Lassan hó vége, nézzünk körül hát a magyar trackereken, milyen nagyobb újdonságokkal, változásokkal találkozhatunk.

 • A bH-n be lett vezetve egy egyszerű changelog, amivel könnyedén figyelemmel kísérheti bárki, hogy az oldal motorján mi változott. Azóta sok kisebb-nagyobb változtatást eszközöltek is az oldalon, mint pl. az egyéni rss (mint amilyen pl. a Mininován vagy a Pirate Bay-en is van). Még egy jó változtatás a trackeren, hogy láthatjuk a partial seedereket, vagyis azokat a leechereket, akik egy-egy adott torrentből csak meghatározott mennyiséget töltöttek le.
 • Az nCore-on sok újdonság nincs, a főoldalt megnyirbálták, így az aktív felhasználók listája eltűnt.  A fórumba került statisztika. Továbbá saját kommentünket immár törölhetjük.
 • Erősen bekezd egy új (régi? áhhh dehogy) tracker képződmény, az indep.cc. Na most az még oké, hogy egy hatalmas MyTracker felirat virít a login-nál, de legalább az angol szót ismernék, ha már az a tracker neve. Mivel az “Independenc” szó még nem jelent semmit, egy árva “e” betűt én még utána raknék.  Ennél nagyobb fail a “Jogi nyilatkozat” szekció, amit nem sikerült teljesen átírni, mivel az első mondat így kezdődik:

  Üdv a Bitbarát oldalon!

  Arról ne is beszéljünk, hogy a már sok trackeren olvasott 431.322.12 számú, az Interneten Alkalmazott Magánjogi Törvény nem létezik, és már kb  éve kiment divatból, hogy adatlapra beírogatják az emberek. (És még egy kis egzotikum: a mail-ek feladója látszólag a gigatorrents.org, valójában az igen egzotikus biotermekek.vz.syrius-software.hu domain. Frappáns.)

 • A Blue Dragon-on amolyan terheléses tesztet akarnak végezni, ezért mindenkit arra szólítanak fel, hogy használják az oldalt. Bár azt nem értem, hogy mi köze van a peerek számának ahhoz, hogy miképpen számol a tracker.
 • A BitGate-en finomítottak a gyorskereső működésén, amit a múlt hónapban vezettek be. A gyorskereső a találatokat ezentúl a megszokott torrent táblában jeleníti meg, a szokásos 15 torrent / oldal bontásban. A találatok így lapozhatóak, és rendezhetőek is.
 • A Teracod-ot (amelyről azért már olvashattunk pár szép dolgot) jelentősen átszabták, és 2.0.00a BETA verziónak nevezték el. A flash menüt én gyűlölöm, szerencsére kikapcsolható a profilból. Az oldal teljeskörű használata előtt kis millió dolgot meg kell adni, és a böngészőm / operációs rendszerem típusa nem tudom miért érdekli őket. Ugyanúgy a torrent kliens megadása is elég felesleges, hiszen sokan vannak, akik több gépről torrenteznek, hiszen így értelmét veszti a beállítás. A design alapvetően nem lett rossz, láttunk már hasonlót, viszont a torrent adatlapja az tényleg  jól sikerült.
 • A Blue-Dragon-nak nem áll éppen fényesen a szénája, valahogy “minden fájl törlődött” a szerverről még 25-én éjjel. Azóta próbálják visszaállítani az adatbázist és a frontendet, de ahogy írták, nem akarják elkapkodni, így 1-2 napig egészen biztos, hogy el fog tartani a dolog. Csak reméljük, hogy volt rendszeresen biztonsági mentés.
  Bár pontos részleteket nem közöltek, hogy mi lehet az oka a rejtélyes törlésnek, gyanús, hogy itt is valamilyen belső vita lehet a staffban. Többek között erre enged következtni a következő screenshot is, amely az oldal blogjáról készült: http://img231.imageshack.us/img231/6393/bd1q.jpg (a postot azóta eltávolították).
 • További apróságok: 1st átlépte a 100 ezres peer határt, ez dícséretes, gratulálunk nekik. Az Evolution-nél új fejlesztésű XBT-t tettek az oldal alá, tehát ott is gőzerővel folyik a munka. Az Insane-re került egy “parkolási mód”, amelyet ha bekapcsolunk a felhasználói profilunkban, akkor az oldal nem fog törölni 50 nap után, hanem csak fél évvel az utolsó belépésünk után.

(kiegészítésért köszönet illeti wekart)