A brit illetékesek közölték, hogy az internetszolgáltatók áprilisig kaptak haladékot az együttműködés megkezdésére – a fájlcserélők ellen készülő szabályozásban mindenképpen számítanak rájuk.

Finoman fogalmaztunk, hiszen a leendő szabályozás kialakításáért felelős csoport (BERR) szóvivője a napokban adott nyilatkozatában kiemelte, hogy amennyiben a szolgáltatók nem lépnek a megadott határidőig és nem ülnek le a tárgyalóasztalhoz, készek megtenni a szükséges jogi lépéseket. Ezzel gyakorlatilag megfenyegették a brit internetszolgáltatókat tömörítő szövetséget, bár hozzátették, hogy szeretnének kölcsönös alapokon kialakítani az együttműködést.

Ezzel persze az érintettek nem sokra mennek, hiszen eddig is hiába hivatkoztak arra, hogy nem áll módjukban ellenőrizni és megszűrni az összes átmenő forgalmat a saját hálózaton. Ezzel kapcsolatban most kiemelték, hogy helyzetük hasonló a postáéhoz, amely szintén nem nyitja fel az összes feladott borítékot, így eleve hiábavaló a próbálkozás. Ezen kijelentésükhöz megfelelő alapot képez a 2002-es, jelenleg is érvényben lévő rendelkezés, amely kimondja, hogy az internetszolgáltatók mindössze a kommunikáció, az internetes forgalom továbbítói. Vagyis mindaddig nincs lehetőségük a forgalom szűrésére, amíg a kifogásolt tartalmak (többnyire illegális másolatok) nem a saját szervereiken foglalnak helyet.

SG