Ez a poszt sokaknak nem fog tetszeni, de abban is biztos vagyok, hogy még többen lesznek minden oldalról, akik alátámasztják az itt elhangzottakat. Nevezetesen az ncore staffja kerül górcső alá, és nem mindig fogunk szépeket látni, sajnos. Persze nyilván jönnek majd az elvakult fanok, akik talán nem veszik majd észre a pozitív dolgokat, de veszek egy mély levegőt, és most belevágok.

Az ihletet egy beküldött eset adta, ami a következőkről szól. Egy felhasználó a várva várt regisztrálását követően túl hamar szerette volna tudatni a staffal, hogy ő bizony bármikor szívesen részt venne az oldal működésében helpdesként, ám arra nem számított, hogy válaszul ekkora “jutalmat” kap. A levélben először méltán dícséri az ncore-t, a Wiki-t, az oldal kinézetét, használhatóságát, amit egyáltalán nem nevezhetünk rosszaindulatúan “nyalásnak”, hiszen ezek a dolgok nagyon is jól működnek az oldalon. Magáról elmondta, hogy több éve torrentezik, stafftag, illetve helpdesk is volt már más oldalakon, sőt, releaseket is készített már. Tulajdonképpen egy jól megszerkesztett motivációs levélről beszélünk, melyet a staff tényleg el is olvasott. Ezt csak azért lehet tudni, mert pár órával később 2 üzenetet talált a felhasználó a postaládájában.

Hali, maximum helpdesk lehettél volna, de ezt is eljátszottad mivel megkaptad az első figyelmeztetésed és egy helpdesknek makulátlan múltak kell rendelkeznie és nem mellesleg a szabályzatot 100%-osan ismernie.”

A másik természetesen a warn-ról szólt:

A staff az alábbi módsítás(oka)t végezte a hozzáféréseden: – Warn kaptál a következő indokkal: Tilos előlépetetés kérni. (wiki!). A warn ideje: 1 hét.

Amennyiben kifogásod van, azt – a szabályok betartása mellett – jelezheted a Staff menüpontban.

Hogyne, ezek után bármit szívesen jelezne bárki….

Emberünk azonban bátor volt és nem hagyta annyiban, írt még egy levelet:

Hello

Semmilyen rangot nem kunyeráltam. A témakör nevének nem véletlenül adtam a Jelentkezés címet, gondoltam, hogy ha mással nem, ezzel biztosan tudatosítani tudom a levél elolvasójában az, hogy nem rang követelésről van szó, hanem segítség felajánlásáról. Az ember azt reméli, hogy a felajánlott segítségét megbecsülik. Szerintem alaptalan és igazságtalan volt a levelemre adott válasz és a mellé járó warn!

Ui.: Várom a válaszotokat!

Válasz erre is érkezett:

Hali, természetesen itt is megbecsüljük a segítséget, de azért azt te sem gondolhattad komolyan, hogy pár órás reggel helpdesknek jelentkezel. Minimum 1,5 éves reg lett volna szükséges hozzá.

Nos, akkor kérdem én, mégis miért nem lehetett elsőre ezt írni? Miért kell előbb egy nagypofájú, direkt hátulról mellbevágó akció egy felhasználó ellen csupán hatalomfitogtatásból? Persze nem minden felhasználó kussol el, így a szóban forgó emberke is utánanézett a dolgoknak. Ha jól látom, az ncore-on található wiki szerint a Helpdesk definíciója azzal kezdődik, hogy “önkéntes segítő”. De hogy lehet valaki önkéntes, ha egyből leugatják azzal az indokkal, hogy “rangot kunyerál” ? Persze ilyet nem “illik” 3 órás regisztráció után csinálni, de tegyük fel, hogy az illető csupán jövőbeni segítő szándékáról akarta tájékoztatni a staffot. Nem igazán értem, miben fájt volna értelmesen elmondani, amit végülis a második levélben sikerült, bár itt is mondvacsinált indoknak tűnik valamiért. Már csak azért is, mert ezt a másfál éves feltételt nem lehet megtalálni a szabályok között, tehát a szabályok nem ismerete nem valós ok.

A hab a tortán az irces beszélgetés volt, ugyanis az eltiport felhasználó nem bírta elrakni magában a dolgokat, és valljuk be, ezt már nem kellett volna, de azért ő ircen is kérdőre vont egy illetékest. A legszebb ez a válasz volt arra, hogy ha az illető volt már ilyen beosztásban más oldalon és ért a dolgokhoz, akkor is várni kell 1,5-2 évet és “jelentkezni sem lehet…mi szólunk ha valakit helpdesknek akarunk.” Akkor hogyan lehetsz önkéntes? Nem értem, de nyilván én ehhez nem érthetek.

Természetesen, hogy ne érje szó a ház elejét, meg kell vizsgálni a dolgokat más szemszögből is. Az illető felhasználó több hibát is elkövetett. Túlbuzgó volt, hiszen regisztrálás után egyből az oldalon szeretett volna tevékenykedni, ami nyilván nem tetszett a staffnak. Ugyanakkor ez nem magyarázhatja az ilyetén reakciót és a mondvacsinált szabályokkal való takarózást. A másik hiba az volt, hogy nem hagyta annyiban a dolgot, hanem kérdőre vonta azt a staffot, ami elsőre megmutatta, mennyire nem felelős és inkorrekt, tehát nem szabadott volna érthető magyarázatot várni (ezt nevezhetjük naivságnak, ami sajnos a mai világban hiba), hiszen ilyen hozzállás mellé a “csak azért sem” elv párosul. Ami nem a felhasználó hibája, de a túl hirtelen felajánlkozás eredménye lehet, és indokként szolgálhat az ncore-nak az, ha úgy gondolják, nem a segítő szándék vezérelte, hanem amögé bújtatott hatalomvágy, de azt hiszem ez olyan dolog, ami élesben derül csak ki igazán, előre csak kivételes esetben lehet látni. Ez persze még mindig nem magyarázza a fenti eseményeket. Még egy utolsó szempont, ami riasztható lehet, hogy a felhasználó kilétéről, illetve korábbi működéséről az ncore-osok nem tudtak, bár a felhasználó szerint elvileg tudják,ki ő. Ez csupán abból a szempontból lehetne érv a negatív visszajelzésre, ha olyan ember jelentkezik egy felelős “beosztásba”, akiről tudni lehet, hogy más torrentoldalakon való működése esetleg nem megfelelő módon történt, így az ncore sem vállalja érte a felelősséget. Erről azonban itt nincs szó, és még ez sem magyarázná az eljárást.

Persze mindez csak az én fejtegetésem arról, hogy mi lehetett vagy lehetne indok, viszont az sem utolsó szempont és persze egy másik szemszög, hogy mi erről a véleménye az ncore-nak, illetve egy-két stafftagnak. Mivel ezt tőlük maguktól szeretnénk megtudni, ezért “meginterjúvoltam őket”. Persze önző érdek vezérelt, nem szerettem volna, ha valaki azzal támad, hogy őket nem kérdeztük és csak egy oldalról mutatjuk be a dolgokat. Ezt megtettem és kellemesen elbeszélgettem kettő stafftaggal is, akik tartják magukat a fentiekhez, és igazándiból jogosnak tartja az eljárást, ugyanakkor nyilván mivel több ember irányítja az oldalt, van köztük aki ” rontja és van aki javít az összképen”. Ebben pedig egyet kell értenünk. Szóval úgy néz ki, lehet normálisan megbeszélni dolgokat (bár lehet közben az accomat keresték ncore-on némi jutalmazás reményében…), de bele is lehet tenyerelni a legszarabb stafftagba (na nem szó szerint talán!) és akkor viszont lehet baj, aminek nem szabadna lennie. Mindesetre keserédes tény, hogy egyetértenek az eljárás jogosságában, ami egyrészt örvendetes, hiszen megvan az összhang, viszont nem biztos, hogy nem lehetett volna másképpen közölni, hogy “ácsi, most regisztráltál, várj egy kicsit, ismerkedj az oldallal, a többi felhasználóval, aztán meglátjuk”. Nyilván nekem fogalmam sincs arról, hogy hogyan kell torrentoldalt üzemeltetni, de azt tudom, hogy tőlünk is kérdezték, hogy nem kell-e szerkesztő az asva.info-hoz. Mindezt ismeretlenül, mindenféle motivációs levél nélkül, mégsem fájt azt mondani, hogy nem szeretnénk másra bízni az oldalt, köszönjük.

Ami pedig lehet, hogy végül az ncore felé billenti a mérleget, az az a plussz info, hogy az ncore stafftagok állítása szerint az illető moderátor szeretett volna lenni, ugyanakkor a levél, amit nekem továbbított abszolút a helpdeskségről szólt. Hmmm, hogy mi az igazság, nyilván nem fogjuk megtudni, de azért nem elhanyagolható az sem, hogy az irces beszélgetésben a következőképpen szerepelnek a mod és a hd szavak:

[18:18] <H****> akkor ennek vmi megoldása?
[18:18] <H****> vagy csak akkor a levétele és vmi komment…
[18:18] <H****> és nem is zavarlak tovább
[18:18] <t*****> nincs rá megoldás.
[18:18] <t*****> 1 hetet kibirod
[18:18] <H****> de utána lehetek még mod?
[18:18] <t*****> mod ?
[18:18] <H****> na hd
[18:18] <H****> -.-‘
[18:18] <t*****> nem
[18:18] <H****> nem?
[18:19] <t*****> nem.
[18:19] <t*****> a warn az warn
[18:19] <t*****> nem tehetek róla
[18:19] <t*****> átkellett volna olvasni a wikit rendesen .
[18:19] <H****> értem de igazságtalan
[18:19] <H****> átvolt
[18:19] <t*****> nem igazságtalan.
[18:19] <H****> ha nem volt kiírva akkor honnan tudjam?
[18:20] <t*****> ez annyira egyértelmű dolog hogy
[18:20] <t*****> regisztralsz es nem jelentkezel egyből segítőnek…
[18:20] <t*****> de en most erre nem érek rá, szevasz.

A félkövér kérdőjel az én művem, ugyanis az egyetlen gyanús elem ez a kis kérdés. Ez ugyanis arra utal, hogy egészen előtte tényleg a helpdesk pozícióról volt szó, és amikor a srác véletlenül modot írt hd helyett, a staff tag még vissza is kérdezett, hiszen nem moderátor rangról folyt a beszélgetés. Legalábbis az én logikám szerint…Így megkérdőjelezhető az ncore részéről is, hogy vajon az igazat mondják-e.

Az egész sztori a felhasználó “tollából” itt olvasható: http://www.sendspace.com/file/pzcvm9

A másik dolog, ami többeknek nem tetszik, az az éppen aktuális esemény, melyről az elmúlt napokban olvashattunk . Ezzel kapcsolatban is megkérdeztem mindkét stafftagot, és érdekes módon, ellentétben a várakozásommal, privátban normális véleményt kaptam. Egyrészt arról, hogy az egyik stafftag szerint nem rossz a HDTV munkája bizonyos szemszögből, másrészt pedig hogy a hozzáállásukat, véleményüket tulajdonképpen a fikablog.hu-n írt wnctr kommentek tükrözik. Az is kiderült, hogy szerinte csupán egy scene-hez közelálló egyén robbanthatta ki a témát, mivel az ő szemüket szúrja leginkább a HDTV működése. Ami a kommentek törlését illeti, azt a választ kaptam, hogy a törölt kommentek között nem volt olyan, ami ne személyeskedő, off lett volna, ezért lett törölve. Ezt azért kétlem, hiszen lehet negatívumot finoman és okosan is közölni és nem hiszem, hogy az ncore felhasználók mindegyike annyira retardált lenne, hogy ilyet nem tud írni, ha nem tetszik valami. Nyilván ettől nem kerültem közelebb az igazsághoz, de jó a másik félt is meghallgatni nyugodt körülmények között, örülök, hogy erre volt lehetőségem.

Egészen mostanáig pedig így végződött volna a cikk:

Ezek után azt kell mondjam, hogy az ncore valójában egy igen jó oldal, torrentezésre abszolút alkalmas, de úgy tűnik a bentmaradás feltétele mostanában leginkább az, hogy kussban maradj, nem pedig pl. az aránytartás, vagy aktív jelenlét, stb. Legalábbis az említettek alapján nem éri meg megszólalni, bár nekem végülis sikerült, de talán a környezet, a hangnem és lehet egyéb tényezők is hozzájárultak. A kivételezés (pozitív vagy negatív irányban) persze sokakat nem zavar, mert nem fórumoznak, nem írnak kommentet a letöltött filmekhez, csak le-és feltöltenek. De akkor nem értem azokat a megszólalásokat akár itt az asva.info kommentjeiben, amik már többször elhangoztak bizonyos oldalaknál, miszerint “Lehet, hogy nem a legnagyobb oldal, de a közösség nagyon jó”, vagy ehhez hasonlóak. Az ncore-on is van persze közösség. Egyrészt vannak, akik tömjénezik az oldalt, és szemellenzővel a fejükön kiállnak érte bármi történik, meg azok is ott vannak, akik inkább nem szólalnak meg, mert szeretnének bent maradni. Legalábbis így hírlik.

Amit viszont nem szabad elfelejteni, hogy azok a bűvös számok – 100 000 felhasználó, egymillió peer -, amiket ha valaki elfelejt megemlíteni az ncore-ral kapcsolatban, akkor egy szemét, de azt meg az ncore és fanjaik felejtik el, hogy ezek nem lennének a felhasználók nélkül. Ami azt jelenti, hogy a staff van a felhasználókért, mert nélkülük nem menne a dolog úgy, ahogy az megy. Ezért némi tiszteletet a legutolsó sutyerák is megérdemelne, már csak azért is, hogy elmondhassák, “én megpróbáltam normálisan”.

Amit az ncore staffjának mondani tudok, hogy vegyék észre a pozitív megítélésű dolgokat, amiket kapnak és próbálják kívülről nézni egy-egy megnyilvánulásukat, ami rossz fényt vethet rájuk, és inkább gondolják meg kétszer. Az is biztos, hogy egy kérdésre, ha az ember választ kap (még ha olyat is, ami nem tetszik) még mindig jobb, mint egy hazugság, vagy mintha hagyják elhinni a sokkal rosszabb, de csak fantázia szülte híreket. Szóval hajrá és sok sikert az oldalhoz, mert az egyik legjobb torrentoldal, és ezt még azok is így gondolják, akiket negatív megkülönböztetés ért, de emiatt nem szabad elszállni, csupán oda kell figyelni az emberi reakciókra, mert már több mint 100 ezer felhasználó függ tőletek és szeretné még sokáig használni az oldalt, de nem feltétlenül csendben.

Sajnos azonban 2 perccel ezelőtt sikerült újabb tanúbizonyságát tenni a kedves ncore-osoknak, ami arra utal, hogy mi bizony mindig mekkora köcsögök vagyunk, mert mindig csak a rosszat mondjuk róluk. De az, hogy hazugságokkal rontja a hitelét az oldalunknak, az teljesen rendben van. És most egy picit visszatérünk a Enkór vs. HDTV cikkre.

Miután a fikablogon közölték többen is, hogy nem lehet normális hangnem rosszat szólni a csapatról, még építő kritikára vágyik a staff. Erre az admin feltett egy kérdést:

Építő kritika? Miről beszélsz? Akárhol jelenik meg valami olyasmi rólatok, ami nem a ti szájízetek szerint van, a staff minősíthetetlen stílusban kezd el kurvaanyázni.

Kérdés, kérést követett:

Legyél szíves a minősíthetetlen, kurvaanyázó hangnemről példékat mutatni nekem!

Majd a válasz:

@Pr: parancsolj:
http://asva.info/2008-magyar-bittorrent-trackerei-2008-12.html#comment-42625. Az előtte lévőek is megérnek egy misét. És ez csak egy fórum.

És amin elpattant az agyam:

Amúgy pr minősíthetetlen kurvaanyázós kommentet kért, ez nem nagyon az. Sőt ez egy szimpla helyesbítési próbálkozás, amit a kedves szerkesztők le is tojtak magasról, és hisztinek állították be.
Azért ennyire nyíltan nem kéne “szeretni”.

Akinek nem tűnt volna fel, mert miért is, az említett asva.info-s face komment alatt 3-mal ott van sct kommentje, ami miről is szól vajon?

Na tessék, a szerelem fűti át az egész hazai torrentszakmát. Hogy boldogok legyenek az nCore-osok (és a lelki szegények) megcsináltam a esti peer táblát – köszönöm tracker hogy nem estél el! Így igen, az nCore lett az első. (és igen, útközben még voltak elcsúszások az új táblákban, de ezek javítva lettek)

Ennyi és nincs tovább, részemről legalábbis. Mindenki szűrje le a tanulságot. Akik pedig függetlenül attól, mennyire vesznek részt az oldal életében, undorítónak találják, ha egy staff ilyen és ehhez hasonló megmozdulására büszke is, az nyugodtan lapozgassa a fehér és szürke listánkat, fog találni ennél ezerszer jobb helyet. Persze akiket nem zavar az az elv, hogy a felhasználó van a staffért, az nyugodtan maradjon és számolgassa a peereket, nyalogassa a megfelelő popsikat, hátha attól jobb lesz. Én köszönöm meguntam az udvariasságot, a pártatlanságot, mert ez egy hazug banda, akik lassan egy fikarcnyival sem jobbak az sms-vérpistikéknél, még a nyereményjátékkal is bepróbálkoztak…  (igen, direkt emlegetem fel, mert tudom, hogy ez fáááj, brühühühü). Egyszerűen nem érdemlik meg, hogy egy jó szóval is illesse őket az ember. És pont.