Néhány hónappal ezelőtt a 21 éves Travis McCrea részt vett a kanadai választásokon, mint a helyi Kalóz Párt jelöltje. A magát vállalkozónak is valló Travis az üzleti életben is hasonló elveket vall, mint a politikában. Ezért nem is meglepő, hogy a fiatal úriember egy torrentoldalt indított, ami a filmek online megosztására fókuszál. Rabló a pandúrok között?

A torrent világában alapvetően két típusú felhasználó van. Van, aki vállalja, amit csinál, nem félti magát, és vannak olyanok is, akik extrém sok dolgot tesznek azért, hogy lenyomozhatatlanok legyenek. A fiatal Travis – aki egyébként  kanadai és amerikai útlevéllel is rendelkezik – egyértelműen az első kategóriába tartozik.

Háború a digitális szuverenitásért – így beszél projektjéről, a kifejezetten filmes torrenteket gyűjtő portáljáról, a TorMovies-ról Travis. Merész lépés ez egyébként a részéről, figyelembe véve az utóbbi időben a torrentoldalakkal történt esteket. Ráadásul az oldalt Amerikában hostingolja, ahol manapság nem kell sok ahhoz, hogy egy oldalt leállítsanak, vagy a domain címét elvegyék. Tisztában is van ezzel Travis, de mint mondta, új emberek, új oldalak mindig is lesznek, nem lehet leállítani, vagy megakadályozni a szólásszabadságot – kampányolni azt tud, valljuk be. Ha ezzel az oldallal és magatartással fent tud maradni, a fiatal választók alaposan meggondolhatják, hogy kire tegyék a voksukat.

A TorMovies – még megy

Habár egyelőre a site még Amerikából működik, a közeljövőben több redundáns szervert szeretnének beállítani, szerte a világban. “Csak azért, mert Amerika utálja a megosztás kultúráját, mi nem állunk le” – mondta a TorrentFreaknek Travis.

Elmondta azt is, hogy az oldalát nem a kalózkodás egy eszközének szánta, hanem inkább azért hozta létre, hogy az emberek felfedezzék a filmeket és megosszák a kultúrát. A site nagyjából úgy működik, mint a Google robotjai. A világhálót monitorozza – torrent file-okat keresve -, de a cél az, hogy bemutassa a filmkészítés művészetét. (Tényleg igazi politikusnak való a srác, nagyon jól bánik a szavakkal.)

A kanadai Kalóz Párt jelöltje nagyon hasonlóan gondolkozik és cselekszik, mint a cseh társaik, akik két letöltő portált indítottak a múlt hónapban. A “linkelés nem bűn” szlogennel a cseh Kalóz Párt célja az, hogy felvegyék a harcot a helyi kalóz ellenes lobby-val szemben.

Hogy a TorMovies meddig és milyen körülmények között fog működni, az a jövő zenéje még. Biztosak lehetnek benne a srácok, hogy lesz válaszuk a kiadónak is, és nem ez lenne az első eset, hogy Kanadában a bíróság elé kellene állni egy torrentoldal tulajának. McCrea ugyanakkor hisz abban, hogy az oldala egy a sok csata közül, amelyet meg kell vívni, hogy biztosítsák az emberek jogát a digitális megosztáshoz, legyen az jogvédett vagy sem.

Harcban vagyunk a digitális szuverenitásért, és mi ennek a digitális generációnak a hazafiai vagyunk.

Szépen csengő szavak egy fiataltól, remélem el is éri a célját, ami nem a meggazdagodás, hanem tényleg a szabad információ csere, kultúrák és filmek terjesztése. Az is érdekes felvetés, hogy itthon hogyan fogadnák a hazai fiatalok, torrentezők egy politikus hátszéllel indított torrentoldalt, legyen az csak egy indexelő vagy kereső. Megbíznánk benne? Nem nevetnénk ki, egyáltalán van olyan politikus vénával megáldott fiatal ma itthon, aki össze tudna rakni egy hasonlóan jól működő, minőségi oldalt? Szavaznának rá vajon torrentezők itthon is? Érdekes kérdések, én személy szerint azt kívánom, hogy legyen lehetőség arra, hogy ezek kiderüljenek.