Ez a hónap ilyen bombahírekről szól. Most kaptuk az információt, hogy hazánk egyik meghatározó, és egyik legtisztességesebb BitTorrent trackere bezár. Az okok tömören: a magyar torrent társdalalom elfajzása, és időhiány.

Az oldal 2009. május 1-jén fog (vélhetően örökre) megszűnni. Addig a site funkcióinak egy része működni fog. Az XBT futni fog, és lehetőség van a DarkSide-os barátainkkal elérhetőséget cserélni. A vezetőség ez idő alatt elérhető marad, a fórumban, és a staffboxban szívesen válaszol a felmerülő kérdésekre.

És most jöjjenek a megszűnés pontos okai (szó szerinti idézet a DS-ről):

  • a magyar “torrenttársadalom” elkurvulása jelenlegi helyzete és hozzáállása,
  • nagyrészt a fenti miatt nem látjuk értelmét a további üzemeltetésnek,
  • kevés szabadidő, amit részben a fentiek miatt nem erre a célra kívánunk feláldozni.
A DarkSide torrentoldal (2005-2009) nekrológja
Készítette: sajtmester (alapító, társtulajdonos, frontend-fejlesztő, ügyeletes mindenes)

De nehéz elkezdeni… Az oldal kicsit több mint 3 és fél évig (!) állt a torrentezők szolgálatában, hivatalosan 2005.10.18-án indult 3 ember közreműködésével, amelyhez hamarosan többen is csatlakoztak, ellátva a különböző szerepköröket. Az oldal staffja a hosszú évek alatt nagy mértékben nem változott és ezért talán elmondhatjuk, hogy az egyik legösszetartóbb csapat alakult ki nálunk. De mint tudjuk, a kivétel erősíti a szabályt: voltak akiknek az életritmusába nem fért bele az oldal segítése hosszabb távon, és volt, aki egyéb okok miatt hagyott itt minket. Utóbbinak köszönhetően közel 1 év után a staff vezetőinek száma 2-re csökkent. Ezután a szerepkörök kissé megborultak, de egy idő után helyreállt a rend, és a karbantartók száma ismét 3-ra emelkedett. Ezt leszámítva, komoly belső problémáink nem igazán voltak, persze néha itt is kiborult a bili, de sosem kerekedett nagy botrány, hiszen (majdnem) mindig sikerült megfontolt és tárgyalni képes stafftagokat választani, akik kulturált módon meg tudták vitatni a felmerülő problémáikat. Az utóbbi időben már rengeteg teendő rám hárult az oldallal kapcsolatban, részben ezért döntöttem én is a bezárás mellett, mivel nem rendelkezem elegendő szabadidővel ahhoz, hogy mindent beleadhassak az üzemeltetésbe.
Az oldal üzemeltetése hozzáértést, erőforrást, pénzt, türelmet és elképzelhetetlenül sok szabadidőt igényelt. Ez az a dolog, amit a mai egynyári “küldd-az-esemest-és-kussolj” torrentoldalak ún. “üzemeltetői” nem képesek felfogni, de valószínűleg nem is akarnak (erről majd később). Anyagi gondjaink sosem voltak, ilyen szempontból megfelelő háttérrel rendelkeztünk. Volt ugyan rövid ideig itt is támogatási és SMS-küldési lehetőség, de ezeket nagyon gyorsan elvetettük (PayPal donate talán kicsit tovább volt és több alkalommal). Soha semmilyen ellenszolgáltatás nem járt cserébe: sem feltöltés, sem bónusz, sem x hónapig tartó VIP rang, csupán komolyabb támogatás esetén egy kis csillag a felhasználó neve mellett. Ez a kis csillag azonban sokat jelentett és ezúton is köszönetet mondunk azoknak, akik segítettek, ha problémáink voltak, vagy támogatták az oldalt valamilyen formában, ha szükség volt rá. Technikai oldalról szintén megvolt a megfelelő háttér (persze voltak ínséges idők is), gondok természetesen jónéhányszor akadtak, hiszen “ami elromolhat, az el is romlik”. Volt hardverelhalálozás, adatbázis-összeomlás, domainlopás és minden, ami csak lehet, de ezeket a problémákat a lehető leggyorsabban és legkisebb veszteséggel igyekeztünk orvosolni, sok esetben nem kis összegért, több-kevesebb sikerrel (igen, előfordult adatvesztés is). Minden technikai malőr ellenére az oldal működése a legtöbb esetben zökkenőmentes volt, szerencsésebb és kevésbé szerencsés időszakokkal, kisebb-nagyobb leállásokkal.
Régebben egyes torrentoldalakkal nem volt felhőtlen a viszonyunk, van amelyik a mai napig is fennmaradt, de alapvetően a legtöbb oldallal kapcsolatban semleges volt az álláspontunk. Akiket nem kedveltünk, azok vagy keresztbetettek nekünk, vagy a tiltás ellenére felhasználták az oldal valamely elemét, ezért pedig nem mi voltunk a felelősek, mi sosem akartunk rosszban lenni másokkal.
Kezdjük a lényeget: térjünk rá az oldal megszűnésének kicsit bővebb okaira. Nem is tudom, milyen szóval tudnám jellemezni leginkább a mai magyar “torrenttársadalmat”…Nevetséges? Szánalmas? Undorító? Mindegyik egy kicsit attól függően, hogy melyiket mire értjük.
Szánalmas az, ahogyan a telített piacon próbálkoznak érvényesülni a gyakorlatilag 0 anyagi és technikai háttérrel rendelkező torrentoldalnak nevezett szemétkupacok, az innen-onnan másolt és összelopkodott frontendjükkel. Ugyan régebben is voltak ilyenek, de napjainkban már egyre több és több ilyen “llamatorrents” indul. Teszik mindezt nem a felhasználókért, hanem az anyagi haszon reményében, és máris megvan az, amire az undorító jelzőt használhatom.
Idehaza a torrentoldalak – eltekintve néhány kivételtől – , kizárólag az anyagi haszon reményében működnek (mert sokan nem a fenntartás költségeire gyűjtik ám a pénzt), így elveszik az egész dolog lényege. A lehető legtöbb trükkös módszert sikerült kitalálni arra, hogy minél több bőrt húzzanak le a felhasználókról: emelt díjas sms különböző juttatásokért, lehúzós nyereményjátékokra buzdítják a népet, de ezeket már azt hiszem mindenki ismeri. De talán még van igazság, és előbb-utóbb valaki az ilyenek körmére néz (talán épp mostanában)…
De ez még csak a jéghegy csúcsa: véleményem szerint, az előzőekben említett elanyagiasodás nagyban hozzájárult a torrentezés igazi mondanivalójának eltűnéséhez, és ezzel eljutottunk egy újabb nagy problémához. Miért töltene fel a user, ha egy sms-ért megkap mindent? Letölti, ami neki kell, aztán leállítja a klienst, mert a többieknek miért is legyen jó… neki már megvan és az a lényeg, a többi meg kit érdekel?! Persze, ha neki lassú a letöltés, rögtön nagy a szája és jön panaszkodni, hogy nincsen seeder! Kicsit bele kellene ebbe gondolnia annak, aki hasonló elvek szerint gondolkozik, talán néhányan magatokra ismertek, bár remélem, nem sokan. A torrentezés egyik alapvető mozzanata lenne az, hogy a letöltés után addig kell seedelni a letöltött anyagot, ameddig kapacitás / lehetőség van rá, azaz másokra is gondolni kellene. Bizony, nem csalás és nem ámítás, így működne ez a rendszer!
Ezek mellett megemlíthetném még az egyre több kontár “relanzátor”-t, akik tonnaszámra gyártják a silány minőségű szemetet, de ez igazából nem befolyásolta a döntésünket, csupán valamelyest párhuzam vonható a pár hónappal ezelőtti FAREWELL-ekkel, részben hasonló okok miatt szállunk ki mi is (tudom, ők nem p2p-releaserek voltak, de a párhuzam akkor is tetszik, szóval nem belekötni!). Mindezek után elmondható, hogy az előzőekben leírt helyzet nagyban hozzájárult az oldal megszűnéséhez. Nem látjuk értelmét egy megfelelő háttérrel rendelkező, teljesen nonprofit oldal üzemeltetésének, míg mások betegre keresik magukat ugyanezen és / vagy tonnaszámra gyártják a torrentoldalnak nem nevezhető rémszüleményeket, de mindezek mellett még csak azt sem mondhatjuk el, hogy legalább a felhasználók korrekten állnak a dolgokhoz, mert a legtöbbüknél már nem így van. Az igazi torrentező kihalóban lévő faj, ellenben a hit’n’run-nerek és netcigányok egyre többen vannak. Utóbbiakkal még ha sikerül is előbb-utóbb kiszúrnia valakinek, egy helyére jön két másik, ha nem is azonnal. Nincsenek már meg azok az értékek, ami miatt régebben elkezdtük és jövőt láttunk az üzemeltetésben. Az előzőekben ecsetelt kilátástalan helyzet arra az elhatározásra juttatott minket, hogy az oldalt megszüntetjük (az IP címeket a rendőrségnek, az email címeket pedig a spammereknek eladjuk jó pénzért – persze ez csak vicc), és az amúgy is meglehetősen kevés szabadidőnket nem öljük egy ilyen halottnak tűnő projectbe. Nehéz szívvel ugyan, de meg kellett ezt lépnünk, mivel nem láttunk más kiutat. További sok szerencsét kívánok minden volt felhasználónknak.
Ezt a “kis” irományt azért rittyentettem össze, mivel úgy éreztem, hogy szükség van az elmúlt 3 és fél év lehető legkorrektebb lezárására és a szóbeszédek elkerülésére (továbbá talán a lelki békém is helyreáll ezáltal). A nekrológ nagyrészt az én véleményemet tükrözi, bár tényeket közöltem, valamint kikértem a staff többi tagjának véleményét is.
Ui: olvasd össze a bekezdések keződbetűit! 🙂
Üdvözlettel: sajtmester


Azt hiszem, a DS lépése sokakat megdöbbent. Talán egy dologra jó, komolyabban veszi mindenki a torrentezést idehaza, talán visszatér az emberek és munkáiknak a megbecsülése. Ha ehhez egy torrentoldal halála szükséges, megéri. Ha mindez nem teljesül, akkor tényleg nekik van igazuk, és jobb ebben nem részt venni.


Respect to DarkSide!