Az eddig jobbára szürke ködbe burkolózott ACTA (Anti-Counterfeiting Trade Agreement) egyezményről ismét kitudódott egy kevés. Az ACTA egyezmény három területre koncentrál: a nemzetközi együttműködés és a jogérvényesítési gyakorlat erősítésére, valamint a jogérvényesítés jogi hátterének biztosítására.

Arra ügyelnek az ACTA-nál is, hogy minél kevesebb információ szivárogjon ki, de persze mindent azért ők sem nem tudnak elrejteni, most az ORF-nek sikerült részleteket szereznie egy elképzelésről, amelynek kidolgozója a Német Ipari Szövetség (BDI). A dokumentumban a BDI sürgeti, hogy az internetes kalózkodás minősítésén változtatni kell, és különleges besorolásúnak kell minősíteni. Így akár az ellopott filmeket, zenéket és szoftvereket ugyanúgy kezelhetik, mintha valaki egy autót lopott volna el. És ezeket lehet majd halmozni, így egy-egy dvd-n talált filmek már lopás-sorozatnak tekinthetők (a fél világ ezek szerint notórius tolvaj, börtönbe való – szrk)

Az ACTA tagjai – köztük Japán, Ausztrália, Svájc, Marokkó, Mexikó – július 16-án ülnek össze, hogy megvitassák a jövőbeli elképzeléseket. A legfontosabb pont, hogy szigorítanák a büntetőtörvényeket, így a vámosok több jogot kapnának az illegális zenei, film- és szoftvermásolatokat készítő felhasználók tettenérésekor.

A BDI még radikálisabb elveket vall, szerinte a minimum az lenne, hogy ugyanazokat a büntetési tételeket alkalmazzák az internetes lopások ellen, mint a fizikai életben végrehajtott lopások esetében. Sőt, a kalóz másolatok felderítése és felismerésének javítása végett szükség lesz a vámosok továbbképzésére is felderítésére (igen, még több pénzt dobnak ki az ablakon). A jogrendszerben könnyebbé kell tenni a lefoglalások menetét, és a kártérítési összegeket pedig olyan magasra feltornászni, hogy elrettentő hatása legyen.

(via sg.hu)