Manapság a Vortex Network – a Broken Stones utódja – tele van problémákkal. Az oldal tulajdonosa egy nagyobb terv részeként összeköti az oldalt egy non-profit szervezettel, hogy minden Bittorrent oldalt egyesítsen a törvényesség égisze alatt. A staff és a tagok ugyanakkor tömegével hagyják el az oldalt.

Néhány héttel ezelőtt miután gondjuk támadt a maláj hostinggal, az igencsak kedvelt BrokenStones tracker tönkrement. Amikor kiszűrődött egy-két hír az utódról, a staff, a tagok, és mások is felkészültek, hogy időt és erőforrásokat áldozzanak egy új oldal sikerének. Ez vezetett a Vortex Network megszületéséhez – egy teljesen új oldal, melyet rekord idő alatt raktak össze és elsők között használja a What.cd által kifejlesztett Gazelle engine-t.

Kb. két héttel ezelőtt megjelent egy üzenet az oldalon, amit Rachel Faith Anderson, a “Network tulaja, Sysop-ja és Főadminja” írt. Ebben megköszönte a ‘hősöknek’, akik összerakták az oldalt, hogy valami egyedit és mást alkottak, hogy egy új bittorrent oldal keljen életre.

A vihar kezdete

Néhány napja az elégedetlenség első jelei kezdtek megjelenni a felhasználók táborában a Vortexnél. Bár a támogatás szinte követelmény a legtöbb BitTorrent közösségben, hogy a felszínen maradjon, különböznek a vélemények, hogy hogyan is kell ezt elérni. Biztonsággal állíthatjuk, hogy néhány közösség nem volt elragadtatva az oldal támogatás részével. Nem kötelező ugyan a felhasználóknak fizetni, hogy használják a Vortex Network-öt, de van egy oldal, ahol készpénz befizetésével biztosíthatják megosztási arányukat, így lehetőségük van “vásárló” vagy “támogató” státusz elérésére.

Más látogatók, akik nem seedelnek (mert mondjuk nem tudnak) óvatossággal fogadják ezt a tervet. A legtöbb embernek nem tetszik a dolog, és Rachel Faith-t – aki magát Bittorrent újoncnak mondja – kapzsinak tartják. Rachel, az ő részéről visszautasítja, hogy az oldal ebben a formában elfogadna bármilyen fizettséget, melyet az jelez leginkább, hogy ezt az opciót a Gazelle már magában foglalta.

A P2L vita itt is és máshol is tombol, ám ez valójában csak zavarodottság. Rachel Faith Anderson ezért maga tett közzé egy bejelentést.

Mi egy legális és törvényileg adómentes cég vagyunk

Rachel bejelentése hagy némi kivetnivalót maga után. Úgy tűnik, azért hogy megvédjék a Vortex Network-öt a jogi akcióktól, non-profit szervezetként lett bejegyezve az USA-ban, ami magában foglalja “egy bankszámla nyitását, az eszközök beszerzését és adóbevallást az adóhatóságok felé”. Nem találtunk azonban semmilyen utalást arra, hogy Rachel aggódna a szerzői jogi törvények miatt, ami egy érdekes dolog.

A bejegyzés, vagy egy adómentes/ jótékonysági szervezethez való kapcsolódás puszta gondolata is sokkoló a Vortex Network közösségének számára. Ehhez hozzátartozik még, hogy miután a hölgy azt sugallta, hogy a tracker adminoknak nem szabad továbbra is az árnyékban lapulni, hanem csatlakozni kell hozzá, hogy együtt szembenézzenek a világgal, ezek után több stafftag is törölte a profilját és elhagyta az oldalt.

Rachel Faith Bittorrent Világuralmi terve

Rachel Faith

Bár előzőleg szó volt non-profit szervezetről, Rachel tulajdonképpen azt szeretné, ha kiemelkedő emberek és létező bittorrent oldalak csatlakoznának hozzá, mintegy “a profitért lét” alapú társaságot létrehozva, amelyet ő már be is van jegyeztetett.

Magát látnoknak kikiáltva azt tervezi /jósolja/, hogy  – akár alkotásként, egyesülésként vagy beszerzés útján – hálózatot hoz létre a trackerekből, melyet az erőforrások, a tagok és staff egyesítésével fognak működtetni.

Az elmélete szerint a közös erőforrások nehezebb célponttá teszik a hatóságok számára. Azáltal, hogy létrejön egy “99%-ban közösség, 1%-ban tracker”, Rachel úgy érzi, hogy a trackert körülvevő jogi problémák így csillapíthatók. Reméli azt is, hogy az oldalak (remélhetőleg százainak) összekombinálásával az egész működése biztonságosabb és profitálóbb lesz. Azok számára, akik szeretik kedvenc trackerük kicsi klub-szerű atmoszféráját, azt javasolja, inkább szokjanak hozzá, hogy kis fogaskerekek egy nagy kerékben – már ha Rachel eléri célját.

Továbbá, úgy tekint a nagyobb, túlságosan is nagyhangú publikus trackerekre, mint veszélyforrásra, és azt “jövendöli”, lépéseket tesz majd ezek kivonására az “üzletből”.

Rachel és a csökkenő létszámú csapata hiszi, hogy az ahogy most a trackerek működnek, halálra van ítélve és az a sorsuk, hogy kezdjenek neki egy küldetésnek, mellyel megváltoztatják a Bittorrentről alkotott felfogást, ezzel elősegítve a változást, mely tervük sikeréhez vezet. A cél, hogy mindez egy éven belül megvalósuljon, illetve, hogy ezalatt az idő alatt legalább 250 000 tag gyűljön össze, akik a munka alapját jelentik.

Valószínűleg Rachelnek van banki háttere, vagy ő maga egy ügyvéd (de legalább ügyvéd tanonc), mivel a saját nevét használja. Valódi néven megjelenni az interneten komoly problémákat okozhat. Mint ahogy az is, ha az avatarodat az AOL oldaladon tárolod, melyből kiderülhet az AOL felhasználói neved is. Hacsak persze, mindez nem csak megtévesztés. De Rachel azt mondja, hogy nincs mit rejtegetnie, mégis bolondságnak tűnik elhinni, hogy valaki ennyire nyitott.

Mindenesetre, az világos, hogy a staff és a tagok nagy része kifejezte nem tetszését aziránt, hogy kísérleti nyulakként bánjanak velük Rachel világméretű Bittorrent laboratóriumában. Különösen most, hogy úgy látják, hogy a ‘BrokenStones utódja’ megnevezés csak csali volt egy bázis gyűjtéséhez, hogy uralmi terveit véghezvigye.

Az idő majd eldönti mi lesz a nagy tervekkel, de a véleményeket már most könnyen meg lehet találni, akár a #crazybitch IRC csatornán, vagy a dühöngő Vortex fórumózók bejegyzéseiben.

Vagy még az is lehet, hogy Rachel Faith az épelméjű és mindenki más őrült? Furcsább dolgok is történtek már…

(forrás: torrentfreak, fordítás: krix)

A cikk a TorrenFreak szerzőinek a szemléletét tükrözi, a holnapi nap folyamán egy másik szemszögből is bemutatjuk a helyzetet.