Most szerencsésebb helyzetben vannak az angol internet felhasználók / letöltők. A szigetországi illetékes miniszter ugyanis kifejtette, hogy csak érvényes bírósági végzés esetén függesztik fel a felhasználók szolgáltatását.

Többször volt már szó a francia HADOPI törvényről. A tervezetet azóta bár többször módosították, mégis sikerült keresztülvinni a francia törvényhozáson. Az első verziók még elég agresszívak voltak, és mindenféle törvényes felhatalmazás nélkül felfüggesztették volna a felhasználók internet-hozzáférését. Azóta leginkább a törvény e pontja változott, a többi maradt. A francia letöltőknek 3 dobásuk van. Két alkalommal figyelmeztetik őket, ha illegális dolgot végeznek, a harmadik esetben viszont már bíróság elé kerül az ügyük. Itt gyorsított eljárással döntenek, amely maximum 1 éves internetszolgáltatás felbontást jelenthet, 300 ezer eurós büntetést, sőt indokolt esetben akár börtönbüntetést – bár ebből leginkább felfüggesztettet tudunk elképzelni.

Angliában korábban a törvény legvadabb verzióját szerették volna beiktatni, – amikor elég volt csak kimondani, hogy a felhasználó warezol máris büntették, – ám az internet-szolgáltatók hevesen tiltakoztak, mondván csorbulnak a felhasználók jogai. No, meg nem utolsó sorban a bevételkieséstől tartottak. Angliában így várhatóan a megvádolt felhasználókat csak érvényes bírósági végzéssel lehetne letiltani a hálózatról, sőt ez ellen fellebbezhetnek is, ha nem értenek egyet az ítélettel – nyilván nem fognak vele egyetérteni.

(via sg.hu)