Lehetett szeretni, nem szeretni, de a publikus oldalak között jó ideje megkerülhetetlen név volt a RARBG oldala. Nem csak egy sima oldal volt, a többi kereső, indexelő között, hanem saját “release” csapatuk is volt, amivel terjesztették az új filmeket, sorozatokat. Megszűnésével egy újabb nagy név távozott a torrent világból.

A RARBG ahogy a bevezetőben említettük nem egy egyszerű torrent portál volt, hanem kvázi egy hídként funkcionált a scene relase csapatok, és publikus torrent oldalak között. Persze nélküle is volt élet és semmi rettentő újat nem találtak ki, csak sikerült hosszú évekig fennmaradniuk a torrent világban, hiszen 2008-as alapításuk óta viszonylag stabilan és megbízhatóan működtek.

Sajnos igen, sajnos már múlt időben kell beszélni róluk, az oldal helyén ugyanis egy üzenet olvasható már, amiben több indokot is felsorolnak, amiért a bezárás mellett döntöttek. Ilyenek például a COVID, az orosz – ukrán háború (amiben az üzenet alapján néhányan a RARBG tagjai közül is kénytelen – kellettlen érintettek / részt vesznek benne), az áremelkedés az adatközpontokban és a mindannyiunk életére hatással lévő infláció. Bizony csupa olyan dolog amelyek minket, hétköznapi embereket is nyomasztanak.

Sok mindent nem lehet hozzátenni, köszönjük nekik az eddigi kitartást és azt a sok energiát, munkát (és pénzt) amit az oldalba tettek.

(via torrentfreak)