A svéd kalózpárt bekerülése a parlamentbe is nagy siker volt, de most talán még nagyobb dobásra készülnek. Tervük az, hogy teljesen anonim internetszolgáltatást biztosítanak az embereknek.

A Piratepartiet a tervek szerint otthoni internetszolgáltatóvá válna, és a mezei felhasználóknak, torrentezőknek nyújtana teljesen névtelen internet elérést. A hálózat teljesen más elveken működne, mint a többi szolgáltató – már ha tényleg megvalósulhat a projekt. A ISP keményen kiállna a felhasználó jogai mellett, és nem hagyná, hogy a hatóságok hozzáférjenek az adatokhoz. (Tegyük hozzá, eddig is voltak ilyen szolgáltatók itt-ott, de végül a “magasabb” hatalom mindig térdre kényszerítette őket. Így talán, hogy az ISP egyben egy párt is, lehet, hogy több esélyük lesz.)

A rendszer előzetes tesztelése egy apró városban, Lundban indul a jövő hét elején. A rövid tesztidőszak végére azt várják, hogy a városka felhasználóinak 5 százalékának a kalózpárt szolgáltasson internetet. Ha a dolog működik és életképes, terjeszkedni fognak. Az ISP vezetője elmondta, azért ilyen kicsiben indulnak, mert szeretnének minőségi (ami itt leginkább gyorsat jelent) szolgáltatást biztosítani az ügyfeleiknek.

(via torrentfreak, index.hu)