Érdekes videót kaptunk ma, amelyet egyébként Tumblren és Twitteren már megosztottunk veletek. A videóban DopeMan látható, miközben egy állítólagos “torrentbetyárral” beszél az interneten.

A videót végignézve kiderül, hogy ismét félreértés, illetve tájékozatlanság van a zenészeknél. A DopeMan torrentbetyárról és torrentoldalról beszél, miközben az “interjúztatott” alany valójában egy letöltő fórum tagja.

Az egész videónak a kiváltó oka az, hogy kiadták a Tirpa becenevű előadó lemezét (H.A.V.), amelyet a megjelenés után már le is lehetett tölteni a videón említett fórumról – fórum, nem pedig torrentoldal. DopeMant az zavarta igazán, hogy a lemezt olcsón kínálták – “két doboz cigi ára” -, mégis egyesek elérhetővé tették az interneten. Azt sérelmezi, hogy miközben valaki megpróbál alkotni, azok, akik szeretik a munkáját ellopják tőle, így megakadályozva, hogy kiemelkedjen a rossz helyzetéből.

Ezzel a gondolkodásmóddal egyébként csak az a baj, hogy a legfrissebb adatok szerint a torrentezés és az egyéb letöltések csak nagyobb hasznot termelnek az előadóknak. De ezt józan paraszti ésszel is be lehet látni. Hiszen ha többen töltik le az albumot, akkor többen ismerik meg a zenét, így egy-egy koncertre valószínűbb, hogy többen mennek el. Erre egyébként nem csak mi jöttünk rá, hanem már számtalan előadó is, de a YouTube videónál olvasható kommentek alapján a felhasználók is ezen a véleményen vannak. És ha már a hozzászólásokról van szó, az én személyes kedvencem a következő volt, ami kőkeményen tartalmazza az igazságot:

Te komolyan kiadtál egy CD lemezt? És csodálkozol, hogy nem fogy? Hány fiatalnál láttál discmant mostanában? 2010 van ember.

DopeMan – vagy aki a kiadás mögött áll – egyébként úgy látom, a lehető legjobban reagált a dologra, ugyanis fogta és ingyenesen elérhetővé tette a lemezt.

Ezúton szeretnénk elnézést kérni mindenkitől, aki megvásárolta a HAV-ot, de mivel nem tudunk és nem is akarunk versengeni a torrent „banditákkal”, a mai naptól fogva ingyenesen letölthetővé tesszük az albumot kiváló minőségben. – tirpakparaszt.hu