Az Apple szolgáltatása gyakorlatilag a piacon való megjelenése óta meghatározza a digitális zenei piacot, azonban könnyen lehet, hogy ez lesz az ágazat veszte.

Hiába adott el az öt évvel ezelőtti megjelenése óta már ötmilliárd dalt a zenebolt-hálózat, egyre több kiadó dönt úgy, hogy ő köszöni, nem kér a továbbiakban az együttműködésből. Az ok egyszerű: sok kiadó megunta az iTunes egyeduralmát és egyre inkább a piacra leselkedő fenyegetésként tekint a szolgáltatásra.

Az Apple stratégiája különösen az Egyesült Államokban vált be, hiszen ott a digitális zenei letöltések 90 százaléka az iTunes rendszerén keresztül valósul meg. A zenei piac szereplőinek nem tetszik az sem, hogy a zeneboltok üzletszabályzata miatt gyakorlatilag nem lehet teljes albumokat értékesíteni. Az egyes dalok megvételének lehetősége többnyire negatívan hat az eladásokra és ez jól látható a forgalmi adatokból is. “Az iTunes dominanciája egy nagy zeneszám-értékesítő üzletté változtatta a zeneipart. A szolgáltatás növekvő népszerűsége közel sem áldás, sokkal inkább a zeneipar hattyúdalának számít” – jelentette ki Ken Levitan, aki az amerikai rocksztár, Kid Rock menedzsere.

Érdekesség, hogy a fájlcserélő platformok 2000-es elterjedése óta a zeneipar folyamatosan a csökkenő eladásokkal küzd. Így érthető, hogy az iTunes sokáig valódi reménysugárnak tűnt a kiadók és az előadóművészek számára. Azonban változnak az idők és a szolgáltatás nem túl népszerű irányelvei ma már ellentétesek a zeneipar céljával és stratégiájával, miszerint hosszú távon a digitális letöltések váltsák fel a CD-ket.

Forrás: sg.hu