Most, hogy vége az Olimpiai láznak, számot vethetünk, hogy pontosan milyen hatása is volt hálózatokra, bittorrent oldalakra. Annyi biztos, hogy hálózatok forgalmát jelentős mértékben megnövelte, és a jó pár új torrent készült csak az Olimpia miatt.

Persze voltak akik a legális utat követték a neten, és nem torrenteztek, hanem különféle streamek segítségével követték a közvetítéseket. Az amerikai NBC online közvetítését összesen 75,5 millió alkalommal látogatták, közel 10 millió órányi műsor jutott ilyen módon a nézőkhöz.

Európában a BBC sem maradt le nagyon, ők több mint 40 millió közvetítést és 6,5 millió órányi videóanyagot továbbítottak a felhasználók felé. (Ez egyébként az The European Broadcasting Union forgalmának a negyede.)

Kínában a CCTV online közvetítést több mint 100 millió ember követte. De nem ez volt az egyetlen nézhető médium, a PPLive egy P2P TV platform, és segítségével szintén lehetett követni az Olimpiát. A cég adatai szerint összesen 5,5 millióan nézték meg a nyitóünnepséget a PPLive-val, és volt, hogy egy időben 1,6 millió felhasználó használta a klienst. A versenyek alatt a nézőszám általában 210.000 és 500.000 között mozgott, de a záróünnepséget már 820.000-en nézték.

Persze a P2P hálózatokon is tarolt az olimpia. A PirateBay-en még mindig a top 5-ben van a nyitó ünnepséget (Beijing.Olympics.2008.Opening.Ceremony.720p.HDTV.x264-ORENJi) tartalmazó anyag, pedig mérete nem kicsi – majd’ 5 GB – és HD formátumú, tehát erős gép kell hozzá, hogy élvezni lehessen.

Az itthoni trackereken is a legkeresettebb torrent a nyitóeseményt volt, (Beijing.Olympics.2008.Opening.Ceremony.720p.HDTV.x264-ORENJi) ez 4 tracker adatait összegezve közel 700 letöltést eredményezett. Ezzel a maga kategóriájában (sport/HDTV/5GB) a vezető torrent.

A magyar nyelvű, 20GB-os 1080i-s HDTV verziót (Olympic.Games.Beijing.Day.00.Opening.Ceremony.READ. NFO.1080i.HDTV.HUN.h264.TS-D*) érdekes hogy majd’ 400-an töltötték le (több tracker adatiat összegezve).

Tegyük hozzá, hogy a magyar kiadó csapatoknak csupán műszaki háttere marad el a nemzetközi scene mögött, szorgalmukra nem lehet panasz, hiszen összesen közel 200 magyar nyelvű torrenttel kényeztették el a letöltők hadát. Összehasonlításképpen HDTV és egyéb televíziós forrásokból összesen nagyjából 150-160 angol nyelvű “scene” kiadás született.

Az olimpiai torrentek nagy részét a közvetítések tették ki, de a már szinte minden jelentős sporteseményhez kötelező játék is megjelent, a letöltési mutatók alapján mérsékeltnek mondható sikerrel.

Az Olimpia ideje alatt az Asva.info logójába mindig elhelyeztünk egy érmet, ha aranyat szerzett a magyar csapat.

Ezúton is gratulálunk a  3 arany, 5 ezüst, és 2 bronz éremért nekik!

(via wiredset, ars technika, google, thx r*)