Mivel sok újdonsággal nem tudunk szolgálni, viszont szeretnénk addig is “szórakoztatni” a nagyérdeműt, ezért elgondolkodtam azon, vajon ki mit profitál a razziából. Elsőként természetesen magunkat említem, viszont a jogvédő szervezetekkel ebben a posztban nem szeretnék foglalkozni, ennyit sem érdemel az akciójuk és valószínű úgyis egy véleményre lyukadunk ki, amire eddig… Na de lássuk bővebben.

Hogy mi mit profitáltunk, az azt hiszem egyértelmű, látogatottságot. És pont. Nem többet, viszont nem is kevesebbet. Természetesen nem örülünk, hogy ehhez egy razzia kellett, de hát a Goldenbloghoz kevesek voltunk (igen, ez azóta is fájó pont). Amit viszont érdemes tisztázni, hogy a napi látogatásszám megugrásán kívül egyéb, esetleg anyagi haszonra nem tettünk szert, ellenkezőleg, még nekünk is szerver problémáink adódtak, ami nyilván költségekkel jár. A hírnév azonban kárpótol. Nyilván olyanok is olvassák a blogot, akik azelőtt soha, és reméljük ebből a tömegből a vihar elülte után is azért maradnak még és törzsolvasókká válnak. (Már ha lesz miről írni 🙁 ) Mindent összegezve pozitív a mérleg nyelve, hiszen az ingyen reklámnál nincs jobb, márpedig itt erről beszélünk, hiszen szájról szájra járt a hír, hogy itt lehet infóhoz jutni. Hozzáteszem azt is, hogy nem kevés munka, odafigyelés, és kapcsolatok vannak a dologban. Úgy érzem, ennyit megérdemlünk tehát.

Mások is kaptak érdemeik szerint némi nem várt jóságot. Jó néhány megmaradt torrentoldal nyithatta meg kapuit a kétségbeesett notórius töltögetők előtt, akik bár várják vissza kedvenc oldalaikat, a napi betevő falatot addig is meg kell szerezni valahonnan. Nem szeretném felsorolni, mindenki tudja, melyik oldalakra gondolok, és több kérés is érkezett hozzánk, hogy ha lehet, ne is “reklámozzuk” őket, így ezúton tolmácsolnám felétek ezen kéréseket. Erre bővebben is kitérek majd, de előtte még annyi, hogy a munka, amit beleöltek a userek befogadásába, az ő részükről is említésre méltó. Ne feledjük el, hogy az x userszámra berendezkedett oldalaknak vannak mostanában teendőik a megnövekedett regisztrálások miatt, ezért mindenképp hála és köszönet jár nekik.

Valamilyen szinten profitálhattak azok a userek is, akik bár kedvencüket hiányolják, most más oldalakon is szerezhetnek tapasztalatot, beleláthatnak máshol mi hogyan működik, ami később akár favoritjuknak továbbadva hasznos javaslat lehet a továbbfejlődésre. Vagy akár csak saját látókörük szélesítésére is kiváló alkalom.

És akkor most térjünk át arra a részre, ami a legkevésbé sem pozitív, de igenis a razzia következménye. A letöltő társadalom jó része nyilván regisztrált olyan oldalakra is, melyek nem feltétlenül a kedvenceink. Gondolok itt az sms-támogatásra, és hasonlókra, nyilván az ilyeneket kedvelők is hasznot húztak, és higgyétek el, ők azok, akik nem véletlenül kerültek közel a tűzhöz. Ehhez értenek a legjobban, hiszen spammelnek, ígérgetnek, miközben maga az oldal meg sem közelíti az elveszett paradicsomot. Mégis sokan választják őket, ami ellen nyilván nem tehetünk semmit, de azért azt vegyétek figyelembe, hogy ők azok, akik mások hátán akarnak feljebb jutni, valódi haszonra – értsd: anyagi – szert tenni az elkeseredett felhasználókból, és ezt még élvezik is. Ne adjátok meg nekik ezt az örömet!

Negatív folyamodvány az is, amit már fent említettem, miszerint többen jelezték, inkább nem szeretnének úgymond hírverést, és a továbbiakban biztonsági okokból tracker felmérésben sem szeretnének részt venni. Azt hiszem, mindenki megérti, hogy miért állnak hozzá így a dolgokhoz, viszont amiért ez kialakult, rendkívül ostoba és valójában értelmetlen. Arra gondolok, hogy a rengeteg komment között nagyon sok utalt arra, hogy ne említsen senki tracker neveket, se oldalcímeket, hiszen rendőrök és jogvédők is olvashatják a blogot. Ez biztosan így van, de a tény, hogy egy ilyen razziát több hónapos munka, nyomozás és mindenekelőtt egy feljelentés előz meg, ami nem módosítható azzal, hogy “Most láttam asva.info-n, a T**c*d még megy, gyorsan menjünk vissza azért is” (direkt ezt írtam, hátha elviszik ennek hatására:D). Szóval az ilyen és ehhez hasonló riogatásoknak értelme nem sok volt, csupán annyi, hogy a számunkra oly fontos torrentvilág egy darabig biztosan hír nélkül marad. Lehetne mondani, sőt biztos vagyok benne, hogy a számomra fontos torrentoldal tulajoknak ennél több esze van, de sajna az is tény, hogy ha az ember sokat hall valamit, az bent ragad a kis agyában és nem szabadul tőle, sőt még el is gondolkodtatja. Az eredmény tehát az, hogy hiába lehetne bármilyen fejlődésről hírt adni adott oldalról a jövőben (ami feltehetőleg örömteli dolog lenne), nem lehet, hiszen nehogy emiatt gondolja azt a csúnya ASVA, Proart, hogy ezt a szervert is el kell vitetni.

Maradjunk még mindig a torrentoldalaknál, és kicsit nézzünk a jövőbe. Mindenből lehet tanulni és én remélem, hogy mindenki, akár működő, akár lefoglalt oldal tulaja, staffja tanult ebből az esetből, ha már a 2007-esből nem is. Több úgymond egyszerű felhasználó, józan paraszti észből jött ötlete napvilágot látott már itt is, miszerint vigyék a szervert külföldre. Nyilván ez pénzbe kerül, amit meg nem várhatunk el, hogy csak úgy zsebből kicsengessenek, ha meg támogatást kérnek, megszóljuk őket, na meg az esetleges következő alkalomnál már ők is pórul járhatnak. (Bár sajnálatos tény, hogy itt nem a lehúzós oldalak voltak a célpontok, ami szintén sokakat bosszant és érthetetlen). Ennél vannak azért egyszerűbb megoldások, amit érdemes lett volna megfogadni, az “életben maradtak” számára pedig esélyt adhat a túlélésre.

Kezdődjék a “Hogyan találjunk meg egy trackert” játék. Sokan, nagyon sokan naivak. Azt gondolják, hogy a jogvédők, és a rendőrök a nap 24 órájában az asva.info-t lesik, mikor ki ír le egy tracker nevet vagy címet. Ezek után pedig azonnal mennek és felírják a lefoglalandó oldalak listájára. De ha az Asva.info megszűnne, akkor minden más lenne, sötétben tapogatóznának a rend éber őrei. El kell, hogy keserítsem az olvasótábort, ez NEM igaz. A mostani razziánál  például egyértelműen kiderült, hogy a jogvédők biztosan bent vannak az oldalakon. Nem kell találgatni többet, a fenyegető levelekhez csatolva voltak olyan képernyőképek, amelyeken az adott site-ok voltak.

Ami tény, hogy az oldalunk fő profilja a magyar trackerek, de ebben sem vagyunk egyediek. Ott volt pár hétig a Piratebit, vagy ott a BitTorrent Portál, ami már évek óta a torrentezők első fóruma. De számtalan olyan magyar oldal van, ahol tételesen fel vannak sorolva a torrentoldalak, linkekkel – ilyen a mi oldalunkon soha nem volt.  Ehhez sem kell nagy ész, a Google itt is segít, “torrentoldalak”. Ennyire ne gondoljuk hülyének a magyar hatóságot, hogy ezt nem használják.  Ha mi itt leszünk olyan jófejek, és támogatóak, hogy megszüntetjük pl. a listát, vagy álnéven hívjuk az oldalakat – aszfalt, híd, mag – még mindig van több tíz, húsz olyan oldal, ami nevén nevezi a magyar BitTorrent oldalakat. És akkor még a tematikus gyűjtőoldalakról nem is beszéltem – lap.hu és klónja.

Ha azt hinnénk, hogy ennyiben merül ki a fegyvertára a rendőrségnek tévedünk. Otthon mi magunk is játszhatunk jogvédőt, vagy nyomozót. Nem kell mást tettünk, mint tipikus torrentoldal hosting cégek (ennek kiderítésére is ott kereső) ip tartományát port-scannelgetni. Számtalan magyar torrentoldal azonos porton működik. Annyira nehéz lenne az XBT-t egy kicsit átállítani? És ha már itt járunk, a robots.txt-t is annyira nehéz kitölteni, hogy ne indexelje be a kereső az oldalt? Nem, de ha ők ennyire nem képesek akkor mi miért beszéljünk suttogva a sötétben? És akkor arról még nem is beszéltem pl., hogy razzia idején jelentgetjük be, hogy ki melyik oldal felhasználóit veszi át, ill. küldjük ki körlevélben a usreknek – és ezzel a ProArt embereinek is- az új címet.

ui.: mielőtt minket oktatnának ki a torrentoldalak, hogy miért adunk ekkora publicitást nekik, jó lenne, ha először a saját portájukon sepregetnének. Első körben a userek lába előtt. Tudom, hogy nehéz, de a felhasználókat kell megnevelni, legalább annyira, hogy a tracker címét ne írják be egy nap 10 alkalommal. Jah, hogy mellesleg ezeket minden alakommal töröljük? Még akkor is, ha úgy látom hogy semmi értelme. sct

Nem értem, ezeket a megoldásokat miért nem vették, veszik számításba, de nyilván mindennek megvan az oka. Ami biztos, hogy elkeseredésre semmi ok, hiszen mint azt már én is, mások is említették, a p2p-t nem lehet elpusztítani, maximum a továbbfejlődésre kényszeríteni, amivel mi nyerjük a háborút. Vagy lejjebb vinni az árakat, esetleg feljebb a béreket… Ááá, nem ez utóbbi nagy butaság volt.

Mindezek fényében további kellemes időtöltést kívánok mindenkinek itt olvasgatással, otthon filmnézéssel, zenehallgatással és minél több megosztással.

sharing
Sharing is caring.