A sokak által kedvelt, és szeretett torrent kliens körül bukkant fel egy meglehetősen “rémisztő” hír. Az eddig teljesen ingyenes és reklámoktól mentes – eltekintve a toolbar installertől – programba hamarosan jönnek a “promoted” torrentek.

Több mint 100 millió uTorrent felhasználóval a BitTorrent cég legsikeresebb terméke továbbra is ez a kliens. Amikor 2006-ban felvásárolták a már akkor is népszerű torrent klienst, sokan valami ilyesmitől tartottak. Az addig főként minimalista megoldásairól híres programtól legtöbben azért pártoltak el, mert nem bíztak a cégben. A folyamatos fejlesztések nem maradtak el, azonban a szoftverbe egyre több funkciót pakoltak bele. Nemrégiben megjelent az uTorrent Plus! is, amibe fizetős, extra funkciókat pakoltak a fejlesztők. Ezek után már csak idő kérdése volt, hogy mikor jelenik meg a mainstream kliensben is valami új pénztermelő szolgáltatás. 

A reklám a hírek szerint nem valamiféle banner megoldás lesz, hanem úgynevezett szponzorált torrentek. A torrent lista tetején fognak elhelyezkedni a hirdetők “torrentjei”. Sajnos nem lehet kikapcsolni, úgyhogy ezzel ezentúl együtt kell tudni élni. A BitTorrent cég természetesen leközölte, hogy igyekeznek olyan hirdetéseket megjeleníteni, amik relevánsak lesznek a felhasználók számára. Ez azt is jelenti, hogy a kliens akár az IP címünket is felhasználja, hogy megfelelően “geo-targetált” hirdetést tudjon küldeni. Ez már főleg rosszul hangzik, bár a cég fogadkozik, hogy a felhasználók adatait biztonságosan kezelik.

A hirdetések mellett a torrent lista tetején megjelenő információk között lesz még a fontosabb frissítésekre való felhívás és a támogatott művészek munkája is.

A TorrentFreak-hez eljutott belső információk szerint a cég szekere egyébként a reklámok nélkül is jól megy, 15-20 millió körül lehet a becsült éves bevétele (nem a tiszta profit!).

Vajon a felhasználók hány százaléka néz új kliens után? Váltanak más programra, vagy inkább maradnak egy-egy régebbi verzió mellett? Vagy titeket nem fognak zavarni a reklámok, és az, hogy a program továbbítja IP címeteket a BitTorrent Inc.-nek?