A jelentések azt mutatják, hogy a legelterjedtebb fájlcserélő protokoll, a BitTorrent letöltéseinek fele TV sorozat. A szám lenyűgöző, és a tendenciák szerint ez még tovább emelkedik. A híresebb tv sorozatok (Heroes, Lost, Prison Break) egy-egy epizódját több mint tíz millióan töltik le általában.

Ez a szám nagyjából megfelel az amerikai televíziós nézetségnek, azonban a torrentesek a világ minden részéről töltik kedvenc sorozatukat.Januárban a TorrentFreek megírta, hogy a legtöbbet töltött sorozat, a Hősök legnépszerűbb epizódját több mint 2,5 millióan töltötték le csupán a Mininova nevű oldalról. Szintén ezen felmérés során derült ki, hogy világszerte közel egy milliárd sorozat epizódot töltenek le egy év során.A lenti grafikonról kiderül, hogy a Mininován az elmúlt két év során letöltött összes torrent fájl több mint negyven százaléka sorozat volt. Ezt megerősítendő csináltak egy felmérést, melyben véletlenszerűen kiválasztottak és elemeztek 400.000 éppen töltött torrentet. A vizsgálat során szintén ez az ötven százalékos tendencia bizonyosodott be.

torrentgraf.jpg

A sorozat torrentek népszerűsége nem maradt következmények nélkül. Több forrás számol be arról, hogy nem véletlenül szivárognak ki sorozat epizódok a hivatalos vetítési időpontok előtt, hanem ez a TV stúdiók legújabb marketing fogása. Míg a zenei és mozi stúdiók tovább folytatják harcukat az illegális letöltések ellen, a tv stúdiók megtalálták annak a módját, hogyan húzzanak hasznot az illegális letöltésekből.Anne Sweeney a Disney-ABC television group elnöke beismerte, hogy a Született feleségek egy kalóz változata inspirálta arra, hogy a Disney online is értékesítse tv-s produkcióit.

A színészek sem mennek el a dolog mellett. Amikor Masi Oka (aki Hiro Nakamura karakterét játssza a Hősökben) Franciaországba utazott, hogy népszerűsítse, az akkor ott még nem vetített sorozatot, meglepődve tapasztalta, hogy BitTorrent miatt mennyien ismerik már Őt. Oka elmondta szerinte nagyszerű marketing eszköz a torrent, de hozzátette, nagyszerű lenne, ha később, miután megnézték a netről letöltött verziót, DVD-n is megvásárolnák a sorozatot.

bumm, bsh