Talán a Pirate Bay indíthatta el azt az érdekes irányt, ami az elmúlt napokban a külföldi torrentoldalaknál (legyen az kereső, tracker, vagy csak .torrent fájlt cachelő portál) megfigyelhető: megjelent a támogatói lehetőségeknél a Bitcoin, mint alternatíva.

A torrentoldalak fenntartása mindig pénzbe kerül, hiszen nincs ingyen sem a hálózat, sem a hardver. Egy darabig lehet persze pusztán non-profit módon üzemeltetni, de ehhez vagy nagyobb társaság, vagy saját tőke kell. A fenntartási lehetőségek egyik kedvelt formája a támogatás, amely a hazai oldalak körében is jól ismert.

A támogatásnak általában három jól elkülöníthető fajtája van:

  • abszolút átlátszó, azaz semmit nem kap az illető érte, maximum a neve mellé egy jelzést, hogy ő bizony segített az oldalnak
  • szürke, ami ebben az esetben azt jelenti, hogy bizonyos extra szolgáltatásokat kapunk a támogatás mellé, de nem ez a jelentős
  • fekete, ami alatt azt kell érteni, hogy nem is a támogatás és a mögötte lévő érzés a lényeg, hanem egyik oldalról a pénz beszerzése, a másik oldalról pedig az élet megkönnyítése. Freeleech, több 10-20GB feltöltés, amivel meglóghatunk a seedelés elöl, ami az egész torrentezés lényege.

A támogatással, vagy hívjuk bárminek, általában az a baj, hogy visszakövethető mindkét fél. Legyen az emelt díjas sms (ahol az aggregátor mindjárt lelép a pénz felével), vagy éppen PayPal a torrentoldal tulaja és a felhasználója is digitális lábnyomot hagy az interneten, ami esetenként igen kellemetlen tud lenni. Még akkor is, ha az oldal gazdája megesküszik az élő Istenre, és kiírja nagy betűkkel, hogy csak a szerverre fordítja a költségeket, ha jön a baj, és dől az oldal, jön a NAV, nekik bizony ez semmit nem jelent.

Itt érdemes megemlíteni a címben említett Bitcoint, mint alternatív fizetési eszközt, támogatási lehetőséget. Az utóbbi időben igencsak felélénkült a Bitcoin körül a levegő, a hazai mainstream média is megtalálta magának.

De mi is ez tulajdonképpen? A Bitcoin egy internetes valuta, amelyet 2009-ben egy Satoshi Nakamoto névre hallgató hacker hozott létre. Az illetőről egyébként szinte semmit nem tudni, csupán annyit, hogy nagyon vigyáz arra, hogy ne tudják megtalálni. Eldobható emailekről és titkosított csatornákon kommunikál, azt is ritkán. A Bitcoin rendszere elosztott, független, nem hasonlítható egyetlen másik valutához sem. A Bitcoinok tárolhatóak a számítógépen egy úgynevezett pénztárcában, vagy az interneten, az erre szakosodott oldalakon. A küldéshez csupán tudnunk kell a fogadó oldal számlaszámát. Az átutalás nem egy bizonyos központi helyen történik, mint például a banki megoldásoknál, így többek között vissza sem fordítható. A tranzakciókat az egész hálózat látja, de csak azt, hogy valaki küldött valakinek egy összeget. A küldő és a fogadó oldal is névtelen marad tehát. A Wikipedia alapján: “Hacsak valamilyen oknál fogva a résztvevők nem hozzák nyilvánosságra, hogy az adott címeknek ők a tulajdonosai, szinte lehetetlen őket összekapcsolni”.

Pont az ilyen fokú anonimitása miatt szeretnék sokan megállítani a Bitcoin terjedését, de ez egyelőre nem sikerült a hatóságoknak. Most, hogy a torrentoldalakon megjelentek a Bitcoin címek, elképzelhető, hogy még nagyobb nyomás nehezedik majd a hálózatra. Azonban az is megeshet, hogy a teljes BitTorrent világ támogatási rendszerét felforgatja ez az internetes valuta.