Egy igen érdekes levelet kaptunk, egy ezen a blogon már többször rossz színben feltüntetett szervezettől. De most egy szimpatikus levelet kaptunk az ASVA-tól (Audiovizuális Művek Szerzői Jogait Védő Közcélú Alapítvány), amiben egy – és ezt azt hiszen bátran mondhatom – mindenki számára taszító oldalra hívja fel a figyelmünket.

A rövid, de lényegre törő email:

http://torrentmeghivo.eu

Tisztelt  asva.info  !
A fenti link egyszerűen egy parazitát rejt. Remélem házon belül tudnak vele mit kezdeni…

Üdvözlettel

Andras KÁLMÁN
ASVA  APOD

A torrentmeghivo.eu állítása szerint azzal a céllal jött létre, hogy bárki könnyedén be tudjon regisztrálni a hazai oldalakra. Természetesen az oldal szolgáltatása nem ingyenes. A torrentmeghivo.eu látszólag egy olyan oldal, ami több torrentoldallal van kapcsolatban, és a regisztrációt központilag innen lehet intézni egy emelt díjas sms küldésével. A dolog már távolról is sántít, és egyetlen célja valószínűleg a felhasználók lehúzása és átverése. Ha megnézzük alaposabban a torrentlistát, akkor hamar gyanút foghatunk.

A DarkSide-ra pl. soha nem lehetett sms segítségével regisztrálni, ez jelenleg sincs másképpen. Sőt a DS-en soha nem is volt (ha jól tudom – fixme) sms támogatás. A torrentmeghívos oldal tehát egyszerűen felhasználja – jelen esetben a DarkSide – népszerűségét, és ebből próbál pénzt csinálni.

Továbbá olyan oldalak is vannak a listájában, amire szabad a regisztráció (BitMusic, BitLove). Bár ezeken az oldalakon előfordult korábban sms-es regisztráció, jelenleg bárki bejuthat teljesen ingyen – na és biztosan.

A listában még olyan “húzónevek” vannak, mint pl. az nCore. Hazánk legnépesebb (ugye?) torrentoldalának ismét csak a hírnevét akarják felhasználni arra, hogy 1500 forintos sms-sel próbáljunk bejutni.

Az oldal tulajai még annyira igénytelek voltak, hogy az “Egyéb kérés” részhez is az sms küldő rész van behúzva, így ha kérdésünk lenne, akkor: “Küldj egy SMS-t a meghivo other üzenettel..

Érdekes, hogy az oldalon egy elég eldugott design mögé tették a figyelmeztető szöveget:

*felhívjuk figyelmét, hogy amennyiben a válasz SMS-ben a szolgálatatás szünetel üzenettel találkozik, az nem a mi felelősségi körünkbe tartozik. Természetesen ez esetben egy E-mail üzenetet kell hagyjon ügyfélszolgálatunkon, és munkatársaink fel fogják venni a kapcsolatot Önnel.

Ez már csak hab a tortán, ahogy az is, hogy az egész oldal innen-onnan van összelopkodva. Bár, ez legalább passzol a tevékenységéhez (lopás).

Mellesleg ha valami isteni csoda folytán működne az oldal mechanizmusa, és a felhasználó megkapná a meghívóját az oldalra, nagy valószínűséggel amint kiderülne, hogy “honnan származik” a meghívó,  törölnék a profilját, hiszen a legtöbb oldalon szigorúan tilos a meghívó árusítása.

A domain egyébként a nocsak.eu szerverére mutat, ami egy “ingyenes tárhelyszolgáltató” lenne, gyk. egy smsweb. Jah, a hosting céget már biztos mindenki kitalálta….

Egyébként továbbra is várjuk a hasonló oldalakra való felhívást – akár az ASVA-tól is -, hiszen mindannyiunk érdeke, hogy az ilyen oldalak (amelyek a felhasználók átveréséből keresnek pénzt) megszűnjenek.