Úgy néz ki, a Mininován érezhetően komolyan veszik a tartalomszűrést. Bár jelenleg 12 hetes tesztidőszakban van a rendszer, amiről korábban beszámoltunk, lassan lehet érezni a hatását. A népszerű torrenteket egyre nehezebb megtalálni az oldalon, a kereső nem ad találatokat az eddig bevált kulcsszavakra.

A működéséről már írtunk nem is olyan régen, a rendszer nem közvetlen a Mininováé, hanem egy külső, harmadik “személy” által fejlesztett és fenntartott adatbázist használnak. Az így érintett torrentek már nem kerülhetnek fel az oldalra, illetve a fent levőket visszamenőlegesen is törlik.

És hogy miből lehet látni, hogy működik a tartalomszűrés? Próbáljuk meg a népszerű televíziós sorozatok epizódjait megkeresni a Mininován. Példának itt van a Lost, Heroes és Prison Break. A sorozatok nevéhez hozzáfűztük az “EZTV” szót, ami az egyik legnépszerűbb p2p “csapat”, amely a legtöbb sorozat friss epizódjait igyekszik a torrenten minél előbb elterjeszteni, és fenntartani. Aki a publikus trackeret használja, az tudhatja, hogy az EZTV által feltöltött torrentek az esetek nagy részében jó minőségűek, 99%-ben a scene release-eket tartalmazzák, csak éppen kicsomagolva. Tehát ha valaki el akarja harapni a public torrent nyakát, akkor azt itt kell csinálni.

eztv-lost

Mininova: “lost eztv” keresés eredménye

Amikor a Mininova a saját blogján bejelentette a tartalomszűrőt, sokan felháborodtak, és az oldal végéről beszéltek. A staff persze védekezett, hogy ez mindannyiunk érdeke, és a szűrés/törlés csupán pár torrentet fog érinteni, mivel csupán tesztelik a dolgot. Ehhez képest most a legnépszerűbb sorozatok, torrentek és a feltöltők vannak a célkeresztben. Legvalószínűbb, hogy a szűrés a torrent hash alapján megy, mivel ez egy egyedi azonosító, amely független a torrent nevétől.

Egyébként – majdnem 100%-ig biztosak lehetünk benne, hogy – a többi nemzetközileg használt algoritmusok is, torrent hash alapú azonosítást használnak, ahogy a tegnap említett Businesstel-es eset is bizonyítja. A hivatalos jelentésben ugyanis látható volt, hogy a torrentet (ami egyébként még egy weboldal nevét is tartalmazta a releasen kívül) a torrent hash alapján azonosítják. Ha ezt ki akarjuk cselezni, és szeretnénk, ha a népszerű torrentek továbbra is feltölthetőek legyenek a Mininovára, akkor nincs más dolgunk, mint egy kis fájlt csomagolni még a .torrent fájlba, lehetőleg valami .nfo-t, vagy .txt-t.

Az EZTV-sek minden esetre megértik, hogy a Mininovánál miért cselekedtek így. A csapat természetesen nem áll le, és továbbra is teszi azt, amihez a legjobban értenek, maximum nem a Mininováról töltjük le ezeket a torrenteket. A másik legvalószínűbb hozadéka pedig ennek, hogy a Mininováról szép lassan eltűnnek az ftp / p2p scene releasek (mivel ezeket a nagy népszerűségük miatt szűrik) és helyüket átveszik a másodlagos ripek, gagyibb anyagok, repackok. Ezek pedig mind kezdveznek a torrentszennynek, vírusos, spames releaseknek. Ne legyen így, de ez akár a Mininova hanyatlásához is vezethet.

(via mininova, torrentfreak)