Mielőtt bárki ujjongani kezdene, ez nem egy boncasztal lesz, csupán az elmúlt pár nap összefoglalása. Az biztos, hogy 2010 eddig nem a Majomparadé éve, a januári komoly hiba után a napokban az oldal elérhetetlen, vagy éppen használatlanul lassú.

Adott egy oldal, a Majomparadé. Elég jelentős múlttal rendelkezik, és az elmúlt évek alatt nagyon sok felhasználó fordult meg az oldalon, sokaknak ez volt az első oldala. Amikor még nem nőtt minden bokorban torrentoldal, a Majomparadé az egyik meghatározó magyar torrentoldal volt.

Azért beszélünk múlt időben, mert az oldal pár éve nagyon lejtmenetbe kapcsolt. Amikor átkerült az oldal Drupal tartalomkezelő, alá nagyon sokan elhagyták. Én magam is csak havonta néztem be, hogy sikerült-e valamit összereszelni, de mindig csalódtam. Az oldal lényegében végig ugyanolyan használhatatlan volt, amilyen az első napokban. A Drupal egyszerűen nem erre való, nem is értettem, miért erőltették . Hosszú idő után aztán a megmaradt felhasználók meglátták az alagút végén a fényt, hiszen jött a hír, hamarosan új oldalt kapnak. A site végül elkészült, és én is elégedetten csattintottam az ujjammal, végre sikerült!

Persze abba nem megyek bele, hogy az oldalon továbbra is halomban álltak az izgő-mozgó bannerek, és a mindig gyűlölt windows media player-es rádió beillesztés is megtalálható a mai napig a fejlécben. Ezen azért túl tudtam lépni, és lényegében egy modern kinézetet kapott az oldal, egymáshoz illő ikonokkal. A fent lévő tartalomba most nem megyek bele, az hosszabb és részletesebb utánajárást igényel.

majom_tul

Már a Google is tudja a rossz hírt

Szóval itt tartottunk, aztán pár hete az oldal egyszer csak megszűnt működni. Nagyon sok felhasználó tanácstalan volt, hogy mi is történt az oldallal. Hivatalos tájékoztatást nem kaptak, napokkal később az egyik fórumon én is csak annyit csíptem el, hogy “nem kell aggódni”. Aztán megint csend, közben pedig a mi mail boxunkba is sorra jöttek a kérdések, tudunk-e valamit az oldalról. Hát sajnos nem tudtunk, csak annyit, hogy nem megy.

buek

A “BUEK” sem túl aktuális már, de ez a legkevesebb…

Az oldal pár napja (így volt? már nem is emlékszem) ismét életre kelt, és elérhető volt, aztán mégsem. És ez most is így megy, van akinek bejön – nagyon lassan, de van akinek már nem. Az oldal tehát alig, vagy nehezen elérhető. Minden második kattintás után a “Kicsit túl vagyunk terhelve, türelem…” vagy a “Frissítsd a böngésződ” – értelemszerűen itt az oldal újratöltésére gondoltak, csak félreérthetően fogalmaztak – üzenet olvasható.

tul vagyok terhelve

Túl vagyunk terhelve…

Az oldal alatt található gép láthatóan szenved, nem bírja a felhasználók rohamát (?).  A torrenteknél pedig alig vannak peerek, ráadásul az online felhasználók száma valószínűleg meg sem közelíti a korábbi maximumot. Az okát természetesen ilyen messziről megmondani nem lehet, de tippelgetni azért tudunk:

  • átkerült egy másik szerverre az oldal, amely nem bírja a terhelést, kisebb teljesítményű
  • másik szerveren van az oldal, de nem sikerült normálisan beállítani a web – és adatbázis szervert, így képtelen kiszolgálni az igényeket
  • a korábbi szerveren vannak, de valami komoly gond a van a géppel (memória, akadó winchester)

Ilyen állapotban butaság volt elindítani az oldalt, hiszen csak egyrészt a felhasználók előtt “égetik” magukat a tulajdonosok, hogy nem képesek normális szolgáltatást nyújtani, másrészt a saját dolgukat is megnehezítik, hiszen a felhasználók folyton próbálkoznak, “hátha már jó az oldal” alapon. A felhasználók felé sem kommunikálnak megfelelően, így gyakorlatilag teljes a káosz.

A hangulat nem a legjobb…

Ha én csináltam volna az oldalt, a következő módon oldottam volna a meg a helyzetet.

  • Használni kell a twittert!  A legjobb és a legegyszerűbb formája annak, hogy a felhasználókat tájékoztassuk. Ha a szerver áll, a userek akkor is tudnak informálódni. Anno valaki csinálta a Majomparadé twitterét, de nagyon leálltak vele.
  • Ha már megy az oldal, de még nem végleges, akkor az alap domaint egy statikus oldalra irányítjuk (index.html – “Karbantartás”). Ha tesztelni akarunk, hozzunk létre egy al-domaint (xyx-abc.majomparade.com), ahol az adminisztrátorok és a belső körbe tartozó felhasználók tudják tesztelni az oldalt. Így nem terheljük halálra sem az adatbázis szervert, sem a webszervert.
  • A terhelőbb dolgokat le kell kapcsolni. Üzenőfal, fórum, üzenetek, minden ami nem kell mehet a levesbe átmenetileg.
    kapcsolat_off
  • Az auto-refresht még véletlenül se használjuk, ezzel ugyanis szintén magunk alatt vágjuk a fájlt.