A P2P hálózatok és a hozzátartozó oldalak mindig is sötét területek voltak az interneten, könnyen bele lehetett futni kéretlen spamekbe, trójaiakba és vírussal fertőzött állományokba. Nemrégiben egy népszerű p2p alkalmazást használtak fel arra, hogy egy zombi hálózatot hozzanak létre.

Egy 19 éves hacker – Jason Michael Milmont  – beismerte bűnösségét zombi hálózat kiépítése miatt. Ez volt az első olyan botnet, amelynél a p2p népszerűségét (is) felhasználták a fertőzés terjesztésére. A férget Nugache Worm néven ismerhettük, és csak Windows-os számítógépeket fertőzött meg.

A féreg több módon is terjedt, az első felbukkanása egy weboldalon volt, amit Milmont készített, és az oldalon a népszerű p2p alkalmazás, a Limewire ingyenes letöltését kínálta a látogatóknak. A letöltés természetesen már fertőzött volt a féreggel. A másik módszer a terjedésre pedig az AOL internetes csevegő szoftvere volt. A féreg a beszélgetéseken keresztül terjedt, ahol egy-egy barátnak olyan üzenetet küldött, amiben arra kérte az ismerőst, hogy a MySpace-n vagy a Photobucket.com-n található fotót nézzen meg. Ha a felhasználó felkereste a hamisított oldalt, ő maga is fertőzött lett a Nugache Worm-mal.

Milmont még tavaly, otthonából indított támadásokat, és közel 15.000 számítógépet irányított egy időben.

A vádak miatt a bíróság akár öt év szabadságvesztésre is ítélhette volna, de Milmont elfogadta a 73,000 dolláros pénzbírságot.

(via wired)