Kim Dotcom, az elhíresült Megaupload alapítója, úgy látszik, nem ül nyugodtan otthon, hanem további terveket szövöget. Úgy gondolja, még mindig fekszik neki az internetes biznisz, hiszen a legújabb információk alapján legális(?) zeneszolgáltatást tervez indítani.

Na de ki is az a Kim Dotcom? Röviden, 1percben. Született Kim Schmitz,  a népszerű one-click megosztó portál, a Megaupload alapítója. A fájlmegosztó portál előtt már volt pár jó üzlete, amelyek szintén megkérdőjelezhetőek voltak. Kisstílű bünözőként nagyobb tudású hackerek eredményeit felhasználva építette fel saját maga profilját. Az emberekkel elhitette, hogy ért hozzá, és még biztonságtechnikai céget is alapított. Pár tőzsde trükk után ismét elkapták, de a komoly büntetést megúszta. Ezek után indította be a Megaupload oldalát, amely komoly vagyont hozott neki. A hirdetések mellett a prémium felhasználói fiókok is jól mentek, nem voltak megélhetési gondjai. Az eredetileg német Kim áttette székhelyét Új-Zélandra, ahol a Dotcom Mansion nevű birtokáról irányította birodalmát tovább (további részletek az index remek cikkében). A hatóságok idén januárban úgy gondolták, hogy megvan a megfelelő mennyiségű bizonyíték ellene, és Kim-et új-zélandi otthonában jól szervezett, kommandósok bevonásával végrehajtott akcióban elfogták.

Sorsa továbbra is meglepően pozitívan alakul. Az internet ismert (Kevin Mitnick, Steven Woz) és ismeretlen arcai mellé álltak, és neki szorítottak az ügyben. Nemrégiben kiderült, hogy az FBI bevonásával végrehajtott razzia – amely során 4 embert letartóztattak, és számtalan szervert lefoglaltak – illegális volt. Az új-zélandi bíró szerint a házkutatási parancs nem volt megfelelő, nem volt egyértelmű, milyen bűncselekmény gyanúja miatt vonultak ki a birtokhoz.

Dotcom jelenleg szabadlábon védekezik, illetve ahogy a bevezetőben említettük, szervezkedik. A Twitterren igen aktív “celeb” elárulta, a Megabox nevű projektje él, és további izgalmas bejelentésekre lehet számítani. Állítása szerint több előadóval fog exkluzív szerződés kötni, akik már alig várják, hogy a több éves, kiadókra támaszkodó üzleti modell helyett valami újat próbáljanak ki. Elméletben jól hangzik a dolog, nagyon sok helyen lehetett már arról olvasni, hogy valami új modell kell a modern világban. Dotcom azonban nem először verné át a komplett világot, ráadásul nem is hülye, és nem is “jó keresztény”, valószínűleg pénzt lát a dolog mögött.

Twitteren azt is elhintette, hogy idén még újraindítja a Megauplod-ot is. Konkrétan a nevet nem árulta el, de a következő sorokból nem volt nehéz kikövetkeztetni:

I know what you are all waiting for. It’s coming. This year. Promise. Bigger. Better. Faster. 100% Safe & Unstoppable.

Hogy Kim mennyire ért a közösségi média manipulálásához, azt jól mutatja, hogy legújabb akciója szerint amint hozzáférést engednek a számláihoz, 3 követőjét a Twitterről vendégül látja híres Új-Zélandon található birtokán. Az internet német császárát tehát nem sikerült egyelőre megállítani, és eddig úgy látszik, nem is fogják. Hogy Kim személyisége a hétköznapi kalózok számára pozitív vagy inkább negatív, azt mindenki döntse el maga. Egy biztos, szó nélkül elmenni mellette nem lehet.