Mint ahogy arra az Asva.info olvasói emlékezhetnek a BME Média Oktató és Kutató Központja az elmúlt évben kutatást végzett a letöltések gazdasági hatásairól. Megszülettek az első eredmények, ezeket szeretnénk most megosztani a közösséggel, fellebbentve a fátylat a kutatás eddig titokban zajló részleteiről is.

FONTOS: a kutatás befejeződött, a cikk elkészült, de ilyenkor az a szokás, hogy az eredményeket még nem engedjük lehivatkozni, mert a dolgozatnak át kell mennie a kollégáink szűrőjén is. Ha ez megvan, csak akkor válnak hivatalossá az alábbi adatok. Azért döntöttünk úgy, hogy a végleges állapot elkészülte előtt megosztjuk veletek a részteletek, mert szeretnénk, ha tőlünk, és nem máshonnan tudnátok meg a kutatás részleteit.

Mit csináltunk?
Azt tűztük ki célul, hogy megnézzük, a bittorrent alapú fájlcsere milyen hatással van a hagyományos piacokra. Hosszan gondolkodás után (aszempontokat lásd a cikkben) végül úgy döntöttünk, hogy a magyar trackereken elérhető filmek forgalmát vetjük össze ugyanezen filmek mozis forgalmazási adataival. Ennek érdekében 2008 folyamán megfigyeltük, hogy milyen filmek elérhetők néhány magyar torrent-oldalon, és összevetettük ezeket az adatokat egyrészt a port.hu moziműsorával, másrészt a Nemzeti Filmiroda forgalmazási adataival.

Mit találtunk?
Az adatokat statisztikai módszerekkel elemeztük. Az elemzés során azt vizsgáltuk, hogy 2008 áprilisa és júniusa között  milyen összefüggés van egy film letöltésinek száma, és egyes moziforgalmazási adatok között. Amit találtunk az nagyon tanulságos:

  • a letöltött filmek 5%-ra igaz az, hogy egyszerre ment moziban és volt elérhető a trackereken.
  • a letöltött filmek 90%-át nem játszották moziban a megfigyelt 3 hónapban.
  • az ismert lakhelyű torrentezők harmada olyan településen él, ahol nincs mozi.
  • nem találtunk semmiféle összefüggést a letöltések száma és az eladott mozijegyek között. Semmit. Sem pozitív, sem negatív kapcsolat nincs a két változó között. Azaz, ha minden igaz, nem áll az a mondás, hogy egy letöltés = egy elmaradt mozilátogatás, de az sem, hogy amit sokan letöltenek, azt majd sokan meg is nézik.
  • nagyon erős pozitív összefüggést találtunk viszont a letöltések száma és azon mozik száma között, ahol a filmet játszották. Magyarán: minél több helyen játszottak egy filmet, annál többször töltik is azt le. A filmet játszó mozik száma szerintünk attól függ, hogy mennyit költenek el egy film marketingjére. Az eredmény azt mutatja, hogy minél erősebb egy film marketingje, annál jobban hat az a letöltések piacára is.
  • erős, negatív összefüggést találtunk a letöltések száma és film mozis élettartama között. Minél rövidebb ideig ment a mozikban a film, annál többször töltik azt le az interneten.

Az eredményeket nem értelmezem itt most tovább, mert kíváncsi vagyok, hogy nektek milyen észrevételeitek vannak ezekkel a megállapításokkal kapcsolatban.

Az adatokat anonimizált, sterilizált formában hamarosan mindenki számára  hozzáférhetővé szeretnénk tenni, hogy más is dolgozhasson velük, ha úgy tartja kedve. Ezzel kapcsolatban is érdekelne a véleményetek.

Hogyan tovább?
A mostani kutatás csak 2008 áprilisa és júniusa közötti időszakot elemzi szeretnénk kiterjeszteni az elemzést az egész évre. Szeretnénk az elemzésbe új dimenziókat bevonni, és a mozi-statisztikák mellett a DVD forgalmazási és (online) videotékás adatokat is bevonni az elemzésbe. Szeretnénk más protokollokat is megnézni. A további melóban nektek nagyon nagy szerepetek van, ahogy eddig is nagyon sokat segítettetek akkor, amikor összepárosítottátok a torrent neveket a mozi filmcímekkel. Segíthettek például azzal, hogy még többen kitöltitek a lakhely mezőt az adatlapokon, mert akkor még pontosabb képet tudunk kapni az elemzés során. Segíthettek abban, ha vannak adataitok, akkor azt megosztjátok velünk, hogy ne kelljen az éj leple alatt adatot gyűjteni. És még van egy csomó ötletünk. Annyi biztos, hogy mindenkinek állunk rendelkezésére, akár emailben, akár itt, a kommentekben, és igyekszünk válaszolni a felmerülő kérdésekre.

Üdv,

Bodó Balázs
BME Szociológia és Kommunikáció Tanszék

(A cikk Bodó Balázs műve, amely mint olvashattátok egy részeletes kutatás előfutára.)