21 hónapi börtönbüntetésre ítéltek az Egyesült Államokban a Marylandi Michael Logant, aki videokamerával készített kalózfelvételt két filmről.

Beismerő vallomása szerint a Bűbáj (Enchanted) és a 28 héttel később (28 Weeks Later) c. filmeket egy washingtoni moziban rögzítette.

2005 óta Amerikában ezt igen szigorúan büntetik. Az ide vonatkozó törvény alapján akár három év börtön és maximum 250,000$ pénzbüntetés szabható ki.

Logant a moziban csípte fülön Cynthia Pinson FBI ügynök. Állítása szerint egy JVC HD kamerát rejtett a kabátja alá, ami alól csak annak lencséje látszott ki.

Ugyan most csak ezért a két filmért ítélték el, de az MPAA állítása szerint 2006 és 2008 között több, mint 100 filmet rögzített a mozikban, négy különböző államban.

John Malcolm, aki az MPAA filmkalózkodás elleni programját irányítja, közleményben tájékoztatott arról, hogy az utóbbi időben készült filmek internetre felkerült vagy az utcán forgalmazott kópiáinak 90 százaléka egyetlen kalózfelvételből származik, amelyet egyetlen moziban készítettek.

via wired.com, origo, Kép: mpaa.org