Történt pár változás az oldalon, na és van pár kisebb hírünk számotokra (jó is, rossz is).

Széljegyzet

A legnagyobb változás a széljegyzet megjelenése. Ahogy a bevezetőjében is írjuk, ez egy egészen más filozófiát követ, mint a korábbi hírek. Sokkal inkább elmélkedős, gondolkodós vélemény az aktuális helyzetről. Nem feltétlen hír értékű, és fontos kiemelni, hogy kizárólag az aktuális szerző gondolatait tartalmazza. Nem biztos, hogy a teljes gárda hasonlóan látja a dolgokat. A dolog még friss, és változhat.

Kommentek

Visszatérő probléma még mindig a kommentezési rendszer. Egyesek nem képesek felfogni azt, hogy nem biztos, hogy azonnal megjelennek a beírt kommentek. Az oldal mögött cache is van, így teljesen elképzelhető, hogy bár sikeresen átment a komment minden szűrőn, és része lett az adatbázisnak, 1-2 percig nem jelenik meg az oldalon. Ilyenkor nem kell pánikolni, és beírni még négyszer-ötször. Ezeket a dupla hozzászólásokat töröljük, esetleg ha bal lábbal keltünk fel, akkor az első példánnyal együtt.

A másik, hogy van moderáció. Ez azt jelenti, hogy ha kommentben megjelenik egy bizonyos kulcsszó, akkor azt a rendszer nem engedi ki automatikusan, hanem egy szerkesztőnek vagy adminnak kell engedélyezni. Jó esetben az ilyen kommentek kikerülnek, rossz esetben töröljük őket. Ez igaz az offoló hozzászólásokra is, folyamatason szűrjük az egyes cikkeknél az ilyeneket, és a nem a témához tartozó megjegyzéseket törölni fogjuk. Szintén a kukában végzik a “jó az oldal, de itt egy jobb” típusú hozzászólások is. A hozzászólások nem reklámfelület. Ne lepődjetek meg, ha a moderálás miatt esetleg akár órákig is várakoznak az elbírálandók, mi sem vagyunk robotok.

RSS, Turulmeme

Szeretnénk felhívni a figyelmeteket az RSS feedünkre is. Ennek segítségével szinte azonnal tudomást szerezhettek a legfrissebb, asva.info-n megjelent cikkekről. Örvendetes, hogy volt már több mint félezer állandó RSS olvasónk is folyamatosan. Sajna egy kis gubanc miatt (a Google megvásárolta a FeedBurnert) jelenleg úgy tűnik, megcsappant az olvasók száma, de reméljük helyrerázódnak a dolgok.

Azoknak, akik Google Readert használnak feed olvasónak, szeretnénk ajánlani egy új magyar oldalt, a Turulmeme-t. A Turulmeme segítségével könnyedén megoszthatjuk a Google Readerben olvasott feedjeink egy-egy értékesnek gondolt elemét. A megosztott feed bejegyzéseket a Turulmeme összegyűjti és számolja, sőt kommentet is lehet fűzni hozzájuk.

Már egész “sok” RSS olvasónk használja az oldalt, itt láthatjátok, hogy mely Asva.info-s cikkek voltak a legnépszerűbbek a Turulmeme-n. Aki szeretne, itt tud regisztrálni az oldalra.

Egy kis jogi dolog

Jutott azért negatív hír is a hétre. Az ASVA.hu jelezte felénk, hogy a továbbiakban nem kíván együttműködni velünk. Az állításuk szerint az utóbbi időben oldalunk két esetben is átlépte a határokat. Az egyik ilyen, hogy hírt adtunk a Valami Amerika 2 BitTorrentre szivárgásáról, a másik pedig egy hasonló cikk, a “Mi csak várunk a mozira…” bejegyzés, amelyben szintén moziban futó filmekről írtunk.

Kálmán András szerint az Asva.info “segédletet ad az illegális terjesztéshez” és “sem jogi, sem morális értelemben nem tud közeledni egymáshoz a filmes szakma és az intelligens P2P közösség”.

Válaszunkban kifejtettük csalódottságunkat, és azt azért nem gondoljuk, hogy segítséget nyújtottunk az illegális (ami amúgy hazánkban NEM illegális) letöltésekhez. Titkon azért reméljük, hogy ha közeljövőben is kérdéssel fordulunk az ASVA.hu-hoz, akkor nem zárt kapuk fogadnak bennünket.

(levelünkre az ASVA a mai napig nem válaszolt)