A még orosz viszonyokhoz képest is nagy oldalon, a Torrents.ru-n 4 millió felhasználó fordulhat meg nap mint nap. Csak hogy tudjunk mihez viszonyítani, kb. az iWiW-en is ennyien vannak regisztrálva. És hogy mi a problémájuk? A bittorrent portál domain címét a hatóságok felfüggesztették a napokban.

Megoldás szerencsére erre a problémára elég könnyen található, hiszen már létre is hoztak egy tartalék domaint, ahol már újra elérhető a site – rutracker.org.

A nyugati világban (Európát és Amerikát is ideértve) már nem szokatlan dolog, hogy a jelentős torrentoldalakat folyamatosan támadják. Megfúrják az oldal hosting szolgáltatóját és beperelik az üzemeltetőeket. Korábban a kontinensünk keleti fele nyugodtabb hely volt a BitTorrent trackereknek, és még a gigászi Torrents.ru is el tudott bújni a hatóságok szeme elől, és nem volt célpont.

Ezidáig. A RU-Center (aka nic.ru) nevű orosz domain regisztrátor és webes cég, ugyanis február 18-án azonnali hatállyal felfüggesztette a torrents.ru domain nevet, és így az oldal elérhetetlenné vált. Andrey Vorobiev a RU-Centertől elmondta, hogy felsőbb utasításra cselekedtek, de nem közölt részleteket.

Ahogy a bevezetőben említettük, a felfüggesztés után hamarosan már élt is a tartalék domain cím, ami jelenleg is használható. Csupán az a gond, hogy a torrentekben szintén a torrents.ru szerepelt (bt. torrents.ru), ezért ahhoz, hogy újra használni tudjuk az oldalt, le kell cserélni az announce urlt, vagy újra le kell tölteni a torrent fájlokat a site-ról.

Picture 1

Az orosz üzenet angol fordításban (Google Translate)

A site-on egyébként tájékoztatják a látogatókat az esetről, és azt is elmondják, hogy nem hagyják annyiban a dolgot.

(via torrentfreak)