A 2005-ben indult gigászi és vezető fájlmegosztó oldal ismét bajba került. Egy ítélet szerint ugyanis vagy kifizet 24 millió eurós kártérítést,  vagy blokkolnia kell közel 5000 zeneszám elérését.

A hamburgi tartományi bíróság kötelezte erre a Rapidshare-t, amely a GEMA nevű szerzői jogvédő társaság perének az ítélete. Az összeg becsült, a kb 5000 zeneszám után fizetendő bírságból számolták ki. A per egyébként már jó ideje húzódott, a hamburgi bíróság most úgy néz ki, pontot tesz az ügy végére. A bíróság azt is megjegyezte, hogy a Rapidshare meglehetősen kevés intézkedést tett az ellen, hogy szerzői jogvédelem alatt álló műveket ne lehessen letölteni az oldalról.

Korábban is volt már hasonló helyzetben az oldal. Egy 2008-as, szintén németországi perben is arra szerették volna kényszeríteni az oldalt, hogy minden egyes feltöltött anyagot ellenőrizzenek le a Rapidshare-nél.

A GEMA jogvédő szervezet vezetője elmondta, hogy az ítéletből úgy látja, a bíróságok felismerték, hogy a szolgáltatók korábbi érve, miszerint a feltöltött és tárolt adatok folyamatosan ellenőrzése nem megvalósítható, nem igaz. A Rapidshare még nem kommentálta magát a döntést, viszont annyit azért hozzátettek, hogy talán jobb lenne, ha együtt dolgoznának, hogy azok, akik szeretik a zenéket, megfelelő áron megkapják a megfelelő szolgáltatást, ezáltal a szerzőknek is lennének plusz bevételeik, és az igény a kalóz anyagokra is mérsékelődne.

(via sg.hu, google)