A Transmission az egyik legnépszerűbb, ingyenes crossplatformos BitTorrent kliens. Népszerűségét annak is köszönheti, hogy egyszerű a felülete, nincs benne reklám, és olyan extra szolgáltatásai vannak, mint például a daemonként való futtatás és a webui. Az OS X felhasználók között is nagy népszerűségnek örvend, ám most pont az Apple gépek felhasználói aggódhatnak. A kliens mac-es verziója ugyanis megfertőzve került fel a Transmission oldalára, és aki a fertőzött verziót töltötte le, komoly problémának nézhet elébe.

Az “OSX.KeRanger” névre keresztelt féreg ugyanis, ha bekerül a gépre, titkosítani kezdi a felhasználó könyvtárakat, és a felcsatolt lemezeket (tehát a /Users és /Volumes mappákat). A titkosítás feloldására csak akkor kerül sor, ha az áldozat egy megadott bitcoin számlára 1 bitcoint (kb 400 dollár) elutal. Ez a fajta zsaroló vírus Windows alatt nem ismeretlen, de OS X alatt ez az első ilyen vírus. A fertőzés a Transmission 2.90-es verzióját érintette, aki március 4-én töltötte le a kliens Mac-es DMG telepítőjét, jobb ha utánanéz a gépének.

ransomreq

Ezt a figyelmeztetést dobja fel a féreg

A fertőzésre már a Transmisson is figyelmezteti a látogatókat weboldalán. Tegnap már kint volt a 2.91-es verzó, azzal nincs baj, de azóta kiadtak egy még frissebb verziót, a 2.92-est, ami már telepítésével törli gépünkről a férget. Azt egyelőre nem közötlék, hogyan sikerült a támadóknak megfertőzni a Transmission telepítőjét.