A jogvédők és hozzájuk tartozó lobbisták hajlamosak (szándékosan) elfelejteni, hogy a BitTorrent nem minden esetben jelent istenkísértést. Nem minden torrent letöltés jelent dollármilliós veszteséget a nagy médiacégeknek, hiszen vannak akik teljesen legális, sőt közhasznú célra használjuk.

Erre a legújabb példa az Internet Archive nevű, amerikai non-profit szervezet, amelynek a célja, hogy megőrizzék a világháló és az új technológiák segítségével mind az internet, mind az internet előtti időkből származó anyagokat. Lehet az könyv, film vagy éppen a weboldal, az Internet Archive megpróbálja megóvni ezeket az állományokat az utókor számára. 

Pár héttel ezelőtt jelentették be, hogy több mint 1 millió torrentet kezdtek el seedelni a szervereikkel, amelyek összmérete csaknem egy petabájt, azaz több mint 1000 terabájt. A szervezet célja eddig is az volt, hogy “egyetemes hozzáférést biztosítson minden tudáshoz”. A nagy mennyiségű adat továbbítására és életben tartására pedig jelenleg a legjobb módszer a BitTorrent. Ami ezentúl felkerül az oldalra, az egyúttal torrent formájában is elérhetővé válik a többi látogató számára.

Brewster Kahle, a szervezet vezetője elmondta azt is, hogy a torrentek bevezetése arra is jó, hogy felhívják az emberek figyelmét arra, hogy a fájlcsere, a peer – to – peer technológia nemcsak arra jó, hogy megkérdőjelezhető, vagy éppen jogsértő tartalmakat töltsenek le vele.  (Apropó, tudjátok ugye, hogy a Facebook, és a Twitter is p2p alapú megoldást használ arra, hogy a több ezer szerverükön mindig frissen tartsák az oldal forráskódját?).

Brewster Kahle és a Petabox tárolók

A torrent bevezetésével nem változott meg az oldal működése, továbbra is elérhetőek a tartalmak az oldalról online, ám ha valaki “haza akarja vinni” az anyagot, a BitTorrent technológia segítésével megteheti. Plusz, a p2p révén a letöltések akkor is működnek, ha a szervezet számítógépei éppen túlterheltek, vagy nem működnek, hiszen a közösségnek hála ekkor is folytatódhatnak a letöltések. A letöltéseket egyébként két szerverről támogatják, amelyek a biztonság kedvéért két különböző adatközpontban foglalnak helyet.

Az oldalra bárki tölthet fel egy rövid regisztráció után. Tartalomból nincs hiány, zenék, koncertfelvételek, illetve több száz korabeli sci-fi, horror, technológia témájú adások vagy akár még vígjáték filmek is fogyaszthatók az oldalról.

A torrentek között itt tudunk egyszerűn keresni, a legnépszerűbb torrentek listája pedig erre található: http://bt1.archive.org/hotlist.php. Akinek esetleg grafikon fétise van, az sem fog csalódni az Internet Archive oldalán részletes statisztikát böngészhetünk a bittorrent rendszer működéséről: http://graphite.us.archive.org/dashboard/bittorrent-bt1

ui.: Speciális ajánlatunk az Internet Archive film anyagából az ASVA.info olvasóknak a Computer Chronicles műsor “Software Piracy” epizódja. Érdemes végignézni/végighallgatni a közel fél órás műsort, még ma is releváns kérdésekkel foglalkoznak.