Nos, nem akarom temetni a királyt, de annyi biztos, hogy most van lehetősége megerősödni az alternatív kliensek “piacának”. Éppen ezért megpróbálunk összeszedni pár olyan torrent klienst, amelyeknek lehet esélye arra, hogy kiváltsa az eddigi kedvenc kliensünket, az uTorrentet.

Összeállításunkban megpróbálunk lehetőleg olyan klienseket beválogatni, amelyek a lehető legtöbb platformot támogatják. Az elsődleges platform a Windows, másodlagos a Linux. Ha plusszban támogatja a kliens az OS X-et, az csak hab a tortán. Lássuk tehát a kihívókat.

Tixati

 

Kezdjük azzal, hogy teljesen ingyenes, spyware és reklám mentes. Bár tegyük hozzá, ez ebben az összeállításban kötelező. A Tixati teljes mértékben kompatibilis a BitTorrent protokollal, ismeri többek között a népszerű DHT protokollt is, és a magnet linkeket is, így nyugodtan használhatjuk a Pirate Bay-en is. Telepítője 9 megabyte, gyorsan és egyszerűen installálható. Az egyetlen negatívum első indítás után máris látható, a felület. Sajnos nem egy GUI álom, csunyácska Linuxos GTK felület fogad bennünket a Windows verzióban is. Tegyük gyorsan hozzá, hogy testre szabható, a fekete felület gyorsan és könnyen átállítható világosra, és szinte minden színt lecserélhetünk. Tartalmaz beépített RSS olvasót, és időzítőt is, így aki az automatizálás híve, annak is jó választás lehet a Tixati. További előnye, hogy alacsony hardver igénye van, és Linux és Windows operációs rendszerekre is letölthető.

Letöltés: http://www.tixati.com/

Transmission

 

A Tranmission egy kicsit kilóg a képből, ugyanis a Windowsos verzió “nem hivatalos”, úgy nevezett “unofficial  port”. Viszont mivel működik, és minden más tekintetben megfelel az elvárásainknak, itt a helye. A kliens eredetileg Mac és Linux platformon érhető el, utóbbin belül pedig szinte az összes létező, fontosabb disztribúció része. Felsorolni sem lehet az összes jellemzőjét, ami számunkra fontos, azt kiemeljük. Ezek szerint pedig a Transmission támogatja a teljes titkosítást, DHT-t, az uTorrent féle uTP protokollt, PEX és a mágnes linkeket. Natív kliens mellett elérhető terminálból és webes felületről is. A számítógépünk mellett feltelepíthető egyébként akár még a házi NAS-ra is. A Windowsos elburjánzás nem az egyetlen vadhajtás, iPad, iPhone, és Android verzió is létezik már a népszerű kliensből. Emellett az előbb említett népszerű mobilplatformokhoz még távoli vezérlő appok is léteznek.

Letöltés:

qBittorrent

 

A qBittorrent egy újabb multiplatformos alternatíva. BitTorrent magját a  libtorrent-rasterbar adja, természetesen ingyenes. Akinek fontos volt az uTorrent megjelenése, az mindenképen tegyen egy próbát a klienssel, mert itt ügyesen figyeltek arra, hogy az uTorrent felhasználók igazán “otthon érezhessék” magukat. A kliens, ahogy kell, az összes fontos BitTorrent protokollt támogatja, mint például a DHT, uTP, mágnes linkek, Peer Exchange, titkosítás. További hasznos funkciója a modern webUI, aminek hála akár távol a számítógépünktől is kezelhetjük a futó torrenteket. A profi RSS letöltő, amelyben akár regexp szabályokat is megadhatunk, már-már alapnak számít egy ilyen jól megírt és minőségi kliens esetén. A qBittorrent tényleg multiplatformos, Windows, Linux és OS X mellett akár még Freebsd és OS/2 operációs rendszerekre is letölthetjük. Az angol mellett számtalan nyelven is használhatjuk, és szerencsénkre köztük van a magyar is.

Letöltés: http://www.qbittorrent.org/

Deluge

 

A Deluge-ről többször írtunk már, egy kicsit elhanyagoltuk, de az alkotók szerencsére nem (teljesen). A kliens elérhető a népszerűbb Linux verziók mellett OS X, Windows és FreeBSD operációs rendszerekre is. A Deluge egy robosztus kliens, így aki szigorúan csak torrentezni akar, annak nem ajánlott. Aki viszont a kiegészítők megszállottja, annak jó választás lehet. Webes felület, okos RSS letöltő rész, és a szokásos protokollok támogatása (Peer Exchange, DHT, UPnP, mágnes linkek) jellemzi. Webes felülete az egyik legjobb – legalábbis szerény véleményem szerint. Ja, akinek nem ugrana be a jelszó, “deluge” lesz az első indítás után. A készítők pluginjei mellett mások is csináltak több kiegészítőt, érdemes megnézni, mert vannak köztük nagyon hasznosak. Aki Windows-on használja, elsőre kicsit furcsállhatja az ablakokat, de ez a fajta felület az alapvetően Linuxos gyökerekből származik.

Letöltés: http://deluge-torrent.org/

Vuze aka Azureus

Aki régi motoros, annak bizonyára megdobban a szíve az Azureus szó hallatán. A kliens, amely tündökölt, aztán kicsit fényesebben világítva meghízott, majd átnevezték. Legalábbis én így tudom leírni a történetét. A Vuze (lánykori nevén Azureus) már sokkal több, mint egy egyszerű torrent kliens. Multiplatformos mamut lett, amelynek a letöltési funkciója már csak egy a sok közül. Talán már le sem kell írnom, hogy az összes szokásos torrent prokollt támogatja. Van beépített RSS olvasója, ismeri a mágnes linkeket, saját keresője van, amellyel a Vuze HD hálózat tartalmát is kereshetjük. Rengeteg plugin létezik hozzá, amellyel tovább növelhetjük a program képességeit (média szerver, irc kliens, web tracker, stb). A beállítások menübe csak akkor menjünk, ha pár napi hideg élelemmel rendelkezünk, mert könnyű elveszni benne. A Vuze-ban futtatott torrenteket webről, telnetről és akár mobilkészülénkünkről is elérhetjük, a lehetőségek tárháza szinte végtelen. A sok funkciónak azonban ára van, a kliens meglehetősen kövérke, lassú gyengébb gépeken. Tényleg azoknak ajánlott, akik az all-in-one program hívei.

Letöltés: http://www.vuze.com/

Tribbler

 

Maguk a készítők is úgy nyilatkoznak a programról, mint a “más bittorrent kliens”. A Tribbler tehát nem egy szokásos alternatíva, itt-ott egy kicsit több / kevesebb. Már letöltéskor is érezni, hogy ez szintén nem egy célszerszám, több annál (közel 43 megabyte).  Támogatja a torrent fájlokat, a torrent streaming (.tstream) kiterjesztést, és a mágnes linkeket is. A Tribbler több más klienshez hasonlóan támogatja a “csatornákat” is, így csatlakozhatunk egy-egy közösséghez, ha ehhez van kedvünk. Aki nyitott az újdonságra, és nem hiányzik neki a töménytelen más extra funkció, nézzen rá, hátha éppen rátalál azokra a felhasználókra, akiknek hasonló az érdeklődési köre.

Letöltés: http://www.tribler.org

Ezzel a rövid összeállítással egyébként éppen hogy megkarcoltuk a felszínt, de talán adtunk pár jó tippet. Aki ennél többre vágyik, az keresse fel a http://torrent-clients.findthebest.com/ oldalt, ahol aztán tényleg térdig lehet járni a torrent kliesnekben, és össze is tudjuk őket hasonlítani.  Akinek van tuti tippje, az pedig ne habozzon, ossza meg velünk!