Warez és spam két jó barát. Sokszor együtt járnak, de nem is gondolunk bele, hogy mennyire összefonódott itthon ez. Számtalan cikk született már a hazai warez spam bizniszről, mint tudjuk, komplett kis cégek foglalkoznak ezzel. Egy fülesnek köszönhetően még a spammerek pénztárcájába is belenézhetünk egy kicsit.

Egy hazai torrentoldal tulaja keresett meg, hogy van egy jó cikk témája, ami egész biztosan nagy port kavarhat fel. Bár próbálunk nem bulvárosodni, úgy gondoltam, ez a dolog mégis sokakat érdekelhet.

Szerintem már biztos mindenki átélte azt, hogy regisztrált egy torrentoldalra, majd érdekes módon pár nap, esetleg pár hét után szaporodtak a postaládájában – szerencsésebb esetben a spam fiókban – az emailek. A legjobb taktika, hogy minden oldalra más email címmel regisztrálunk – számtalan ingyenes szolgáltató van -, így könnyen kideríthető a kéretlen levél forrása. De miért küld egy torrentoldal nekünk spam leveleket? De tegyük fel a rosszabb kérdést, “Hogy kerül ki a torrentoldalról az email címünk?”. Sok újvonalas torrnetoldalon találkoztam már olyan regisztrációs formmal, ahol van egy kis checkbox, amely mellé az van írva, hogy ha “Bepipálva elfogadod, hogy az oldal hírleveleket küldjön az email címedre”. Ez már a jobbik eset, ahol felhívják a figyelmünket erre a dologra. Ilyenkor szoktam én szépen becsukni a böngészőt. Legtöbb esetben ugyanis ez a hírlevél nem az a hírlevél, ami az utóbbi pár hónapban feltűnt egy két oldalon, hogy opcionális módon heti rendszereséggel elküldik a legnépszerűbb torrenteket a hétvégén. Sokkal inkább olyan levelek jönnek, amelyek a legújabb “ingyenes” letöltési oldalakra hívják fel a figyelmünket, netán egy új iPhone / LCD tévé nyerésével kecsegtetnek. Sajnos azonban elterjedtebb, hogy az oldalak szó nélkül kiadják az email címünket az ilyen spammereknek. De miért is éri ez meg nekik?

Itt kapcsolódik a témához a mi informátorunk, akit a napokban megkeresett egy ilyen társaság. Kertelés nélkül a lényegre tértek. Szükségük van az oldal adatbázisára – nyilván az email címekre gondoljunk – ahhoz, hogy egy nyereményjátékot és egy céget reklámozzanak. Tehát egy csapásra két legyet üthetnek. A nyereményjátékon befolyt összegből pedig juttatást adnának az emailcímek forrásának. És most térjünk ki egy kicsit arra – gondolatban -, mi is lehet az a nyereményjáték? Nem kell sokat gondolkodni azon, hogy előtűnjenek a bűvös szavak, lehúzás, sms. És mindez úgy, hogy még végig sem olvastam a levelet. Megtudjuk, hogy egy másik oldal már belement az üzletbe, és 14 ezer email cím már van. Az oldal megkapja a maga részét a bevételekből (nyereményjáték bevétele, de furán hangzik), és még a neve sem lesz megemlítve sehol. Naná, hiszen rendesen kiborulna a felhasználóknál a bili, ha megtudnák, az oldal jókora jutalékért cserébe eladta az email címüket.

Az oldal tulaja természetesen kezdetektől fogva elzárkózott, de az információ szerzés érdekében azért még kérdezett pár dolgot, ami számunkra is hasznos információ lehet. Többek között kiderült, hogy a sorolás tárgya egy iPhone, egy Xbox 360 és egy gamer PC. Ha jól számolok ez még bőven kihozható fél millió forint alatt. A várható becsült bevétel a spammer szerint 1 – 2 millió forint.Ebből a szolgáltató egy 10%-ot levesz, a többi már a felek között oszlik el. A nyereményjátékra egyébként 1000 és 2000 forintos sms-sel lehet regisztrálni. Egyáltalán nem meglepő, hogy az egyik ilyen oldalra tévedve (amelyet a beszélgetésben is példaképpen említenek) egyetlen tájékoztató felirat sincs, ami az sms áráról szólna. Az viszont nagy betűkkel ott vírít, hogy a többszöri regisztráció növeli a nyerési esélyeinket. Még további “belső” információ, hogy a tapasztalatok szerint az emberek aktívak, és benne vannak az ilyen játékokban. Azt is megtudhattuk, hogy egy ilyen hasonló oldal – amelyet előbb említettem – 7 számjegyű nyereséget termelt.

Hogy miért írtunk minderről? Két dolog mozgatott. Az egyik az, hogy talán ezek után többen kétszer is meggondolják, hogy regisztráljanak-e “gyanús” oldalakra. Az egyik vesszőparipám, hogy felesleges annyi torrentoldal, amennyi itthon van. Ha nem használják ezeket a kisebb, főképp pénztermelő oldalakat, nagyobb seeder táborok alakulhatnak ki a fent maradó oldalakon. Az, meg hogy egy oldal a felhasználók email címével kereskedik, több mint gusztustalan. Viszont ezek fényében már talán érhető, hogy miért maradnak életben ezek az oldalak. A felhasználókat nem szűrik, nyugodtan lehet csalni, nem számít ha több a halott torrent, mint az élő, a lényeg a felhasználószám, hiszen így lehet több pénzt elkérni egy körpm-ért vagy az email listáért. A másik dolog pedig az, hogy minél többen tudjanak arról, hogyan működnek ezek a nyereményjáték oldalak. Csalás és titkolózás egymás hátán. Ki nem írt sms árak, inkorrekt marketing és felhasználó tájékoztatás. Na és persze senki sem biztosítja, hogy a mi telefonszámunk is benne van a kalapban, amiből sorsolnak.

Egy a lényeg, mindenki figyeljen oda, hogy hova regisztrál, milyen emailcímet ad meg, és mire küldi azt az sms-t.