Bekövetkezett, amitől a francia fájlcserélők joggal féltek: a francia törvényhozók megszavazták, hogy büntethető legyen az illegális fájlletöltés. Ennek eredményeképpen a felhasználók internet-hozzáférését ezentúl akár meg is szüntethetik, ha rendszeresen tiltott fájlcserélésen kapják.

A folyamat senki számára nem lesz új, elvileg mindenki kétszer hibázhat, azaz ha három alkalommal tilosban járunk, akkor rossz esetben búcsút inthetünk a internetünknek, a hírek szerint akár egy évre is! Arról nincs információ, hogy mi van ilyenkor a felhasználók hűségszerződésével, ami általában egy-két évre szól. Sőt cifrább a helyzet, ha valaki pre-paid előfizetést választott, azaz egy évre előre kifizette a szolgáltatónak az internet-hozzáférés díját.

Franciaországban egyébként tipikusan szinte eretneknek tekintik a fájlcserélőket, és igen erősen dolgoztak azon, hogy ezt a törvényt keresztülvigyék a törvényhozáson. Az ellenzők hiába érveltek azzal, hogy az internethez való jog alanyi jog, úgy néz ki most ez nem hatotta meg az igennel szavazókat.

Ami a helyzetet végkép felháborítóvá teszi, hogy nem az eddig létező hivatali szervek intézik ezeket az ügyeket, hanem külön erre a célra létrehozott felügyeleti szervezet. Európában egyébként nem egyszerű a fájlcserélők helyzete. Svédországban az új törvények miatt az otthoni felhasználók is joggal félhetnek (könnyítettek az adatok kiadásán ugye), na és a Pirate Bay per jelenlegi állása sem a fájlcserélőknek kedvez. Kérdés, hogy ez a szigorú törvényhozási hullám átterjed-e a többi országra is, és szép lassan sem a trackerek, sem a felhasználók nem érezhetik magukat biztonságban. Mit hoz a jövő? Mindenki VPN-t fog használni, vagy esetleg egy új protokoll fog kinőni, ami “kezelhetetlen” lesz, és ismét fújhatják a törvényeket?

(via webisztán)