Nem kevés nyitott kérdés maradt a CFM üres irodái, és feltépett padlószőnyegei után. Hogyan tudott a szervezett lecsapás ellenére elszökni? Miért két év kellett ahhoz, hogy lépjen a Nemzeti Nyomozó Iroda? És egyébként is, hová tűnt K. Balázs?!

A CFM lebukott, nem kicsit, hanem nagyon. Ez több, mint meglepő. A hazai warez piacon ők voltak az egyik cég, akiről szinte mindenki tudta, hogy mit csinálnak. Torrentoldalak, smswebek, toplisták, sms támogatás, ddos, spam. Minden belefért, és semmi sem volt titok. A spamwiki roskadozik a CFM / Kileen Kazakhstan Kft. spamektől, és mindenki találkozhatott postaládájában Krisztina, Zsuzsi és Tímea által feladott levelekkel, amelyben a kért linket küldi, vagy éppen egy frenetikus oldalt, amit éppen most talált.

Az utóbbi pár hónapban már a magyar internetes médium is felfigyelt az itthoni tipikus warez-spam piacra, és született pár cikk az esetekről. A magyar spamekben ritkán árulnak viagrát, inkább küldenek biglink.com-os linket, ahol minden filmet le tudunk tölteni, ráadásul baromi olcsón. Ismerős? Az ilyen spamek egy jelentős részét a CFM küldte, persze nem a saját hálózatából, arra tökéletesen megfelel egy laptop, Vodafone 3G-s nettel. A tartalom elhelyezés már inkább a saját tartományokban történt, néha kiadott IP-ken, és ekkor kezüket tárták, hogy ők a tartományt kiadták, nem tudnak mit csinálni. Ahogy gyűrűzött a dolog – és szerintem K. B. is észrevette, hogy ez így már saját néven nem olyan vicces  – megjelent egy új név, a már említett Kileen. Szépen sorban, az újabb domaineket már ez a cég regisztrálta, próbálták CFM-et tisztára mosni (kevés sikerrel). A Kileen Kazakhstan Kft. többségi tulajdonosa egy, a Dominikai Köztársaságban bejegyzett offshore cég, a Kileen International Limited, tagjai közt pedig olyan neves személyiségek is vannak, mint pl. a “magyar rém”, Norbertka. A Kileen egy postafiók cég, saját alkalmazottai sincsenek, címe megegyezik egy dominikai szálloda címével. A cég weboldalához szükséges infrastruktúrát nem meglepő módon a CFM adta. Időközben Bajaék megpróbáltak egy CFM-es IP tartományt (amelyből igen gyakran spameltek) látszólag átadni a Kileen International Ltd. kezelésébe, de a RIPE NCC-nél nem voltak hülyék, és visszaállították az eredeti állapotot.

Szóval így ment már majdnem két éve olajozottan. Kileen ide vagy oda, a spamek jöttek, toplisták nőttek. Közben pedig a tulajok gazdagodtak. És ezt nem kellett kiderítenünk, nem kellett hozzá nyomozni, hiszen minden a szemünk előtt történt. Publikus blogokban és közösségi oldalakon láthattuk, ahogy gyarapodnak az autók, drága számítógépek és telefonok, illetve, hogy 17-18 évesek hogyan szórják a pénzt a hétköznapokban. Ehhez még megfelelő nagy arcuk is volt, ha valaki rákérdezett a dolgokra, akkora erővel szóltak vissza, hogy szinte a monitor beleremegett. Végig az volt az érzésem, hogy ilyet csak az csinál, aki nagyon hülye, vagy nagyon biztonságban érzi magát. Azt hiszem, ennél a társaságnál mindkettő fennállt.

Baja hülye is volt, meg nem is. Rendkívül könnyen kihasználta a fiatalokat. Az ő nevükön regisztrálta a domaineket, gondolom egy kis csurranó-cseppenő aprópénzért. A srácok persze örültek a könnyen jött pénznek, és azt gondolhatták, ha vitték őket egyszer a Dodge-dzsal, máris édes-testvérek lettek a főnökkel. De ahogy ez a múlt héten kiderült, nem így lett. Amíg a bábu emberekre már-már SWAT-os erővel csapott le az NNI és a VPOP, K. Balázs már úton volt, biztos vagyok benne. És ez több dolgot is megmagyaráz.

Elsősorban: soha nem gondolta komolyan a barátságot a jelenlegi gyanúsítottakkal – ellenkező esetben dobott volna egy telefont már rájuk, hogy srácok, mennek, legalább az otthoni vinyókat kezdjétek el reszelni. Világos, amíg minden a legnagyobb rendben, addig jó barátok, de ha meleg a talaj, nem gondol rájuk. Egyébként a társaság sem egy kemény kötésű bagázs, valószínűleg könnyen “megtörték őket”. Elég volt pár komolyabb fenyegetést, és máris daloltak egymásról, az üzletekről. Ha Bajának volt esze, akkor a legmélyebb dolgokba nem vezette be őket pontosan ezért. Csupán egyszerűen kihasználta őket.

Másodsorban, valaki nagyon vigyázott K. Balázsra. Az elmúlt két évben igazán nagy razzia őket nem érte. Persze voltak kint náluk is, de az, hogy 1-1 user gépét elviszik, nem nagy gond. Nem volt félnivalójuk a feljelentésektől, rendkívül keményen és agresszívan kiálltak az interneten, hogy “jelentsél fel, ha tudsz”. A spamwiki aktivistáit is nem egyszer fenyegették, és a fikablog tulajának is okoztak nehéz perceket. Valószínűleg pontosan tudták, hogy ha feljelentés lesz a dologból, elakadt volna valahol, és nem jutott volna el hozzájuk. Emlékszünk még a múltkori nagy razziára? K. B. és M. J. mint szakértők vettek részt a nyomozásban. Valamilyen szinten ez a védelem sérült az utóbbi napokban, átjutottak rajta. De arra még elég volt, hogy Baja megmeneküljön – egyelőre. Két hosszú évig valaki vigyázott rá, de miért? És főleg ki, mennyiért?

Az is elgondolkodtató, hogy ha két évig nem félt Baja a következményektől, akkor most mi lehetett az, ami megrémítette, és odáig vezette, hogy menekülésre fogja. Feladni a tárgyalás és a felfüggesztett büntetés esélyét és útra kelni nem egyszerű dolog. Az ember ebbe csak a legutolsó pillanatban ugrik bele. Vajon tudta, hogy akkora baj, hogy megéri kockáztatni, és lelépni, vállalva a bujkálást? Ami egyébként ilyen fiatalon nem is lehet annyira egyszerű, és olcsó. Ha két éve figyelik őket, valószínűleg az összehangolt lecsapás során figyeltek a bankszámlákra is. Ha nem, az ciki a szervekre nézve, hiszen elsétálhatott a nagy hal a nagy pénzzel. Ha figyeltek, akkor kérdéses, hogy mennyi lehet az a pénz, amit nem sikerült lefoglalni, és hogy meddig elég, ha elég(!) a bujkáláshoz.

Baja, ha van esze, már külföldön van. Pontosan nem tudjuk, hogy milyen körözés van ellene, de akár egy nemzetközit is megér már az ügy, hiszen az első napoktól kezdve úgy tudtuk, hogy külföldre menekült. Ha a körözést nem azonnal terjesztették ki, akkor már messze lehet. Kíváncsi vagyok, hogy mennyi erőfeszítést várhatunk egy warezos kézrekerítése során. A riportokban hangoztatták, hogy világrekordról van szó, így ezzel együtt már presztízs kérdés is lehet az ügy, hogy ne csak a hardver fogás legyen meg, hanem a bűnbanda feje is. Már ha K. Balázs volt az. A külföldre menekülés nem egyszerű eset, jól szervezetten kell csinálni, és rengeteg kapcsolat kell hozzá. Bár valaki a napokban úgy fogalmazott, “vigyázz, Baja keze még így is messzire elér”. Ez sejtet azért valamit.

Mi lesz az “itthon” maradtakkal? Vajon el lesznek ítélve? A gyanúsítottak között több fiatal felnőtt is van. Egyik másik nem régen töltötte be a 18-at. És ez is elgondolkodtató, talán ezért vártak eddig, hogy minél több személyt tudjanak lekapcsolni? Netán tényleg két év nyomozásra volt szükség, hogy megfelelő mennyiségű terhelő adatot gyűjtsenek, és az egész bandát elkapják? Így vagy úgy a nyilatkozatokban igen zord hangon beszéltek, és úgy látszott, hogy kiemelten kezelik az ügyet. Ha ez így van, sok jót nem jósolhatunk látatlanban a gyanúsítottaknak. De ettől függetlenül nagyon meglepődnék, ha “komoly” ítélet születne, nem csak valami kártérítési büntetés. De azt remélem, hogy a “tanulópénzt” megfizettetik velük, és legközelebb kétszer is átgondolják, hogy megéri-e vállalni a kockázatot.

Pár hasznát már érezni az intézkedéseknek, bár ezek sajnos azt hiszem tiszavirágéletűek. Kevesebb a spam, és bezárt pár lehúzós / behúzos oldal, és ez jó. Az viszont nem, hogy a hulla még ki sem hűlt, de már friss húst dobnak a helyére… vigyázzatok hova regisztráltok!

A mai széljegyzet nem jöhetett volna létre ilyen formában, ha krix nem segít. A cikk megírása előtt sokat beszélgettünk a témáról, így a post az ő gondolatait, következtetéseit is tartalmazza.