Az Index egy hosszabb cikkben adja hírül, hogy jogsértő korlátozni a felhasználók internet-előfizetését, és az “extrém használat” nem minősülhet szerződésszegésnek. Az Nemzeti Hírközlési Hatóság kiemelten vizsgálja mind a mobil, mind a hagyományos internetszolgáltatókat. Csoda persze nincs.

A legtöbb szolgáltató márpedig korlátozza a felhasználók internetét, még ha azt “korlátlannak” is reklámozza – ilyen pedig a világon nincs. A korlátozásoknak alapvetően 2 fajtája van. Az első a sebességlassítás. Ez lehet akár 0-24-ig, vagy akár csak a csúcsidőszakban, amikor egyszerűen olyan protokollt használunk, ami az ISP szerint fájlcserélésnek minősűl és indokolatlanul terheli a vonalakat – nyilván más protokollon nem tudja a szerencsétlen user kihasználni a 20 megabitet, hiába msnezik egyszerre 1000 emberrel. A másik fajta pedig a mennyiség alapú, amikor egy bizonyos időszak alatt túl sokat töltünk le.

Az NHH szerint a szolgáltatók rossz oldalról közelítik meg a dolgokat, és a sok letöltés alapvetően nem bűn, nem járhat érte forgalomlassítás vagy szerződésbontás. Lassítani csak akkor lehet, ha a felhasználó veszélyezteti a vonalat, másnak adja el a hálózatát, vagy díjtartozása van.

A figyelmeztett cégek közé tartozik a Pannon és a Vodafone is. A mobilnet szolgáltatók közül a Pannon büntetőpontoz, hogy ki mennyire terheli a hálózatot. Aki elér egy határt, arra lesújt a korlátozás. Továbbá egy eszközzel a fájlcserélést is szűrik, és lassítják. A Vodafone a bűvős 5 GB után lassít, a hálózat terhelésétől függően. Az NHH figyelmeztette a cégeket, de ne várjunk csodát, mivel a cégek a korlátozásokon maximum finomítanak. Ez azt jelenti pl. a Pannon esetében, hogy a korábbiakhoz képest rövidebb ideig tart a korlátozás. Újdonság pedig, hogy tájékoztatják az “extrém” felhasználókat – dobnak rájuk egy sms-t – mielőtt korlátozzák őket.

Ha hálózatkorlátozásról van szó, mindenkinek a UPC ugrik be elsőként. A cég szinte harcot vív az internetezőkkel, az új szűrési technológiákra a fejlesztők új titkosítással válaszolnak. Ma már nem csak az adatcsere, de akár a trackerhez való csatlakozás is történhet biztonságos csatornán. A hálózatmenedzselő szoftver csúcsidőben az összes nem valósidejű szolgáltatást lassítja a többi javára, mint pl. streaming, chat és társai. Bár ezeknél a protokolloknál elképzelhetetlen, hogy a felhasználók kihasználják saját internetük maximumát. Az NHH szerint a hálózatmenedzselő szoftverrel nem lehet megállapítani, hogy mennyi a legkisebb adatátviteli sebesség, de a UPC azzal védekezik, hogy minden esetben teljesítik a szerződésben garantált átviteli minimumot.

A legfőbb gond még mindig az, hogy a szolgáltatók lassú, és terhelt hálózaton kínálnak egyre gyorsabb csomagokat. Ugyanakkor egyre több felhasználó ismeri meg a fájlcserélést, és szeretné olcsón elintézni az esti filmet. Jó dolog azzal takarózni, hogy az fájlcserét azért lassítják, hogy a többi protokoll használható maradjon. Nem hinném viszont, hogy bárkit zavarna, hogy egy weboldal 2 másodperccel később töltődne be, vagy az msn üzenet késne ennyit. Érdekes kihívást fog jelenti a szolgáltatóknak  a jövő streaming platformja, amikor nem egyirányú lesz a videóstreaming, hanem p2p – az új verziós flash playerek már támogatják ezt a fajta streaminget.A streaming portálok nyilván használni fogják a technikát, ha kiforrott lesz és elterjed, hiszen ezzel ők sávszélességet és pénzt spórolnak.  Ekkor vajon milyen alapon és mit fognak lassítani az otthoni internetszolgáltatók?

(via index.hu)