A kaliforniai bíróság határozata szerint az isoHuntnak le kell állítani az oldalát Amerikában. Várhatóan az oldal blokkolni fogja az amerikai felhasználókat, ahogy korábban a TorrentSpy csinálta. Nehéz hónapok várnak az idén 7 éves isoHuntra.

2006 elején az MPAA panaszt nyújtott be az  isoHunt és testvéroldala, a TorrentBox ellen, azt állítva, hogy tulajdonosuk, Gary Fung fájlmegosztó szolgáltatást üzemeltet, és a jogsértésekből profitot termel.

Az ügy két évnél tovább húzódott, de végül a napokban a kaliforniai bíróság meghozta végleges döntését. Eszerint az oldanak fenn kell tartania egy listát, amelyen tiltott anyagokra utaló kulcsszavak vannak. Az ezekre illeszkedő torrenteket pedig el kell távolítani az oldalról. Ez a rendelkezés már jogerőre emelkedett, így az oldal vagy elfogadja a feltételeket, vagy le kell húzni a rolót Amerikában.

Gary Fung korábban már kifejtette negatív véleményét a szűrési mechanizmussal kapcsolatban. Nem egyszerű megtalálni az arany középutat, ahol teljesülnek a reális kérések, viszont a szólásszabadságon sem esik csorba. Ráadásul szerinte a szűrés sok olyan torrent fájlt is megfogott volna amelyek szabadon terjeszthetőek, cserélhetőek.

A múlt hónapban az isoHunt az amerikai látogatókat egy az oldal “lite” verziójára irányította kísérletképpen, hátha sikerül elkerülni a végső megoldást. Sajnos a terv nem jött be, a bíróság szerint ez a döntés nem volt elégséges.

A végső ítélet nem jelenti szükségszerűen az isoHunt végét. Az oldal legrosszabb esetben blokkolja az amerikai látogatókat. Így a világ többi részéről – na és VPN és proxy használatával Amerikából is – elérhető lesz.

Az isoHunt ügye kísértetiesen hasonlít a szomorú sorsú TorrentSpy esetére. 2007 nyarán a TorrentSpy-nak – ami akkoriban a világ vezető torrentoldala volt – a működésük érdekében a felhasználók tevékenységét naplózniuk kellett volna, és a log fájlokat az MPAA-nak át kellett volna adni. Az oldal ezt a felhasználói érdekében nem tette meg, inkább blokkolta az amerikai látogatókat (két rossz közül a kisebbiket választották). Ettől a döntéstől az oldal forgalma viszont megcsappant. 2008-ban pedig végleg feladta a harcot. Később még egy hátbarúgás gyanánt 110 milliós  – rekord – bírságot szabtak ki rájuk.

Gary-nek tegnaptól számítva egy napja van arra, hogy intézkedjen. Ráadásul az ügy mindkét oldalt (isoHunt, TorrentBox) érinti.

Akit érdekelnek a részletek, itt találja a hivatalos papírokat: http://www.scribd.com/doc/31719090/Isohunt-Permanent-Injunction#

(via TorrentFreak)