A tegnapi cikk után kicsi jobban utána jártunk a dolgoknak, és szeretnénk nektek bemutatni, hogy pontosan mire is gondol a Vortex Network “cézára”.

A TorrenFreak oldalán található szöveg csupán egy részlet, amiből kiderül, hogy Rachel gondolkodásának az alapja, hogy “mindenki egyenlő”. Ezért nem ért egyet a különböző rangokkal a trackereken, sőt még magával a felhasználó szóval sem. Meglátása szerint egy trackeren senki nem használ senkit, ezért az ő célja egy olyan közösség létrehozása, amelyben mindenkinek egyforma jogai vannak és mindenki ugyanazt kapja.

Véleményünk szerint ez egy nagyon szép elképzelés, de nem Rachel Faith találta ki, ez a gondolat már régen megszületett, demokráciának hívják. De képzeljük csak el egy tracker esetében, hogy ha mindenki mindent megtehetne, és egyforma jogokkal bírnának, akkor ki az aki felügyelné az egész folyamatot. Hiszen most is értünk vannak a szabályok, és nélkülük káosz lenne. A hölgy kissé utópisztikus elképzelése szinte megvalósíthatatlan, főleg akkora számokkal, amekkorákkal ő tervez.

A másik dolog, amiben téved, az a támogatás. Nem tartja jó ötletnek, hogy egy trackeren pénzért vedd meg a megosztási arányodat, vagy valamilyen egyéb szolgáltatást. De azzal ő is tisztában van, hogy pénz nélkül nagyban nem működtethető a dolog. Erre az ő megoldása egy non-profit alapítvány/cég létrehozása, ahova ez a támogatás befolyik(ezt egyébként ő már meg is tette). A cég azonban legális, bankszámlával rendelkezik, sőt meg adóbevallást is benyújt az adóhatóságok felé. A hiba a gondolatmenetben az, hogy ettől még nem legális a dolog, hiszen a torrentek ugyanúgy szerzői jogot sértenek. Arról nem is beszélve, hogy a torrent oldalakon lévő támogatások a legritkább esetben keverik bajba a tulajdonosokat, ha azok jól vannak implementálva (anonim fizetés, paypal, nem pedig sms vagy közvetlen banki átutalás).

A Vortex Network jövője

A Vortex Network-ön olvasható hír, gondolatmenet részletesen ki is fejti, hogy mi hogyan kezdődött, és hogyan végződik Rachel tervei szerint.

Azt írja, hogy kezdetben voltak, akik szívesen fogadták az ötleteit, voltak akik egyből elutasították (minő meglepetés – a szerk). Kihangsúlyozta, hogy a Vortex Network egy új Mac-es tracker, nem pedig a Broken Stones utódja, nem is volt szó arról, hogy így legyen. Csupán a BS staffját fogadták volna sok szeretettel, de hiába. Ők nem kértek ebből az őrületből. Még “szerencse”, hogy Rachel Faith békével útjára enged mindenkit, aki nem meggyőzhető és nem esik kétségbe, tovább kutat olyan személyek után, akik ugyanúgy gondolkodnak mint ő.

Az összetűzések a meghívók körül kezdődtek a később részben távozó staff-fal. Rachel kezdetben minden új felhasználónak 25 meghívót osztott ki. Ezzel nem értettek egyet sokan (nyilván ők féltek az oldal ugrásszerű növekedésétől), és végül a meghívók számát mindenkinél 1-re redukálták (később aztán kiosztottak még egyet mindenkinek).

Készült egy invite szoba is, ami állítólag nem Rachel ötlete volt, és nem értett vele egyet soha. Ezek olyan kompromisszumok volt számára, aminek a következménye az lett, hogy bizonyos embereket lecserélt a staff-ban olyanokra, akik jobban hasonlítanak rá.

P2L

Visszatérve a fizetés dologra. A P2L (Pay to Leech = Fizess, hogy tölthess) kifejezés sem elfogadható számára, zavarja, elitistának és sznobnak tartja. Úgy gondolja, hogy mindenki fizet az idejével, feltöltésével, fórumban való közreműködésével, egyéb segítséggel, szóval bármivel, amit cselekszik. A támogatás számára nem a pénzt jelenti, hanem közösségi életet, továbbá a pénzben magát a GONOSZ-t látja.

A következő sorokban pedig szinte azonnal meg is cáfolja önmagát, hiszen azt ő is tudja, hogyan működik egy weboldal.

Ezt részletesen ki is fejti:

  • domain név
  • szerver vásárlás és telepítés
  • hosting, fenntartás, karbantartás

Állítása szerint egy 12 ezer fős trackert tudna is finanszírozni, de nem akar, és nem is fog, mert ő egy közösséget szeretne létrehozni, akik egy világméretű birodalmat építenek fel együtt. Sokkal jobbat, mint amilyen eddig valaha is létezett. Ha megállnának 12 ezer főnél, véleménye szerint az maximum 9000 seedert és néhány leechert jelentene.

Kiszámolta, hogy ha a 12.000 tagból csupán 5% fizetne – még a legkisebb mértékű támogatás esetén is -, az 6.000 dollárt jelentene. Ez egy jobb szerver megvásárlásra, egy évi hostingra elég lenne.
Ám ő ennél többet akar, 2-3 szervert, és kielégítő (100Mbit / 1Gbit) sávszélességet. De ez a közösségen múlik.

Minél többen vannak, annál nagyobb az esély arra, hogy jobb trackert, jobb oldalt, jobb fórumot, jobb chat-et hozzanak létre. Ezekre példa a Vortex Networkon a “Fora”, ami egy új elgondolású fórum, és az új felhasználói szintek. De határok vannak és támogatás nélkül nem működik. Akit nem tud meggyőzni, azt útjára engedi, de mindenki véleményét meghallgatja.

Nem rejti véka alá, hogy előbb-utóbb lesz támogatás. De ez nem csak azért lesz, hogy finanszírozzák a szerver költségeket, hanem hogy egy sokkal nagyobb és agresszívabban növekedő közösséggé váljanak. A támogatásért cserébe nem csak egy csillagot ajánl a felhasználókat, hanem sokkal többet is el tud képzelni. Ösztönözni akarja őket. Feltöltési bónuszok, kreditek, meghívók és sok más szerepel a tervei között, bár ezekről úgy beszél, mintha valami újdonság lenne, és máshol ezek nem is léteznének. “Akinek ez nem tetszik az mehet békével.

Beszél a RIAA-ről és az MPAA-ról is, ami azért jó hír, mert legalább tudjuk, hogy tisztában van a létezésükkel. Szerinte ez a két szervezet csupán riogatja az embereket, de tényleges lépéseket soha nem tesznek. Viszont tudja, hogy vannak olyanok az USA-ban és más országokban is, amik komolyan veszik a munkájukat.

“Hogyan kérhetsz pénzt anélkül hogy bajba kerülsz?”

Erre Rachel két módot lát. Az egyik, hogy elbújnak és rejtőzködnek. De ezt nem tartja kivitelezhetőnek és nem is egyezik a világnézetével. A másik megoldás az, hogy kiállnak az emberek elé (akár vállalják a nevüket), és minden támogatás nyilvánosan zajlik. Ehhez a kulcs egy non-profit szervezet. Így ha bármi baj történne a felhasználókkal, be lehetne bizonyítani, hogy nem egy torrent oldalnak fizettek, hanem a már említett alapítványnak, ami teljesen legális, így nem követnek le bűncselekményt. Tehát a közösség, a tracker és a cég három különböző entitás, amik nem hozhatók összefüggésbe – szerinte. A tagok számára ez minden jelenleg működő megoldásnál biztonságosabb.

Tehát Rachel sok mindent szeretne, de kicsit elrugaszkodott a valóságtól. A mai világban egy jól működő torrent oldalt arról lehet felismerni, hogy kevesen tudnak róla, és a lehető legnagyobb mértékben anonim. Lehet, hogy ő látja a jövőt és 5-10 év múlva tényleg így működhetnek, de ehhez meg kell változnia a törvényeknek és az emberi gondolkodásnak is. A mostani helyzetben a felhasználókat megrémíti a nyilvánosság, teljesen érhető módon.

Pár hét vagy hónap múlva kiderül, hogy Rachel tervei és a Vortex Network képes-e műkődni, vagy elbukik a fényes indulás után. Az mindenesetre biztos, hogy a háttérből vannak akik a bukást várják, és fel is vannak készülve erre. Azt sem tarjunk kizártnak, hogy  a Vortex Network helyébe több oldal lép. Volt már erre példa.