levehetjük a jogdíjat az üres adathordozókról is, hiszen duplán nem sarcolhatunk, ugye.

A lényeg, hogy fel kéne fogni, hogy ez az irány nagyon nem jó, se nekik, se nekünk. Pedig van megoldás, amivel mindenki jól jár, csak ahhoz mindkét félnek egy kicsit meg kell hajolnia. Ezt hívják kompromisszumnak. Az úgynevezett torrenttársadalom – ahogy ez már többször kiderült hozzászólásokban, tanulmányokban egyaránt – képes rá. És maguk, Tisztelt Proart?